Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Komedogenní látky: Vyhněte se jim a zatočte s akné

Komedogenní látky: Vyhněte se jim a zatočte s akné

Komedogenní látky: Vyhněte se jim a zatočte s akné

24. března 2018 od Karolína Hornová

24. března 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Mgr. Petra Řehořková

Mastné složky kosmetiky a přírodní oleje mohou být „hodné“ i „zlé“. Některé způsobují ucpávání pórů a mohou zhoršovat akné, jiné póry naopak čistí. Pojďme si v nich udělat pořádek.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Příčin akné je více. „Jde o onemocnění pokožky, které je způsobeno ucpáním pórů kožním mazem a následným vznikem zánětu,“ vysvětluje Petra Řehořková, majitelka dermatologické a estetické kliniky Petra Clinic. Dodává, že za vznikem akné v pubertě stojí většinou hormony, ale postihuje i dospělé jedince, především majitele mastnější pokožky. „Pokud akné trpíte třeba i po třicítce, doporučuji napřed vyloučit možnou příčinu v hormonální nerovnováze,“ říká Řehořková.
vznik akné

Akné bez zjevné příčiny? Udělejte inventuru kosmetiky

Pokud je příčinou vaší akné „pouze“ nadměrná produkce kožního mazu, je čas udělat revizi ve svém kosmetickém arzenálu. „Na akné zabírá hloubkové čištění pokožky, ideálně načasované na týden před začátkem menstruace, kdy se kvalita pleti většinou zhoršuje. Výsev akné také podporují tzv. komedogeny, složky, které běžně najdeme v kosmetických produktech,“ dodává Řehořková.

Komedogenní složky mají tendenci ucpávat póry a mohou způsobovat či zhoršovat akné. Pokud tedy trpíte pupínky bez zjevné příčiny (třeba ani nemáte silně se mastící pleť), položte si otázku, zda vaše kosmetika tyto látky neobsahuje.

V dermatologických příručkách lze nalézt seznamy komedogenních látek. Nejčastěji jde o oleje a tuky (rostlinné, minerální i živočišné), ale i jiné látky, např. tzv. mastné alkoholy a různé stabilizátory, jež se do kosmetiky přidávají. Látky jsou rozděleny podle klasifikace, která každé z nich přisuzuje „známku“ jako ve škole, tedy stupeň komedogennosti: 5 označuje nejvyšší stupeň, 1 nebo 0 nezávadnost.

čistá pleťTrošku ošidným se může jevit fakt, že některé oleje akné zhoršují, ale jiné mohou mastné pokožce naopak prospět. Problém je i v tom, že každá pokožka může reagovat trošku jinak. Pokud máte ale suchou a velmi suchou pleť, neměli byste se bát ani látek s vysokou „známkou“, které suchou pleť naopak promastí a vyživí.


Seznam (ne)komedogenních látek

Kompletní seznamy těchto látek se věnují i těm, které jsou v kosmetických produktech zastoupeny okrajově. Na následujících řádcích můžete najít především oleje, které mohou mít na akné jak pozitivní, tak negativní účinky, a látky, které vás mohou překvapit třeba v odličovačích. Najdete je ve složení kosmetiky pod mezinárodním označením.  Pro zopakování: 5 označuje nejvyšší stupeň komedogennosti, 1 nebo 0 nezávadnost.


5olej z pšeničných klíčků, extrakt z mořských řas (algae extract), sodium lauryl sulfate (SLS)

4kokosový olej, lněný olej, olivový olej, kakaové máslo, cetearyl alcohol, isopropyl
Obecně platí, že oleje s klasifikací 4 a 5 byste neměli aplikovat na obličej s problematickou pletí. „Jde například o oblíbený kokosový olej. Vzdávat se ho ale nemusíte – beze strachu ho můžete použít na pokožku těla nebo jako kúru na vlasy,“ dodává kosmetička Julie Bauer Šnoblová. Olivový olej mívá lepší snášenlivost a jeho působení se může lišit v závislosti na každé pokožce.

Složka sodium lauryl sulfate usnadňuje tvorbu pěny a může se objevovat v čisticích pleťových pěnách a gelech. Může ale narušovat přirozenou bariéru pokožky a způsobovat silné ucpávání pórů. Cetearyl alcohol je tzv. mastný alkohol získaný z kokosového oleje a používá se jako zahušťovadlo a pěnidlo.

3avokádový olej, pupalkový olej, sezamový olej

kosmetické produkty2mandlový olej, meruňkový olej, dýňový olej, čistý lanolin
Tyto středně komedogenní látky jsou vhodné pro suchou a namáhanou pokožku či pleť, kterou dokážou zvláčnit a posílit. Pokud máte mastnou pleť, buďte obezřetní. „Zkusit je ale můžete a pozorujte, jak pleť reaguje – třeba sezamový olej má sice „trojku“, ale zároveň pomáhá čistit póry od tzv. černých teček,“ dodává Julie Bauer.

1ricinový olej, rakytníkový olej, hroznový olej, jojobový olej, šípkový olej

0 arganový olej, konopný olej, tekutý parafín (minerální olej paraffinum liquidum), bambucké máslo

Výše zmíněné oleje jsou tzv. nekomedogenní, to znamená, že s nimi můžete v klidu odličovat nebo mazat nejen suchou a normální, ale i problematickou pleť a nemusíte se bát jejich obsahu v kosmetických produktech. Konopný olej navíc působí antisepticky a nabízí se jako dobrý pomocník v boji s akné,“ dodává Julie Bauer. Šípkový a rakytníkový olej zase pomáhá lépe hojit jizvičky po pupíncích.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Mgr. Petra Řehořková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

4 komentářů k článku
Tereza Grošková 10.března 2020
Dobrý den,
ráda bych požádala o úpravu článku - tekutý parafín je ropný produkt a rozhodně nemá komedonní stupeň 0, ale naopak ucpává póry, protože dělá na pleti neprodyšnou vrstvu.

Podle mě by toto odborník na kosmetiku měl dávno již vědět, a ne toto napsat do seriozního článku.

https://encyklopedie.biooo.cz/vyhledat-slozeni/paraffinum-liquidum/?
Teta drogerie 25.dubna 2018
Dobrý den Ivano,
Moringový olej má v kosmetice široké použití. Velmi často se používá proti vráskám, ale pomáhá právě i při výskytu akné nebo pigmentových skvrn. Pokud Vám jde spíše o hodnotu ve smyslu ceny, seženete jej zhruba za 300 - 400 Kč za 100 ml. Hezký den, redakce Teta drogerie.
Ivana Lacmanová 21.dubna 2018
Jakou hodnotu má moringový olej?Děkuji
Zuzana Fritcherová 7.dubna 2018
Dobry den,
do kterého stupne byste zaradila makadamiovy olej?
Diky.

Expert z článku

Mgr. Petra Řehořková
wellness koučka a zakladatelka kliniky Petra Clinic
4342
"Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít