Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 7 snadných rad, jak řešit popraskané paty

7 snadných rad, jak řešit popraskané paty

7 snadných rad, jak řešit popraskané paty

31. prosince 2020 od Lada Rudovská

31. prosince 2020 5 minut čtení
Připravil/a Lada Rudovská

Suchá kůže, drobné bílé praskliny na patách a pocit citlivosti chodidel nás v zimních měsících dokáží nepříjemně potrápit. Jak dopřát svým patám i chodidlům tu správnou a efektivní péči, abychom měli zase hebkou kůži a nebáli se každého kroku navíc?
Hlavní příčinou prasklých pat je špatná hydratace pokožky, která se v chladném počasí více vysušuje, a když k tomu přidáme fakt, že celý den nosíme ponožky, málo pijeme a pohybujeme se ve vytopených místnostech, problém je na světě. Jenže trhliny na patách se mohou objevit i z dalších příčin, třeba ze špatně padnoucí obuvi, nevhodné stravy, nedostatku vitamínů a minerálů...

Nezanedbatelnou přitěžující okolností je ale i věk, protože postupem času ztrácí pokožka na celém těle pružnost, a to se samozřejmě týká i chodidel. Stejně nadměrně zatěžují naše nohy i vysoká váha nebo doba, kterou denně na nohách strávíme. Pokud tento problém neřešíme, dochází k prohlubování prasklin, zachytávání bakterií, infekcím, vzniku plísní... a v extrémních případech mohou paty prasknout až do krve.

Co tedy pro své paty můžeme udělat?

1. Dopřejte si správnou obuv

Nepohodlné boty vaše nohy trápí a způsobují otoky a otlaky, které později vyústí v popraskaná chodidla či paty. Věnujte proto výběru bot pozornost a nenechte se okouzlit pouze jejich vzhledem. Všechny boty by měly vyhovovat nárokům na vaši klenbu, velikost nohy, dobré větrání a – pokud možno – měly by být z přírodních materiálů.
 

2. Hydratujte pokožku na patách i chodidlech

Denně jsme zvyklí mazat si krémem obličej, ruce i tělo, ale na chodidla a paty bohužel zapomínáme. Zkuste to napravit a ošetřete je každý večer po koupeli Scholl Expert Care Krémem na nohy Rychlá hydratace, který se rychle vstřebá, ale pokožka zůstane po jeho aplikaci hezky hebká.

3. Dodržujte zdravou životosprávu

To, co jíme, se neodráží pouze na našem zdraví, ale i na stavu a vzhledu naší pokožky. Nezapomínejte proto denně zařazovat do jídelníčku dostatek ovoce a zeleniny, kvalitních bílkovin, a pokud trpíte na suchou pokožku, zvlášť myslete na vápník, železo a zinek.
 

4. Nezapomínejte na pitný režim

Ráno si dáte k snídani kávu a během dne stihnete stěží vypít dvě sklenky vody? Pak se nemůžete divit, že máte suchou pokožku a jste unavení. Pitný režim je důležitý i v zimě. Nejlépe udělá tělu obyčejná voda, její množství závisí na vaší fyzické aktivitě i hmotnosti, ale minimum pro dospělého člověka je 1,5 litru denně.

5. Udělejte si z péče o chodila rituál

Jednou týdně dopřejte nohám rituál, který vás nejen zbaví stresu, ale zajistí vám také vláčnou pokožku. Do misky s teplou vodou přidejte Kneipp Sůl do koupele Péče o nohy, jejíž citrusová vůně vitalizuje smysly a uvolňuje unavená chodidla. Je bohatá na minerály a díky rozmarýnu a měsíčku působí i antibakteriálně. Na deset minut ponořte nohy do lázně a relaxujte. Poté obruste zrohovatělou kůži pemzou nebo Scholl Velvet Smooth Dual Action Ručním pilníkem na chodidla (koupit v e-shopu).
Nakonec nohy osušte a dopřejte jim výživné Kneipp Máslo pro péči o chodidla (koupit v e-shopu), jež je efektivním bojovníkem s tvrdou kůží i plísněmi.

6. Užijte si pedikúru

Není nad to, když nechá člověk pečovat o své nohy odborníka, ale pedikúru zvládnete díky správným pomocníkům i doma. Skvěle funguje Scholl Velvet Smooth elektrický pilník na chodidla (koupit v e-shopu), který si se ztvrdlou kůží poradí za pouhé dvě minuty. Navíc k němu můžete dokoupit nástavec Scholl Expert Care Rotační hlavice na popraskané paty (koupit v e-shopu), jenž je anatomicky vytvarovaný právě pro péči o tuto část těla.

Po obroušení ztvrdlé kůže nohy opláchněte a dopřejte jim masku v podobě „ponožek“  Scholl Expert Care vyživující masky na nohy s makadamovým olejem (koupit v e-shopu) nebo Scholl Expert Care vyživující masky na nohy s kokosovým olejem (koupit v e-shopu). Obě varianty byly navrženy speciálně pro suchou pokožku chodidel. Již za 20 minut znovu pocítíte hebkost a jemnost.

7. Procvičujte svá chodidla

Pravidelné procvičování prstů, kotníků i klenby chodidla nejen posiluje důležité svaly a zlepšuje oporu celé páteře, ale zároveň zamezuje vzniku otlaků, puchýřů a později i ztvrdlých míst, kterými pokožka kompenzuje svá místa slabá.
 

TIP: Nezapomínejte na své nohy a péčí o ně jim poděkujte za to, že vás denně nosí a podpírají. Krémy, koupele nebo třeba vložky do bot či náplasti proti otlakům seženete v e-shopu Teta drogerie (přejít do e-shopu).

Připravil/a pro vás Lada Rudovská

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít