Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Mezizubní kartáčky: Vybíráte je správně?

Mezizubní kartáčky: Vybíráte je správně?

Mezizubní kartáčky: Vybíráte je správně?

9. června 2023 od Anna Adlerová

9. června 2023 3 minuty čtení
Připravil/a Anna Adlerová

Příliš malý mezizubní kartáček nevyčistí větší mezizubní prostory a příliš velký může poškodit dáseň mezi zuby a zuby samotné. Víte, jak si mezizubní kartáček správně vybrat? Jaká jsou základní kritéria, nám prozradila dentální hygienistka Kristina Bendlová, DiS.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Správný výběr mezizubního kartáčku je základ zdravého chrupu bez mezizubních kazů, jejichž odstranění se vyšplhá na pěkných pár tisíc korun. Pokud budete mít například moc úzký mezizubní kartáček, je to skoro stejné, jako byste ho vůbec nepoužívali. Mnohem větším kartáčkem si zas můžete neúmyslně oploštit mezizubní prostor, tzv. papilu. Úspěch samotný pak spočívá v každodenním čištění mezizubních prostor. Bakterie v ústech se množí po 24 hodinách, v tomto intervalu je také nutné zuby pravidelně čistit,“ uvádí dentální hygienistka.
 

Jaké jsou druhy mezizubních kartáčků: 

  • Mezizubní kartáčky existují v různých velikostech od těch nejužších po ty hodně široké.
  • Přesná škála velikostí není nastavena, a tak se setkáte s různými velikostmi, které se u každého výrobce mohou značně lišit.
  • Některé značky nabízejí kartáčky už od průměru 0,35 mm, kdežto jiné začínají až třeba na 1,6 mm. Nejtlustší rozpětí kartáčků se pohybuje mezi 1,6-8 mm.
  • Mezizubní kartáčky se však neliší jen svým průměrem, velikostí, ale také tvarem a způsobem použití.
 
mezizubní kartáčky

Vyměnitelné kartáčky

Mezizubní kartáčky se skládají ze dvou částí: z držáku a štětinek na čištění mezizubního prostoru. Některé kartáčky jsou uzpůsobené tak, aby se štětinky daly vyměnit. Po zničení kartáčku nebo po jeho odsloužené životnosti, která by měla být zhruba 7-14 dní, se tak jednoduše vymění pouze štětinková část, ale držák zůstává. Tento držák bývá delší, a může tak některým lidem vyhovovat především proto, že se s ním snadněji dostanou k zadním zubům.
 

Jednorázové kartáčky

  
druhy mezizubních kartáčků

Jak správně používat mezizubní kartáčky + časté chyby: 

  • Pokud se vám mezizubní kartáčky neúměrně často lámou, je to pravděpodobně proto, že s ním nemanipulujete tak, jak by se mělo.
  • Kartáčkem se nečistí samotný zub, ale dásňový žlábek v mezizubním prostoru pod bodem kontaktu. Kartáčkem by se nemělo otáčet,
    stačí 1–2 x projet žlábek tam a zpátky.
  • Další pohybování kartáčkem nemá smysl, protože dráždí dáseň – kartáček používáme pouze za účelem odstranění zubního plaku mezi zuby.
  • Dalším důvodem zvýšené lámavosti kartáčku může být nekvalitní materiál - například některé gumové kartáčky se na rozdíl od těch s drátkem z nerezové oceli kroutí samy o sobě.

 
Jak správně vybrat mezizubní kartáček?

Nejistější volbou je konzultace vhodného mezizubního kartáčku s dentální hygienistkou během čištění zubů na dentální hygieně. Ordinace bývají vybavené dentálními kartáčky všech velikostí, a proto není pro zkušené oko expertky těžké vyhodnotit, jaký kartáček vaše zuby potřebují, a přímo ho na vás vyzkoušet. Pravděpodobně vám ozkoušené kartáčky také daruje nebo vás alespoň vybaví přesným rozměrem kartáčku, který si máte koupit.
 
čištění zubů

Vybíráte mezizubní kartáčky sami?

Nechce se vám návštěvu absolvovat? Vybrat si vhodný mezizubní kartáček můžete i sami. Jen je potřeba vědět, jak má při čištění ten správný kartáček fungovat: Při použití musí být cítit lehký tlak štětin na zub,“ říká expertka. „Většina lidí sáhne po nejužším kartáčku, který je k dispozici, protože se bojí, že si ublíží. Přitom by měli mít třeba o 2–3 velikosti větší průměr kartáčku,“ upřesňuje.

 
Stačí jedna velikost kartáčku?

Pokud nemáte mezery mezi zuby stejně široké, je možné, že budete potřebovat alespoň 2 velikosti mezizubních kartáčků. Obecně však platí, že do prostoru mezi stoličkami se mezizubní kartáčky vejdou vždy, ale na předních zubech, kde se zuby dotýkají rovnými hranami, stačí používat dentální nit - zkuste třeba  Oral-B Essential Zubní Nit, Mátová, 50 m (koupit v e-shopu) nebo DentaMax Dentální nit voskovaná s mátou 1,5mm 50m​ (koupit v e-shopu)

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Anna Adlerová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít