Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Více, nebo méně – kolik je tak akorát?

Více, nebo méně – kolik je tak akorát?

Více, nebo méně – kolik je tak akorát?

24. srpna 2016 od red

24. srpna 2016 5 minut čtení
Připravil/a red ve spolupráci s expertem Mgr. Karolína Hornová

Dnes mám nějakou sušší pokožku, tak se namažu pořádně! Na ty moje dlouhé vlasy je potřeba tuna kondicionéru, aby vůbec šly rozčesat! A zubní pasty aspoň takové množství jako v reklamě. Jaké je správné množství kosmetiky, kterou používáme?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Ruku na srdce – které z nás občas v hlavě podobná teorie nevyklíčí? Pak se ale probudíme s obličejem plným pupínků a vlasy máme zplihlejší než před umytím. Kolik kterého přípravku tedy používat, abychom neplýtvaly, ale zároveň docílily maximálního efektu?
 

Pleťová kosmetika: přiměřeně, přiměřeně

Krémy, gely a séra na obličej mají různou konzistenci a různě se do pokožky vstřebávají i podle toho, zda je sušší, či spíše mastnější. Platí, že suchá pleť „pojme“ přípravek rychleji a ve větším množství, mastné naopak stačí opravdu jen nutné minimum
  • Největší problém dělají oční krémy, které máme někdy tendenci nanášet skoro jako masku. Pokožka očí je přitom velmi jemná a citlivá a nepřiměřeným množstvím si můžeme zadělat na nepříjemné opuchliny. Očního krému bohatě stačí kapička menší než hrášek, kterou podělíme obě oči jemným vklepáváním.
  • Séra nejčastěji koupíme v balení s dávkovačem. Pozor, ani ten nám někdy neurčí přesné množství. Zejména u přípravku na oči či rty často stačí polovina stisknutí. V případě séra na obličej opravdu stačí jedno „pumpnutí“: jde o koncentrovaný přípravek, na který navíc budeme ještě nanášet krém. Sérum s kapátkem odměřujeme pomocí kapiček: obvykle stačí tři až čtyři.
  • Pro pleťový krém platí jasné pravidlo: pět minut po namazání by už na pokožce neměl být znát. Pokud po této době přitiskneme na obličej papírový kapesníček, neměly by na něm zůstat mastné skvrny. V opačném případě příště použijeme krému méně. Přesné množství lze určit obtížně, protože některé krémy jsou mastnější a hutnější, jiné lehké a tekuté. V průměru ale většinou bohatě stačí velikost hrášku až lískového oříšku. Pokud se po nanesení krému chystáte líčit, vyčkejte 5 až 10 minut do jeho úplného vstřebání.
  • „Oříškové“ pravidlo platí i pro odličovací pěnu nebo mýdlo. Více opravdu není potřeba, pro větší efekt si obličej opláchněte teplou vodou ještě před odlíčením a mýdlo napěňte v dlaních. Zhruba stejné množství stačí i v případě odličovacího mléka, kdy je ideální odličovat obličej dvoufázově: nejdřív oči, které jsou nejvíc „špinavé“ a pak použít nový tamponek se stejnou dávkou pro celý obličej.
   

S mytím a mazáním to nepřehánějte

Sprchový gel nás zbaví zápachu potu i nepříjemného pocitu „neumyté“ pokožky. Pozor ale, aby nás nezbavil i její ochranné vrstvy. Bohatě stačí opět jeden až dva „lískové oříšky“ na celé tělo, přičemž platí, že ve sprše bychom se měli zdržovat 5 až 10 minut. „Nepřiměřeně dlouhé setrvávání ve vodě zapříčiňuje, že se z pokožky vyplaví látky, které ji přirozeně promašťují. Dlouhá koupel pak má za následek scvrklou a viditelně vysušenou kůži především na rukou,“ vysvětluje MUDr. Hana Duchková, primářka kožního oddělení Sanatoria Europa v Teplicích. Vysušená kůže je jednak nevzhledná, tvoří záděrky a loupe se, ale je i více náchylná k ekzémům.

„Do tří minut po osušení by mělo následovat ošetření pokožky tělovým krémem, ideálně přípravkem s obsahem oleje. Bez těchto olejů je pokožka suchá a svědí,“ dodává doktorka Duchková. Množství záleží na přípravku a typu pokožky. Stejně jako u pleťového krému platí, že po pěti minutách bychom už na sobě neměli cítit žádnou mastnotu.
 

Přemíra kosmetiky zatěžuje vlasy

  • Plná dlaň šamponu a hory pěny nejsou pro naše vlasy tím pravým. Na jedno umytí stačí množství odpovídající velikosti lískového oříšku pro krátké vlasy a dvojnásobné množství pro dlouhou hřívu. Nutné je přípravek dostatečně vymýt, aby vlasy nezatěžoval. Poznáte to tak, že po projetí mezi prsty lehce drhnou. Pro důkladné a dlouhotrvající umytí opakujeme proceduru dvakrát.
  • Kondicionér je dalším nejvíce plýtvaným přípravkem. Neměli bychom ho používat víc než šamponu, ale raději méně. Je třeba dbát na to, aby se aplikoval spíše na dolní dvě třetiny délky vlasů: u hlavy nemá co dělat, tam by způsobil jen zatížení vlasů, rychlejší maštění a také ztrátu objemu.
  • Maska na vlasy by se naopak měla nanášet spíše ke kořínkům a do horní části vlasů. Jedině tak vyživí vlasy tam, kde to je nejvíce potřeba – v místě jejich růstu. Co se týče množství, nemělo by být masky více, než kolik se vejde na čajovou lžičku.
  • Oblíbených vlasových olejů se nemusíme bát, Naše vlasy rozhodně nezamastí, ale naopak jim dodají lehkost a lesk. S množstvím to ale nepřehánějte, abyste nepřišli o objem. Balení s pumpičkou jsou navržena tak, aby jedno stisknutí stačilo. V případě opravdu dlouhých vlasů pod ramena můžete přidat, ale maximálně dvojnásobek objemu.
 

Zubní pasta je spíše na efekt

Přehánět to rozhodně nemusíme ani se zubní pastou. Množství „jako v reklamě“ je vyloženě zbytečné. „Pasty stačí málo – je to spíš takový doplněk, hlavní je především důkladné mechanické očištění pomocí kartáčku,“ říká stomatoložka MUDr. Jitka Králová a dodává: „U dětí také záleží na tom, kolik pasta obsahuje fluoridu. Děti pastu často neumí vyplivovat a polykají ji, což může vést k systémovému předávkování fluoridem a dalším komplikacím.“ I proto je dobré dětem pořídit speciální pastu.

Ústní vody naopak můžeme používat tak, jak je nám to příjemné. Pozor ale musíme dávat na jejich složení a podle toho některé z nich nepoužívat denně. „Některé obsahují hodně alkoholu a při velmi častém používání mohou rozleptat sliznici,“ varuje stomatoložka.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás red ve spolupráci s expertem Mgr. Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Mgr. Karolína Hornová
Novinářka, bloggerka a kosmetický fajnšmekr
125
"Jak říkala božská Audrey: Šťastné ženy jsou krásné ženy."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít