Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej 5 tipů, co dělat s pupínky, které nejdou vymáčknout

5 tipů, co dělat s pupínky, které nejdou vymáčknout

5 tipů, co dělat s pupínky, které nejdou vymáčknout

30. ledna 2023 od Lenka Knápková

30. ledna 2023 2 minuty čtení
Připravil/a Lenka Knápková

Objevil se vám bolavý pupínek, který nejde vymáčknout? Jde o podkožní akné, které je jednou z nejběžnějších forem a vyznačuje se bolavými podkožními hrbolky. Jak se těchto odolných boláků zbavit a účinně jim předcházet? Poradíme vám!

Co je podkožní akné?

Podkožní akné je vlastně hovorový název pro dermatózu. Ta se vyznačuje malými podkožními hrbolky, které jsou naplněné mazem. Podkožní akné může být také silnější varianta komedonů neboli černých teček. Často z něj vznikají nevzhledné jizvy po akné

Příčiny podkožního akné:

  • dědičnost
  • nedostatečné čištění pleti
  • alergeny – pyl a prach
  • nevhodně zvolená kosmetika
  • zvýšená tvorba mazu
  • neodborně vymačkávané akné
  • užívání některých typů léků
  • hormonální změny
  • psychický stav

1. Prevence a správná péče o pleť

Velmi často si podkožní pupínky přivodíme sami nešetrnou péčí a nevhodnou kosmetikou. Často pleť přesušujeme a zapomínáme následně hydratovat. Pleť se poté mastí ještě více a tím dochází k ucpávání pórů a vzniku podkožního akné. Pokud máte mastnou pokožku, pleť vyživujte a používejte produkty určené pro váš typ pleti.

2. Pitný režim a zdravá strava

Mastná pleť je daná geneticky, přesto můžeme docílit zdravějšího vzhledu pomocí správné životosprávy a tím předcházet tvorbě podkožního akné. Základem je určitě dodržování pitného režimu. Pleť musíme hydratovat zevnitř, proto u sebe mějte vždy neperlivou vodu Rajec Pramenitá voda nesycená (koupit v e-shopu). Důležitý je také jídelníček. Konzumujte potraviny bohaté na vitaminy A, C, vitaminy skupiny B, esenciální mastné kyseliny, zinek a selen. Zdrojem těchto živin jsou celozrnné obiloviny, luštěniny, tučné ryby, rostlinné panenské oleje, ořechy, semena, vejce, čerstvé ovoce a zelenina všeho druhu.  Vliv na stav pokožky má také selen a zinek, dodejte je tělu pomocí  TEREZIA Zinek + selen s echinaceou (koupit v e-shopu).

3. Hormonální rovnováha

Hormonální nerovnováha může být jedním z důvodů, proč se vám opakovaně tvoří bolavé podkožní pupínky. Podpořte pleť pomocí tobolek z pupalky dvouleté GS Pupalka Forte s vitaminem E (koupit v e-shopu). Olej z pupalky působí blahodárně na hormonální rovnováhu (srovnává její hladinu), ta může být velmi často příčinou podkožního akné. Zároveň chrání pleť před oxidativním stresem.

4. Vyzkoušejte masku

Abyste předcházeli tvorbě podkožních pupínků, aplikujte na pleť pravidelně pleťovou masku. Ideálně je to 1x týdně, záleží na druhu masky. Zkuste třeba  Ellie Young Anti-acne čisticí maska (koupit v e-shopu), která má stahující účinky a díky kyselině salicylové redukuje výskyt nepříjemných pupínků. Také můžete vyzkoušet Freeman Čisticí pleťová maska dřevěné uhlí & černý cukr (koupit v e-shopu), kterou lze použít i jako peeling. Maska zbavuje pleť mastnoty, aniž by ji vysušovala a tím předchází ucpávání pórů.

5. Pupínky zamaskujte

U podkožních pupínků, které nejdou vymáčknout, je nejlepším řešením jejich zamaskování. Pokud potřebujete akné dokonale zamaskovat, zkuste použít vysoce krycí korektor Dermacol Korektor Matt Control (koupit v e-shopu). Obsahuje zinek, který vysušuje a má antiseptický účinek. Nebo použijte Miss Sporty korektor Naturally Perfect (koupit v e-shopu), který má lehké složení s možností vrstvení a obsahuje antioxidantový komplex s vitaminem E a provitaminem B5. Navíc je tento produkt veganský.
Tip redakce:
Jak nezhoršovat podkožní akné?
  • Nevymačkávejte si podkožní ani jiné pupínky, nevhodným vymačkáváním si nejenže zaděláte na nové akné, ale můžete si přivodit také zánět a hlavně jizvy či červené nebo hnědé fleky na pleti.
  • Nemyjte si obličej horkou vodou.
  • Nekuřte a nepijte příliš alkohol.
  • Nesahejte si na obličej špinavýma rukama.
Boj s podkožním akné je během na dlouhou trať a nevyléčíte ho za pár dní. Velmi důležitým faktorem v boji s pupínky je psychická pohoda. Snažte se trávit čas aktivně, sportujte a věnujte se svým koníčkům. Pro pleť je důležitý také kvalitní spánek, a to minimálně 7 hodin. Jak jsme zmiňovali v úvodu, podkožní akné mohou ovlivnit i alergeny. Trpíte-li na akné, zkuste si pořídit antialergický polštář či povlečení. Jestliže se stav vaší pleti zhoršuje i přes veškerou snahu, obraťte se na zkušeného dermatologa. Ten vaši pleť zhodnotí a doporučí vhodnou léčbu.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Lenka Knápková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít