Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Suchý šampon doma: Pro blondýnky i brunetky

Suchý šampon doma: Pro blondýnky i brunetky

Suchý šampon doma: Pro blondýnky i brunetky

12. května 2019 od Jana Kantorová

12. května 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Časté mytí nedělá vlasům příliš dobře. A tak je někdy lepší sáhnout po suchém šamponu. Ten si navíc můžete vyrobit i doma. Ukážeme vám jak.
Díky suchému šamponu mohou některé ženy odjet do práce, aniž by si musely znovu umývat vlasy nebo složitě upravovat účes. To je jeho velkou výhodou. Když si ho navíc vyrobíte doma, pak bude bez chemikálií a složek, které by mohly dráždit citlivou vlasovou pokožku.

Ušetří čas i prospívá

Já sama jsem dlouho suchému šamponu odolávala, ale jakmile jsem ho jednou vyzkoušela, litovala jsem, že jsem ho do péče o vlasy nezařadila už mnohem dříve. Nejenže mi už několikrát zachránil krk, když jsem spěchala do práce nebo na cestách do zahraničí, ale zjistila jsem, že má na vlasy i pozitivní vliv. Vlasy tak můžu mít čisté (jako umyté) každý den bez zbytečného namáčení, dráždění vlasové pokožky a bez nadměrného produkování plastových obalů ze šamponů. Suchý šampon si totiž můžete vyrobit velmi snadno i doma.

Tip redakce: 
Rozhodly jste se vyzkoušet některou z moderních metod jako 
no-poo nebo low-poo, ve které omezujete mytí vlasů? Suché šampony mohou být skvělým pomocníkem právě na začátku přechodu k jedné z těchto metod, kdy dochází v prvních dnech k nadměrnému maštění vlasů. Vyzkoušejte třeba Syoss Anti Grease suchý šampon pro rychle se mastící vlasy.
vyčesávání vlasů

Proč suchý šampon?

  • Při mytí přicházejí vlasy o přirozené oleje a pokožka o kožní maz.
  • Díky častému mytí jsou vlasy křehčí, lámavější a třepí se.
  • Střídání mytí vlasů a používání suchého šamponu je udržuje zdravé a hydratované,
  • Suchý šampon dodává vlasům objem jako například Toni&Guy Sky High Volumising Suchý šampon pro objem,
  • Bojuje proti mastným a zplihlým vlasům,
  • Snadno a rychle se používá.

Pro koho je vhodný?

Suchý šampon si mohou vyrobit jak blondýnky, tak i brunetky, černovlásky a zrzky. Nemusí se ho bát ani ženy s barvenými vlasy. Zkuste třeba Pantene Suchý Šampon Colour Saviour na barvené vlasy. Základ domácího šamponu zůstává většinou stejný, jen se přidávají koncové suroviny podle vaší barvy vlasů. Jako hlavní složky šamponu se používají například jedlá soda, dětský pudr, kukuřičný škrob nebo najemno namleté ovesné vločky. Všechny tyto ingredience mají totiž jedno společné – dokážou absorbovat přebytečný kožní maz z vlasů a vlasové pokožky, zklidňují pokožku a posilují vlasy.

Tip redakce:
Nejčastěji se při výrobě suchého šamponu používá dětský pudr. Ten má ale svoji typickou vůni, která nemusí být každému příjemná. Jedlá soda je také vhodná, ale u citlivé pokožky může docházet k podráždění, a proto by neměla být používána příliš často.
ingredience pro domácí výrobu

Jdeme na to

Mastnotu absorbující ingredience můžete míchat podle libosti, ale za mě doporučuji kukuřičný škrob, který výborně saje mastnotu a nemá téměř žádné aroma. Aby šampon voněl, stačí pak přidat 2 až 5 kapek libovolného esenciálního oleje.

Ingredience:

  • 1-2 lžíce základní složky (kukuřičný škrob, jedlá soda, dětský pudr nebo ovesné vločky)
  • 1 lžíce jílu (kaolín či žlutý jíl pro blondýnky, marocký jíl pro brunetky, červený jíl pro zrzky)
  • 1-2 lžíce tónující složky (holandské kakao, skořice pro hnědovlásky a zrzky – platí, že čím tmavší vlasy, tím více, aktivní uhlí pro černovlásky)
  • pár kapek esenciálního oleje podle vlastní volby
Jednotlivé ingredience smíchejte dřevěnou vařečkou či lžičkou a je hotovo. Nebojte se pohrát si s množstvím ingrediencí tak, aby to vyhovovalo přímo vám a vašim vlasům. Libovolně můžete míchat základní složky, barvicí složky i esenciální oleje. Já mám ozkoušený levandulový a mátový esenciální olej, které jdou krásně dohromady.
esenciální oleje
Tip redakce:
Suchý šampon můžete uchovávat ve vymyté a vysušené plastové nádobě po šamponu nebo v klasické cukřence, která pak usnadňuje jeho aplikaci.


Jak ho používat?

Připravenou směs aplikujte v malém množství ke kořínkům vlasů a následně jej vyčešte až k jejich konečkům. Poté z vlasů vyčešte zbytky suchého šamponu. Jestliže vám nevyhovuje tento typ aplikace, zkuste suchý šampon nanést kosmetickým štětcem přímo na vlasovou pokožku.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít