Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Hydratace: Cesta ke krásné pleti

Hydratace: Cesta ke krásné pleti

Hydratace: Cesta ke krásné pleti

28. března 2018 od Helena Hladíková

28. března 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Helena Hladíková ve spolupráci s expertem Lucie Bončová

Pojem hydratace se ve spojení s péčí o pleť skloňuje snad ve všech pádech. Víte ale, proč je hydratace vlastně tak důležitá a jak předejít tomu, aby vaše pleť trpěla žízní? Odpovědi jsme hledali u kosmetičky Lucie Bončové.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Aby byla pleť krásná, vypadala zdravě a nepůsobila unaveně, je třeba dodávat jí potřebnou vláhu, a to po celý rok. Nicméně třeba na jaře je dostatečná hydratace ještě důležitější, protože studené zimní počasí pleť vysušilo a je nutné „probrat“ ji ze zimního útlumu. Spojení hydratace pokožky vyjadřuje poměr obsažené vody v pokožce, který by měl v ideálním případě činit 70 %. Pokud je pleť hydratovaná nedostatečně, dochází k nepříjemným následkům:
  • ztráta elasticity,
  • oslabení a tvorba suchých míst,
  • tvorba vrásek,
  • předčasné stárnutí,
  • pomalá regenerace,
  • nezdravý, povadlý a unavený vzhled.


Voda pro každý typ pleti

Ženy se často domnívají, že hydratovat je potřeba jen suchou pleť. To je však velký omyl! „Hydratace pleti je nejdůležitějším faktorem v každodenní péči o pleť, jak u suché, citlivé, tak smíšené a mastné. Jen musí být pro daný typ pleti zvolen vhodný produkt,“ uvádí tuto domněnku na pravou míru expertka a dodává: „Nejčastěji se ve své praxi setkávám s tím, že klienti s mastnou pletí nepoužívají hydratační krémy, protože se bojí zhoršení stavu pleti. To je ovšem chyba, protože pro správnou funkci mastné pleti je třeba ji také správně hydratovat. Proto radím: Nebojte se!“ Ať už tedy vaše pleť patří k jakémukoli typu, na dostatek vody nikdy nezapomínejte. A pomocí jakých kroků dosáhnete dobře hydratované pokožky?


Pijte, pijte, pijte!

V prvé řadě je nutné dodržovat optimální pitný režim. Ačkoli se tato poučka omílá pořád dokola, a to nejen ve spojitosti s péčí o pleť, řada lidí ji nedodržuje. Dostatečný příjem tekutin je přitom pro naše tělo nezbytný a měl by se podle odborníků pohybovat v rozmezí 2,5–3 litry denně. Hodně ovšem záleží na tom, co vlastně pijete. Pokud většinu vašeho pitného režimu tvoří slazené limonády, kávy, či dokonce alkoholické nápoje, není se co divit, že vaše tělo i pleť trpí. Ideální je obyčejná neperlivá voda, případně s přídavkem bylinek nebo citronu, a neslazené bylinkové čaje.

hydratace zevnitř

Čištění je základ

Druhým důležitým krokem je používání vhodných kosmetických přípravků. Základem jsou samozřejmě produkty určené ke každodennímu čištění pleti, které byste měla provádět ráno i večer. Pro všechny typy pleti se hodí například Čisticí micelární voda s kyselinou hyaluronovou od Dermacol. Citlivá pleť zase jistě ocení micelární vodu Anti-dryness od Mixa, která šetrně čistí, hydratuje a zklidňuje zároveň. Čas od času si dopřejte také jemný obličejový peeling, který pleť „připraví“ pro další péči.


Krémy vybírejte pečlivě

Nezbytnými prostředky v boji proti vysušené pokožce jsou hydratační krémy. To, že je krém hydratační, nemusí mít přímo v názvu, proto je dobré sledovat při jejich výběru složení, zejména obsažený podíl vody (čím vyšší, tím samozřejmě lepší). Dále berte v úvahu svůj věk. Pokud vám ještě nebylo ani 25 let, není třeba pleť už nyní zatěžovat přípravky proti vráskám. Kromě obsahu vody byste se při výběru měla zaměřit i na další složky, které mají skvělé hydratační účinky. Nejdůležitější látkou v hydrataci je kyselina hyaluronová. Tu máme v pleti obsaženou všichni už od narození, ale s věkem její množství ubývá, proto je třeba ji pleti dodávat, zejména od dvaceti let plus, ale klidně i dříve,“ doporučuje odbornice. Mezi další účinné složky patří například:  
  • vitamin A (silný antioxidant regulující tvorbu kolagenu a bojující proti stárnutí),
  • urea (tělu přirozená látka, která se hodí zejména pro velmi suchou, až atopickou pokožku),
  • bambucké máslo (vyživuje a zpomaluje tvorbu vrásek),
  • glycerin (hydratuje především svrchní vrstvu kůže, takže chrání před vnějšími nepříznivými vlivy),
  • výtažky z mořských řas (uzavírají póry, sjednocují tón pleti a detoxikují).
správná hydrataceZkuste například hydratační denní a noční krém Aqua Time 24 od Astrid nebo Zvláčňující denní krém od značky Nivea. Oba typy výrobků jsou určeny k hydrataci normální, až smíšené pleti. V řadě krémů Hydra Specialist od L’Oréal Paris najdete péči pro všechny typy pleti, produkty řady Revitalift této značky jsou zase vhodné k hydrataci pleti s vráskami.


Další kosmetická pomoc

Máte pocit, že hydratační krémy nestačí? Vyzkoušejte pleťové sérum. Jeho výhodou je lehká textura a zároveň velmi výživný obsah, protože v něm najdete mnohem více aktivních hydratačních složek než v krémech. Použít můžete denní séra, která se aplikují pod denní krém, nebo ještě účinnější séra noční, jež za vás „pracují“ v noci, když pokožka odpočívá a regeneruje.

Tip redakce:
Denní séra je vždy lepší vybírat s vysokým UV faktorem.


Skvělým řešením pro dehydratovanou pleť jsou rovněž pleťové oleje. Všem typům pleti prospěje arganový olej, na suchou pleť se sklonem k tvorbě žilek použijte směs arganového oleje a pomerančových květů. Vhodný je také jojobový nebo šípkový olej, který pomůže i při hojení drobných oděrek či spálenin.

Na jaře a zejména pak v létě určitě vy i vaše pleť oceníte vody ve spreji, ať už minerální, nebo květové. Z těch květových můžete sáhnout po heřmánkové či tymiánové, které zklidní a hojí problematickou pleť, citlivá pleť zase ocení vodu meduňkovou. Zklidnění a pomoc v boji proti vráskám přinese růžová voda

textilní maska na obličej

Namaskujte se

S dostatečnou hydratací vám pomohou i pleťové masky. Kromě toho, že pleť vyčistí, dodají jí potřebnou pružnost a vláčnost. Vyzkoušejte třeba intenzivní masku s kyselinou hyaluronovou, koenzymem Q10 a bambuckým máslem Anti-age Active Firming Mask od značky Ellie. Trápí-li vás nepříjemné pnutí suché pleti, dopřejte si extra vyživující masku, která podpoří elasticitu. Vyzkoušet můžete i populární textilní masky, jejichž použití je velice snadné. Žízeň vaší pleti zažene například maska Hydra Bomb od Garnier, slibující až 7denní hydrataci. Skvělé pomocníky najdete také přímo doma v kuchyni, tak se bez obav pusťte do přípravy domácí hydratační masky.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Hladíková ve spolupráci s expertem Lucie Bončová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Lucie Bončová
Expertka na péči o pleť a kosmetička
2177
"Krásná a opečovávaná pleť je klíčem k vaší sebedůvěře."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít