Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 4 horké tipy, jak se v horku zbavit pocení

4 horké tipy, jak se v horku zbavit pocení

4 horké tipy, jak se v horku zbavit pocení

23. července 2020 od Vanda Vízková

23. července 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Vanda Vízková

Pocení je sice důležité, ale v mnoha situacích nepříjemné. Úplně ho zastavit nelze, ovšem můžete ho alespoň trochu omezit. Co tedy (ne)dělat, když se chcete potit méně?
Potit se je v pořádku. Je to dokonce nutné. Díky potu se tělo ochlazuje a nedochází k jeho přehřátí při nemoci, horkém počasí nebo při náročné fyzické aktivitě. Kromě toho, že reguluje tělesnou teplotu, pomáhá vašemu tělu vyplavit toxiny. Pot sám o sobě není cítit. Z 99 % ho tvoří voda a dál je v něm malé procento soli, bílkovin a moči. Ani ta ale nepáchne. To, co cítíte v městské hromadné dopravě nebo v šatnách fitness centra, jsou odpadní látky, které produkují bakterie rozkládající pot.  

Stop pocení?

I přesto, že je pot našemu tělu prospěšný, o něj nijak zvlášť nestojíme. Zvláště v letních měsících bychom uvítali, kdyby aktivita potních žláz ubrala na své intenzitě a kdybychom si pocit svěžesti a čistoty, který máme po vysprchování, uchovali o dost déle. Pocení se nikdy zcela nezbavíme (a ani by to nebylo dobré), ale můžeme ho přeci jen trochu omezit. Jak?

1. Sprchování ráno i večer 

Večer ze sebe smýváte stopy, které na vás zanechal náročný den, ráno zase pot, který vaše tělo vyprodukovalo pod peřinou. Samozřejmostí je osvěžující sprchový gel, ideálně s vůní citrusů, které dlouhodobě evokují pocit svěžesti. Pokud se obáváte toho, že bude vaše pokožka častým sprchováním vysušená, zvolte gel s přídavkem oleje. Ten intenzivnímu vysoušení zabrání. Naším tipem je třeba NIVEA Osvěžující sprchový gel Lemongrass & Oil (koupit v e-shopu).

2. Méně tělového mléka

Ve velmi parných dnech zkuste nanášet tělové mléko jen na místa, která se tolik nepotí – paže a nohy. Trup vynechejte. Tělové mléko by vytvořilo vrstvu, která by zvýšenému pocení mohla napomáhat. Přednost dejte i tělovým mlékům s lehčí fluidní konzistencí, třeba Garnier Hydratační tělové mléko aloe vera Body Intensive 7 Days (koupit v e-shopu) a nebo odlehčené tělové péči, např. NIVEA Osvěžující tělové pěně s okurkou a s vůní čaje Matcha (koupit v e-shopu).

3. Antiperspirant místo deodorantu  

Deodorant má za úkol svou vůní eliminovat pach potu, ale na rozdíl od antiperspirantu nezabrání jeho tvorběAntiperspirant  kromě příjemné vůně i schopnost zúžit potní žlázy a snížit produkci potu. Pokud se tedy chcete méně potit, sáhněte po antiperspirantu, nikoli po deodorantu. To, jestli bude ve formě spreje, roll-onu, nebo v tuhé tyčince, je jen na vás. V případě, že si ale pořídíte tuhý antiperspirant, třeba Dove Tuhý antiperspirant Invisible Care Floral Touch (koupit v e-shopu), si ho můžete kromě podpaží nanést i na stehna – ve vedru se vám nebudou potit a třením vytvářet nepříjemné štípání.  

TIP: Nejširší nabídku vůní i aplikací deodorantů a antiperpirantů najdete na e-shopu Teta drogerie (pokračovat na e-shop).

4. Lehčí strava 

Pokud se silně potíte a váš pot je až příliš intenzivně cítit, zkuste zapřemýšlet nad svým jídelníčkem. Hodně solíte? A taky kořeníte? Milujete česnek a cibuli? Pijete kávu a alkohol na litry? Zkuste toto všechno alespoň na čas omezit a do svého denního menu zařaďte více neupravené zeleniny a ovoce. V létě vás to nebude stát ani tolik přemáhání. 

Připravil/a pro vás Vanda Vízková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít