Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Manuál správného odličování očí

Manuál správného odličování očí

Manuál správného odličování očí

26. února 2018 od Jana Kantorová

26. února 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Ačkoli by se to mohlo zdát jako banalita, správné a pravidelné odličování očí by mělo patřit do kosmetické rutiny. Řasenka, oční stíny, linky – to všechno ženy používají ke každodennímu nalíčení očí. Pro oči a pokožku jsou ale zátěží. Důležité tedy je jim každý den od nánosu líčidel ulevit. Víte, jak na to?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Každý večer je vždy potřeba odstranit make-up a další kosmetické přípravky, aby pleť měla možnost regenerovat a volně dýchat. Pokud se odličujete špatně, pleť se vám „odmění“ maštěním, pupínky a dalšími nevzhlednými problémy. A navíc nejde jen o samotnou pleť, při špatném odličování trpí také vaše oči a oční okolí. Kromě četnějších vrásek se nakonec mohou objevit také otoky, červenání, slzení a záněty očí, které vás mohou pěkně potrápit. Víte, jak se vyhnout chybám, které škodí samotným očím i pleti okolo nich? 


Odličovač na míru

Před tím, než jdete spát, by vaše kroky měly zamířit do koupelny k odličovacím produktům. Při samotném procesu odstraňování make-upu by na řadu měly vždy jako první přijít oči a poté až zbytek obličeje. Nikdy se také neodličujte s nasazenými kontaktními čočkami. Při výběru ideálního kosmetického přípravku na odlíčení očí právě pro vás zvažte typ pleti, její citlivost i to, jaké produkty při líčení používáte.

odličování horního víčkaPoužíváte-li voděodolnou kosmetiku, pak je potřeba volit silnější přípravky na bázi oleje, které si s ní dokážou snadno poradit, třeba Mixa 2fázový odličovač očí nebo NIVEA Dvoufázový odličovač očí a make-upu. Máte-li citlivou pleť, pak je vždy lepší vybírat přípravky, které jsou na takový typ pokožky určeny, jako třeba Micelární voda 3 v 1 na tvář, oči a rty od Astrid nebo Jemný odličovač očí L´Oréal Gentle.  Pleť je pak mnohem lépe snáší. Obecně se ale dá říci, že olejovým přípravkem neuděláte chybu nikdy. Navíc si pak zkuste dát pozor na to, aby byl odličovač šetrný a nemastný.

Tip redakce:
Odličovat můžete oči i pleť s jedním přípravkem. Poradí si s tím kvalitní micelární voda, která pleť i oči odlíčí, a ještě jí dodá výživu.


Bez chemie

Občas se může stát, že při používání některého odličovače ucítíte pálení, pnutí nebo svědění pokožky či samotných očí. V takovém případě se s největší pravděpodobností jedná o alergickou reakci. Dráždění se zbavíte tak, že oči i obličej omyjete vlažnou vodou a přestanete daný typ odličovače používat. Mnohem častěji se tak ženy uchylují k používání přírodnějších forem odličovačů. Stačí si jen pořídit bavlněné nebo bambusové tamponky, navlhčit je vodou a jemně odličovat. Při používání voděodolné řasenky pak je potřeba k odlíčení olej, např. přírodní mandlový nebo olivový.


Čím se odličujete?

Už víte, jaký přípravek použít, ale mysleli jste někdy na to, že je stejně důležité i to, na co si daný odličovač aplikujete? Nebo jdete do drogerie a vyberete první vatové tamponky, které vidíte? I přes to, že jde podle mnohých o maličkost, i tady je lepší déle vybírat, a vyhnout se tak podráždění očí. Ideální jsou tak tamponky v biokvalitě, nebarvené, hypoalergenní a dermatologicky testované. V drogeriích také můžete objevit různé odličovací ubrousky, např. Garnier Essentials pro normální a smíšenou pleť, které už jsou napuštěny olejem nebo odličovací vodou. Tady ale pozor! Není dobré je používat jako jedinou variantu. Pleť kolem očí je velmi citlivá a ubrousky jsou tzv. univerzální a často také parfémované. S ubrousky je navíc také potřeba trochu při odličování zatlačit. Špatná technika odličování pak podporuje rychlejší vznik vrásek. Je tedy lepší používat odličovací ubrousky jen jako poslední záchranu, například při cestování.

vatové tamponkyTip redakce:
Některé ženy nedají dopustit na čisticí konjakovou houbičku. Ta má kromě očištění pleti také antibakteriální účinek. Stačí ji namočit jen do vody, kde získá hedvábnou texturu, a tak nedráždí. Neřešíte-li peníze, pak najdete na trhu i dražší mušelínové ubrousky určené na odličování make-upu.


Správné tahy, půl vítězství

Tampon, namočený do konkrétního přípravku, přitiskněte na víčko, chvilku počkejte, aby měla líčidla možnost se rozpustit, a až poté je setřete. Není na tom nic složitého, ale pozor, stejně jako u předchozích bodů je důležité myslet i na to, jak zacházíte s přípravkem přímo na oku. Jakmile používáte vatový tamponek, stírejte líčidla opakovaně na očích směrem od středu ven, dokud nebudou tamponky úplně čisté. Na tamponek nikdy netlačte, oko netřete sem a tam. Řasenku odličte tak, že ji budete stírat od kořínků ke konečkům. Oblast pod očima odličujte směrem od vnějšího koutku oka k vnitřnímu. Nakonec si tvář opláchněte vodou a v případě olejového odličovače použijte i jemné mýdlo na obličej. 

Tip redakce:
Mějte připraveny vatové tyčinky, díky kterým můžete snadno z oka odstranit kousky řasenky a líčidel, které by ho mohly podráždit.

odličování dolního víčka

Nezapomínejte na péči

Odlíčením ale nic nekončí. Jakmile odstraníte všechna líčidla a vyčistíte celou oblast, nastává čas na správnou péči o pokožku očního okolí. Ideální je kvalitní oční krém, který dodá pokožce potřebnou hydrataci a je prevencí vrásek. Koukejte se po kyselině hyaluronové, kterou najdete např. v NIVEA Očním krému pro omlazení pleti Cellular Anti-age, jenž redukuje vrásky a zpevňuje pleť kolem očí. Omlazující krém na oční okolí a kontury tváře Hyaluron Boost od Ellie pak ještě navíc obsahuje koenzym Q10 bambucké máslo. Krém pak do pokožky jen vklepáváme bříšky prstů.


Extra tipy pro správné odlíčení:

  • Navlhčená pleť se snadněji odličuje: nedojde tak k mechanickému poškození očního okolí.
  • Oči nikdy nedrhněte silou: ani kůži v okolí oka nijak nenatahujte.
  • Raději více tamponků: odličování opakujte tak dlouho, dokud nezůstane tampon čistý. Vyplatí se to i proto, že omezíte přenášení nečistot opět na pleť.
  • Odličovací ubrousky jen jako nouzové řešení: berte si je s sebou jen třeba na dovolenou, když potřebujete ušetřit místo.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

5 komentářů k článku
Lidmila Pecová 12.března 2018
Prosím p. Janu Kantorovou o její názor na předchozí komentář. Předem za něj děkuji. 🌞
Lidmila Pecová 12.března 2018
Prosím p. Janu Kantorovou o její názor na předchozí komentář. Předem za něj děkuji. 🌞
Lidmila Pecová 12.března 2018
Prosím p. Janu Kantorovou o její názor na předchozí komentář. Předem za něj děkuji. 🌞
Lidmila Pecová 12.března 2018
Prosím p. Janu Kantorovou o její názor na předchozí komentář. Předem za něj děkuji. 🌞
Lidmila Pecová 6.března 2018
Zajimalo by mne jestli je potreba si po odliceni umyt vodou nebo s nejakym gelovym cisticim prostredkem,ci jen pletovou vodou. Ja mam potrebu se ocistit alespon jeste pletovou vodou,lepe vodou a cisticim kremovym nebo gelovym mydlem. Moje kamaradka vubec vodu na oblicej nepouziva a stezuje si,ze ma o mnoho vice vrasek nez ja,cim to tedy je a co je pro plet lepsi?

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít