Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Noční krémy: Opravdu jsou tak důležité?

Noční krémy: Opravdu jsou tak důležité?

Noční krémy: Opravdu jsou tak důležité?

11. srpna 2018 od Eva Suchomelová

11. srpna 2018 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem MUDr. Jitka Kapounová

Noční péče o pleť by se dala přirovnat k postranním kolečkům, díky kterým na kole snadněji udržíte balanc. Pro vaši pleť sice nejsou noční krémy nutné, ale rozhodně se vám za ně pleť odvděčí. Teď hned i za 10 let. Na podrobnosti jsme se vyptali dermatoložky MUDr. Jitky Kapounové.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Pleť potřebuje kromě ohledu na její typ v každém věku jinou péči. Je rozdíl, jaké přípravky používáte ve 20, 30 nebo 40 letech. Podle odborníků byste měli začít používat noční krémy nejpozději od třicítky, ovšem pokud začnete s jejich pravidelnou aplikací již dříve, po čtyřicítce vám budou ostatní krásnou pleť závidět. Ovšem i používání nočních krémů má svá pravidla, aby krém fungoval tak, jak má.


Proč noční krém a kdy uvidíte výsledek?

  • Hydratuje a vyživuje pleť - okamžitě.
  • Zpomaluje stárnutí - to oceníte právě kolem čtyřicátého roku života.
  • Mají silný antioxidační účinek - při pravidelném používání během pár dnů.
  • Zklidňuje citlivou pleť - okamžitě.
  • Regeneruje - při pravidelném používání během pár dnů.


Každý večer odlíčit!

Ačkoli se o tom hovoří dlouho, stále a všude, je až s podivem, kolik žen si před spaním neodlíčí a nevyčistí obličej. Potvrzuje to i MUDr. Jitka Kapounová: „Asi nejhorším prohřeškem v péči o pleť je neodlíčení se před spaním. Pleť je po celém dni znečištěná a unavená. Proto si zaslouží odlíčení, omytí pleťovou vodou a ošetření kvalitním nočním krémem.“ Je třeba si uvědomit, že jedině pleť důkladně zbavená make-upu, potu, prachu a špíny, kterou za celý den nasbírala, si dokáže z krému vzít všechny potřebné živiny a další prospěšné látky.

čištění pleti

Na noc jedině noční krém!

Ano, výjimečně se můžete dostat do situace, kdy u sebe noční krém nemáte, a přesto cítíte, že si potřebujete pleť něčím namazat. Ale nemělo by se z toho stát pravidlo. Pochybením je i aplikace denního, tělového krému nebo krému na ruce místo kvalitního nočního krému. Každý z těchto přípravků má jiné specifické složení. Použitím na obličej přes noc bychom pokožce činili medvědí službu,“ upozorňuje dermatoložka. „Vhodné je kombinovat denní krém používaný během dne a noční krém v noci pro váš typ pleti - nejlépe od jedné značky.“
 

Alternativou nočního krému je aplikace vhodného pleťového oleje. „Většina pleťových olejů je dobře tolerována i citlivou pletí. Olejů je na výběr široké spektrum. Bývají lisované za studena, a zachovávají si tak většinu vitaminů, minerálů a dalších cenných látek,“ doporučuje expertka, „Mnohé mají silný antioxidační účinek, a pomáhají tak se stárnutím pokožky.”
 

Tip redakce:
Tajemstvím krásné pleti australské topmodelky Mirandy Kerr je šípkový olej, který používá na noc. Ten má pozitivní vliv na elasticitu pokožky, vhodný je i při péči o ekzematickou či poraněnou pokožku.


Krém nevrstvit aneb Pravidlo 5 minut

U každého kosmetického přípravku platí, že by se ho mělo nanášet tak akorát. „Nanesení silné vrstvy krému v duchu pravidla ‚čím více, tím lépe‘ nám dobrou službu neudělá. Pokožka pod silným nánosem krému nemůže dýchat a výhody nočního krému tak přicházejí vniveč,“ vyvrací expertka rozšířený mýtus.
 
U nočního pleťového krému vyzkoušejte pravidlo 5 minut: když po 5 minutách od aplikace krému není pleť mastná (přitiskněte na ni papírový kapesníček, neměl by se zmastit), je to přesně ta správná míra pro vás. Pokud je mastná, příště dejte krému míň.
 
aplikace krému

Měnit krém, nebo neměnit? Toť otázka!

Také občas z různých stran slýcháte, že byste měla měnit svoji pečující kosmetiku, jinak přestane fungovat? Je to pravda jen zčásti. Pokud nám krém stále vyhovuje, není důvod ho měnit,“ míní MUDr. Kapounová. Na druhou stranu je pravda, že se potřeby pleti v průběhu roku, ale také v průběhu života, třeba kvůli hormonálním změnám, mění. A pak je rozhodně načase kosmetiku, a tedy i noční péči změnit. „Krém bychom měli měnit s ohledem na věk a aktuální potřeby pokožky - např. zvýšená péče po slunění či po kosmetickém zákroku,“ konstatuje odbornice na krásnou pleť. Mladá pokožka potřebuje jinou péči než pleť zralá. Stejně tak je nutné přihlížet k typu pleti.“
 

Tip redakce:
Vyzkoušejte na noc například Ellie Regenerační krém pro všechny typy pleti s obsahem mandlového oleje, bambuckého másla, glycerinu, vitaminů A, C, E, Lactilu a panthenolu anebo NIVEA Antioxidační noční krém Urban Skin Detox, který se svým „anti-pollution“ složením patří k hitům v anti-age
.


V každém věku chce pleť svoje

Další otazník se vznáší i nad používáním krému určeného pro výrazně starší pleť. Může pleť tzv. „zlenivět“? „Pokud bude třicátnice používat krém pro 40leté, zřejmě se nic nestane, ale péče se míjí účinkem, a plýtváme tak svými financemi,“ odpovídá dermatoložka. Je třeba si uvědomit, že ve 20-30 letech potřebuje pleť především hydrataci a regeneraci, zralejší k tomu navíc musí přidat i péči proti vráskám a antioxidanty.
 

Doporučené produkty:

Regenerační krém pro všechny typy pleti (Ellie)
Antioxidační noční krém Urban Skin Detox (NIVEA)

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem MUDr. Jitka Kapounová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Jitka Kapounová
Dermatoložka a dermatoveneroložka
195
"Na mé práci mě těší rozmanitost pacientů."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít