Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 5 důvodů, proč se vám zpožďuje menstruace

5 důvodů, proč se vám zpožďuje menstruace

5 důvodů, proč se vám zpožďuje menstruace

1. března 2021 od Vanda Vízková

1. března 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Vanda Vízková

Očekáváte periodu a ona stále ne a ne přijít. Pokud jste pomocí těhotenského testu vyloučila tu nejpádnější příčinu, stále jich ještě zbývá několik. Pojďte se s námi podívat, co může zpoždění vašich měsíčků způsobovat.

1. Stres

Tenhle „tichý zabiják“ je považovaný za, když ne přímo příčinu, tak často alespoň za spouštěče nejrůznějších fyzických problémů a nemocí. Není tedy divu, že může mít na svědomí i zpoždění vaší menstruace. Při stresu tělo produkuje stresové hormony jako adrenalin a kortizol, které zvládnou narušit vliv hormonů běžně řídících ženský cyklus. Dobrá zpráva je, že stres odbouráte sama. Více odpočívejte, zklidněte svou mysl a nechte si pomoct také přírodou. Zkuste užívat dražé z třezalky tečkované Kneipp Třezalka (koupit v e-shopu), která zklidňuje nervový systém.

2. Nemoc a užívání nebo vysazení léků

Stejně jako stres dokáže váš biologický rytmus rozladit i nemoc. Pokud jste prodělala např. covid-19 nebo jiné onemocnění doprovázené horečkou, je možné, že příčinou vynechání menstruace je právě to. Stejný díl „viny“ mohou nést i léky, ať už antibiotika užívaná k léčbě nemocí, nebo nasazení či vysazení hormonální antikoncepce. Tato léčiva mají přímý vliv na hormonální cyklus a určité krátkodobé rozladění je v tomto případě normální. Dejte svému tělu čas na regeneraci a podpořte svou imunitu třeba pitím Leros Bylinného čaje Imunita Max (koupit v e-shopu) s echinaceou a sedmikráskou pro přirozené posílení obranyschopnosti organizmu.

3. Diety a sport

I kalorický příjem a změna složení stravy mohou s vaším tělem zahýbat. A nemáme na mysli pouze váhu. Pokud jste dosud byla zvyklá jíst ledacos a drasticky jste změnila jídelníček nebo kalorický příjem, například až pod hodnotu svého bazálního metabolizmu, může se to odrazit i na menstruaci. Ženy trpící kritickým nedostatkem jídla, třeba při anorexii, nemají menstruaci vůbec. Jezte zdravě a v rozumném množství. Stejně tak si dávkujte sport. Přejít z gaučingu na každodenní cvičení může pro vaše tělo, nezvyklé na tak vysokou dávku námahy, znamenat velký šok. Extrémní výkyvy v jídle a pohybu nejsou pro vás ani dobré, ani dlouhodobě udržitelné.

TIP: Zdravé potraviny i zdravější alternativy běžné stravy najdete v bohaté nabídce Teta drogerie. Vybrat si můžete v prodejnách i na e-shopu (pokračovat na e-shop).

4. Gynekologický problém

Pokud se vás netýká žádný z předchozích bodů a váš život i životospráva plynou stejně jako vždy, může být vynechání měsíčků způsobeno gynekologickým problémem. Zapátrejte v paměti, kdy jste byla naposledy na preventivní prohlídce. Docházet na pravidelné kontroly byste měla každého půl roku. Právě to je optimální doba na to, aby se případný zdravotní problém zachytil včas. Delší prodleva může způsobit fatální vývoj případné nemoci.

5. Nastupující přechod

Ačkoli dnes jsou ženy více fit a i doba, kdy se dostavuje menopauza, se posunuje na pozdější věk, je její příchod přesto nevyhnutelný. Jedním ze signálů blížícího se přechodu mohou být právě nezvyklé nepravidelnosti v menstruačním cyklu. Zvrátit to nejde, ale ulevit svému tělu od překotných změn můžete. Vyzkoušejte přírodní nehormonální GS Doplněk stravy Merilin Harmony (koupit v e-shopu), který pomáhá zvládnout všechny fyziologické projevy přechodu a udržet vás v dobré psychické pohodě.
Tip redakce:
Před menstruací i během ní vám udělá dobře popíjení
Leros Ženského čaje Klidná menstruace (koupit v e-shopu). Obsahuje kontryhel, dobromysl, vřes a mátu a přispívá k tomu, aby v průběhu měsíčků i ve zbylých částech cyklu ve vašem těle vše fungovalo hladce, cítila jste se dobře a svěže.

Připravil/a pro vás Vanda Vízková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít