Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Vyzkoušeno: Pastelové barvy na vlasy zvládnete levou zadní

Vyzkoušeno: Pastelové barvy na vlasy zvládnete levou zadní

Vyzkoušeno: Pastelové barvy na vlasy zvládnete levou zadní

2. dubna 2019 od Karolína Hornová

2. dubna 2019 5 minut čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Iva Borovská

Pastelové i zářivě a neonově barevné tonery a přelivy na vlasy. Kadeřnický hit poslední doby se stále drží na výsluní a drogerie nabízí stále větší sortiment produktů pro domácí použití. Jak fungují a jak dlouho vydrží? Otestovali jsme na vlastní kůži.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Vlasový coloring, tónování vlasů, barevné pigmenty, duhové přelivy. To jsou slova, která se do kosmetických slovníků dívek a žen dostávají stále častěji. A stále častěji je zkouší na vlastních vlasech – ať už u kadeřníka, nebo doma.


Barva vs. pigment

Protože mám přirozeně blond vlasy, zkoušela jsem především různé odstíny růžové a fialové. Zjistila jsem ale, že tyto „nepřirozené“ barvy vydrží i po zásahu profesionála poměrně krátce. Kadeřnice mi vysvětlila, že tyto barvy totiž nejsou tak úplně barvami.

„Nepřirozené“ barvy řadíme mezi pigmenty. „Zatímco klasická barva na vlasy se dostane dovnitř vlasového vlákna, barevný pigment vlas pouze obalí. Má to výhodu v tom, že neničí vlasové vlákno a lze ho používat prakticky neomezeně, ale nevýhodu v tom, že se brzy vymyje. Obvykle do měsíce,“ vysvětluje kadeřnice Iva Borovská. Pigmenty (tedy barevné tonery a přelivy) drží lépe, je-li vlas odbarven. „Odbarvením se vlasové vlákno trošku více otevře a pigment pak lépe zaleze dovnitř. Až na výjimky jde ale opět vymýt opakovaným mytím,“ říká odbornice. Každá „ujetá“ barva drží jinak dlouho. „Platí, že čím pastelovější, tím více se vymývá. Tmavší odstíny vydrží déle, ale vymývají se třeba po třech umytích do pastelova, takže se nebojte a klidně je zkuste. Růžová a její odstíny většinou vydrží nejkratší dobu, naopak modré se někteří musí zbavit až speciálním produktem na vymytí pigmentu,“ dodává Iva.

růžové vlasy

Na vlastní vlasy

Základem pro veškeré pokusy s tonery a přelivy byly moje „špinavě“ blond vlasy se zesvětlenými konečky, obarvené v salonu na ledově plavou barvu.

Před rokem jsem experimentovala s modrou (konkrétně L’Oréal Colorista Washout), což už nebudu opakovat – moje vlasy přirozeně obsahují žluté pigmenty a původně krásně chladná modrá časem chytla do nepěkné nazelenalé. Navíc vydržela opravdu dlouho – místo proklamovaných 4 umytí byly stopy barvy patrné ještě po třech měsících. Nakonec jsem se jich zbavila odstraňovačem barvy L’Oréal Colorista Remover. Modrou ale nezatracujte – pokud máte profesionálně odbarvené vlasy do platinova nebo bíla a dostatek kuráže, bude vám slušet a opravdu dlouho vydrží.

modré vlasy

Jako cukrová vata

S růžovou experimentuji neustále. Pigment z rukou kadeřnice vytvořil sytě růžovofialové vlasy od kořínků ke konečkům, ale vymyl se do světlé pastelové po čtyřech umytích a zcela asi po šesti umytích. Dále tedy barvím doma „na vlastní pěst“. Pro tento článek jsem zkoušela tři semipermanentní barvy. Pojďme se na ně podívat.


1. L’Oréal Colorista Washout Dirty Pink

Na obalu produktu barva vypadá opravdu krásně. Tohoto výsledku ale docílíte s opravdu hodně světlými nebo zesvětlenými vlasy. Na moje vlasy chytl tento přeliv velmi decentně a působil přirozeně, jak je vidět na fotografii detailu vlasů. Něžná růžová bude slušet všem, kteří chtějí jen jemné růžové odlesky a jistotu, že se barva opravdu rychle vymyje. Mně se barva téměř vymyla už po prvním umytí, po druhém po ní nebylo ani památky.

Tip redakce:
Pokud chcete doladit barvu již hotového účesu (třeba na ples nebo večírek), použijte jednorázový sprej L’Oréal Colorista 1-Day Color nebo Schwarzkopf LIVE Colour Spray (který navíc vytváří pěkný efekt zářících vlasů). Oba vydrží jedno umytí a vlasy navíc dočasně trošku zdrsní, což napomáhá vytvoření stylingu.


Colorista Washout Dirty Pink (L’Oréal)

2. La Riche Directions Carnation Pink

Tohle už je jiná. Semipermanentní barvy v charakteristických plastových kelímcích bývaly svého času doménou punkových a metalových obchodů, dnes je pohodlně seženete i v síti drogerií Teta. Jejich výhodou je pestrá paleta barev od žluté přes šedou až po mnoho odstínů modré, zelené a růžové.

Výhody: Snadno se nanáší – lze si je „nahrabat“ přímo z kelímku a umožňují různé experimenty: míchání odstínů nebo tvoření pastelových tónů. Navíc vlasy nevysušují a naopak vyživují.

Já jsem použila odstín Carnation Pink a vetřela ho do konečků suchých vlasů (cca 15 cm od konce) a pro efekt ombré rozmíchala zhruba třetinu zbylé barvy 1:1 s kondicionérem a rozetřela směrem ke kořínkům do ztracena. Nechala jsem působit půl hodiny a pak umyla bez šamponu (který by mohl čerstvou barvu zbytečně vymýt).

Výsledek byl docela sytý, ale nijak šokující. Prostě akorát. (Pokud ale máte hodně odbarvené vlasy, čekejte mnohem větší „punk“ i výdrž okolo jednoho měsíce.) Barva chytla podle odlišných odstínů jednotlivých pramenů a vytvořila zajímavý efekt balayage. Vymývá se pomaleji, po každém umytí je více pastelová a po cca sedmi umytích je zcela pryč.

Tip redakce:
Semipermanentní pigment Directions můžete míchat s běžným kondicionérem, a barvu vlasů tak udržovat nebo vytvářet jemné pastelové tóny podle libosti.

Directions Carnation Pink (La Riche)

3. Schwarzkopf LIVE Ultra Brights or Pastel

Semipermanentní barva v tubě funguje podobně jako Directions, prodává se ale v omezeném počtu odstínů – tyrkysové, modré, červené, vínové, fialové a růžové.

Výhody: Barva je silně krycí a výsledný tón velmi sytý. Barvu (také na bázi pigmentu) můžete použít buď samotnou pro efekt syté barvy, nebo smíchanou s přiloženým kondicionérem pro pastelový odstín.

Abych vyzkoušela oba způsoby nanášení (tedy „ultra bright“ i „pastel“), vytvořila jsem opět ombré s nenaředěnou barvou na konečcích vlasů a s naředěnou kondicionérem 1:1 ve středu délky vlasů.

Výsledek po první aplikaci mě naprosto nadchnul – takto sytý růžový přeliv jsem zatím zažila jen od kadeřníka.

Po každém dalším mytí se barva postupně vymývá. Její ledovější odstín zaručuje, že se nevymývá do broskvového odstínu, ale zůstává chladně růžová. Po prvních dvou umytích byla barva vlasů stále poměrně sytá, pak už začal být odstín více pastelový a světlejší. Efektní stopy růžového ombré zůstaly ještě po šesti umytích.

LIVE Ultra Brights or Pastel (Schwarzkopf)

Aby barva co nejdéle vydržela

  • pigmenty při vysokých teplotách sublimují a mizí,
  • obarvené vlasy nežehlete nebo žehlete jen na 150 stupňů,
  • sušte raději fénem přes kulatý kartáč a na nízkou teplotu,
  • ideálně také nemyjte vlasy příliš horkou vodou,
  • pro delší výdrž barvy v konečcích nanášejte šampon jen ke kořínkům, ne po celé délce vlasů,
  • nepoužívejte očišťující a silně pěnivé šampony,
  • pro delší výdrž barvy nepoužívejte zesvětlující a silver šampony (šampon použijte, jen pokud vlasy chytly žluté tóny).

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Iva Borovská

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Dagmar Kalašová 20.října 2019
La Riche Directions Carnation Pink pohodlně seženu v síti drogerie Teta ?A kdepak že ho seženu ?Karlovy Vary,Horní Slavkov,Rokycany - neznají to ani prodavačky.A na e-shopu samozřejmě taky nic.

Expert z článku

Iva Borovská
Kadeřnice a hair stylistka
2498
"Účes je zrcadlem stylu a osobnosti."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít