Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Antioxidanty: Bojovníci proti stárnutí pleti

Antioxidanty: Bojovníci proti stárnutí pleti

Antioxidanty: Bojovníci proti stárnutí pleti

12. dubna 2018 od Karolína Hornová

12. dubna 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Julie Bauer Šnoblová

Stárnutí je přirozené, ale některé vlivy (životospráva, UV záření či ovzduší) ho mohou urychlovat. Tento proces umí ovlivnit antioxidanty. Jak tyto látky fungují a kde je hledat? Zeptali jsme se odbornice.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Lidské tělo je učiněná chemická laboratoř. Každou vteřinu zde probíhají procesy, které udržují v chodu komplexní fungování celého „systému“. A vše začíná v buňkách, stavebních jednotkách celého organismu – právě z nich je složena třeba naše kůže či vlasy. Probíhá v nich látková výměna, boj s vnějšími vlivy, ale také proces stárnutí, který se pak projevuje i viditelně.
 

Oxidace – přirozený, ale ovlivnitelný proces stárnutí

Stárnutí buněk (a tedy i pleti) je proces přirozený, který ale mohou urychlovat různé faktory – nesprávná životospráva (především kouření a pití alkoholu), pobyt v nezdravém prostředí, špatné ovzduší, vliv slunečního UV záření a podobně. „Působením těchto vlivů se může urychlovat oxidační proces v buňkách. Jde o takzvaný oxidační šok, způsobený převahou volných radikálů nad antioxidanty,“ vysvětluje kosmetička Julie Bauer Šnoblová.

V ideálním případě by měly být obě skupiny, tedy volné radikály a antioxidanty, v rovnováze. „Volné radikály i antioxidanty mohou být endogenního i exogenního původu – tedy tvořené přirozeně naším tělem, ale i dodané zvnějšku,“ upřesňuje Julie Bauer. Zároveň dodává, že i volné radikály mají v těle svou pozitivní funkci – typicky vznikají třeba při dýchacím procesu a jsou roznášeny bílými krvinkami dále do těla, kde umí bojovat proti mikroorganismům a kvasinkám, a umožňují dokonce i oplodnění vajíčka a průběh dalších důležitých procesů.

ingredience/jídla s antioxidanty

Elixír mládí? Spíše elixír pro správnou funkci buněk

V pleti, respektive v kožních buňkách ale po volných radikálech a oxidaci příliš netoužíme. Mohou totiž za stárnutí pleti, které se většina z nás snaží alespoň částečně oddálit či zmírnit jeho projevy. Proto se do kosmetiky přidávají látky, které umí volné radikály odbourávat – antioxidanty. V těle ale není nic jednoduché a platí to i pro antioxidační proces. Všechny antioxidanty totiž necílí na stejné problémy.

„Platí, že ne každý antioxidant umí odbourat beze zbytku každý volný radikál. Jedním z nejznámějších antioxidantů je vitamin E – při jeho „práci“ v buňkách ale vzniká další volný radikál, který zase umí odbourat vitamin C. Některé antioxidanty pak pracují na bázi vody, jiné zase na bázi tuku,“ vysvětluje kosmetička. Museli bychom být mikrobiologové, abychom mohli složitý proces zcela pochopit.

vitamin EV praxi nám ale postačí jedno pravidlo: čím více antioxidantů z různých zdrojů do organismu dostaneme, tím větší šance na zpomalení stárnutí, respektive na podpoření správné a přirozené funkce pleti. „Bohužel to nefunguje tak, že by nám krém s antioxidanty zaručil věčné mládí. Jde spíše o to, aby pleť fungovala, jak má, a nestárla zbytečně dříve vlivem různých faktorů – ať už jde o prostředí, ve kterém žijeme, opalování, nebo třeba neschopnost těla produkovat některé látky vlivem nemoci,“ vysvětluje kosmetička.


Kde hledat antioxidanty

Správnou odpovědí možná je – všude, kde je to možné. Doplňovat je lze kosmetikou, ale ideálně i vnitřně či za pomoci domácí přírodní kosmetiky (třeba masky), vyrobené ze surovin na antioxidanty bohatých. Kromě zmíněných vitaminů C a E patří mezi pro pleť významné antioxidanty vitamin B3 (niacin), dále třeba beta-karoten a další karotenoidy, flavonoidy, ale také bílkoviny a další prvky jako zinek či selen. V neposlední řadě je pak velkým bojovníkem proti volným radikálům koenzym Q10.
Antioxidanty najdeme v kosmetice pro noční regeneraci, v regeneračních maskách a sérech, ale i v celých řadách péče o pleť. A to i tam, kde nejsou přímo zmíněny na obalu – silným antioxidantem je třeba komplex látek, obsažených ve výtažcích z aloe vera konopné kosmetice.

aloeNajdeme je i v mnoha ingrediencích, které můžeme užívat vnitřně. A teď máme na mysli „užívat“ v obou významech. Silné antioxidační schopnosti mají třeba červené a fialové lesní plody. (Z borůvek lze mimochodem vyrobit skvělou antioxidační a zklidňující masku na obličej.) Dále sem patří třeba červené víno (to hroznové i to v láhvi), třešně, kiwi nebo rajčata. Bohaté na antioxidanty jsou citrusy a ze zeleniny třeba červená řepa, kapusta nebo batáty. Nezapomínejme si tedy tyto zdravé a lahodné potraviny pravidelně dopřávat.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Julie Bauer Šnoblová

Související články

1 komentářů k článku
Sprinx Vader 10.května 2018
Velmi užitečný článek

Expert z článku

Julie Bauer Šnoblová
Kosmetička a manikérka
4904
"Krása, zdraví a štěstí jdou ruku v ruce."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít