Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Naučte se triky s krycím make-upem

Naučte se triky s krycím make-upem

Naučte se triky s krycím make-upem

20. března 2018 od Karolína Hornová

20. března 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Extrémně krycí make-up s tzv. kamuflážním efektem může být produktem k nezaplacení. Musíme s ním ale umět pracovat. Přinášíme různé možnosti jeho použití a triky, které zaručí, aby byl výsledek přirozený.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Make-up s kamufláží je oblíbenou pomůckou filmových maskérů. Dokáže totiž úplně změnit barvu pleti nebo zamaskovat celé obočí a lze jím i překrývat přechody silikonových masek, umělých nosů či pleší, které se ve filmech často používají. Dokáže ale dokonale zakrýt třeba i tetování, jež se pro určité role nemusí hodit. Pojďme se podívat, jak se s tímto zázračným produktem pracuje a na co vše ho můžeme použít v běžném životě.


Hutná konzistence – výhoda i problém

Diskutující v kosmetických fórech na internetu si často stěžují na konzistenci a balení extrémně krycích make-upů. Jenže v tom právě tkví jejich určení: musí být dostatečně husté a mít tak pevnou strukturu, aby na kůži vytvořily neprůsvitnou vrstvu. I proto se setkáme především s balením v tubě – pumpička by na hustotu produktu nemusela mít dostatečnou sílu a mohla by se ucpávat.

Konzistence může být problémem i při nanášení: zatímco běžný make-up nanášíme štětcem, houbičkou nebo vklepáváme prsty, ten kamuflážní musíme dobře rozetřít. Ideálně pomocí prstů (případně pevnější houbičky) a velmi pečlivě – tedy po celé ploše obličeje v tenké, ale jednolité vrstvě. Roztíráme ho podobně jako hutné dětské krémy – nemusíme přitom mít strach, že začne žmolkovat nebo dělat skvrny.

zakrývání akné

Ten správný odstín

Dalším problémem kamuflážních make-upů může být užší výběr odstínů i fakt, že zatímco středně či jemně krycí make-up nechává prosvítat přirozenou barvu pokožky, a tím se odstíny obojího jakoby míchají, extrémně krycí produkt zakryje vše a může působit trochu jako maska.

Pomohou následující triky. Koupíme si krycí make-up v odstínu co nejblíže své pleti. Pokud váháme, sáhněme po tom světlejším. Ten pak smícháme s několika kapkami o pár odstínů tmavšího běžného make-upu. (Tmavší make-up lépe upraví odstín produktu s extrémně vysokou pigmentací.) Odstín tak můžeme snadno upravovat i během roku (když je pleť v zimě světlejší nebo naopak v létě opálená). Smícháním zároveň i zjemníme jeho konzistenci.

Pro odstranění „efektu masky“ vytvoříme plynulý přechod. Extrémně krycí make-up většinou nelze rozetřít úplně do ztracena. Pokud je patrný přechod (třeba na hraně čelisti), zamaskujeme ho vklepáním běžného make-upu v odstínu své pleti do místa viditelné linie.


Efekt druhé kůže

Kamuflážní make-upy mají moc zakrýt všechny nedostatky v obličeji – od znamének přes těžké akné až po velké pigmentové skvrny a tzv. „ohně“. Dokážou změnit náš vzhled i zlepšit naše sebevědomí. Někdy ale mohou působit příliš uměle a ploše, jelikož vyhlazují i póry či jemné (a často vlastně i žádoucí) vrásky. Vrstva make-upu se může trochu „voskově“ lesknout.
tuba s krycím make-upem
Snažíme se po nanesení vrstvy vytvořit efekt „druhé kůže“. Vrstvu uděláme co nejtenčí. (Silná vrstva po pár hodinách může naopak zvýraznit vrásky.) Ještě vlhký make-up po celé ploše obličeje zapracujeme štětcem na pudr – postupujeme krátkými pohyby kolmo k pleti. Tím make-up dokonale přilne a bude kopírovat strukturu pleti. Díky působení štětinek se vytvoří efekt pórů. Na závěr lehce přepudrujeme transparentním pudrem nebo pudrem v barvě své pleti, kterým opět můžeme i doladit výsledný odstín.


Lokální použití

Pokud netrpíme žádnou rozsáhlou kosmetickou vadou, je lepší používat hutný krycí make-up spíše jako korektor, tedy lokálně, v kombinaci s běžným make-upem v barvě pleti. Při líčení začneme tím, že zamaskujeme problematická místa (skvrny, kruhy pod očima, jednotlivé pupínky akné, jizvičky) a ještě než kamufláž zaschne, rozetřeme nebo vklepáme po celém obličeji běžný make-up. Nedostatky budou skryty, ale výsledek bude velmi přirozený.

S kamuflážním make-upem je obecně třeba zacházet obezřetně. Silná pigmentace a hutná konzistence zapříčiňují, že je podstatně méně prodyšný než běžné make-upy. Pokožka pod ním nemusí dobře dýchat a může dojít k ucpávání pórů. Někdy se doporučuje nepoužívat ho denně. Pozor by si měly dát především majitelky mastné pleti. Lokálním použitím se toto riziko podstatně snižuje.

krycí make-up na kruhy pod očima

Co jste možná nevěděli o dokonale krycím make-upu

  • Jeden z prvních dokonale krycích make-upů, Dermacol Make-Up Cover představila česká kosmetická odbornice Olga Knoblochová v roce 1966.
  • Primárně měl být určen lidem s dermatologickými problémy, které se dnes řeší laserem.
  • Nejen ve filmovém průmyslu se používá pro dokonalé zamaskování tetování. Používají ho i lidé, kterým tetování zakazuje třeba firemní dress code nebo protokol některých společenských akcí.
  • Kamuflážní make-up skvěle zakrývá jizvy, a to nejen v obličeji. Maskuje jejich odlišnou (výrazně tmavší či světlejší barvu), ale částečně i vyhlazuje jejich strukturu.
  • Dermacol Make-Up Cover je hitem internetových videoblogů o kosmetice: pomohl dívkám po celém světě zvednout sebevědomí zakrytím těch nejhorších projevů akné.
  • Tentýž make-up se těší obrovské oblibě v arabských zemích a Koreji – mimo jiné díky možnosti snadného docílení světlejší pleti, která se zde považuje za krásnou a vznešenou.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít