Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Nejlepší šampon na léto: Vyberte ho správně!

Nejlepší šampon na léto: Vyberte ho správně!

Nejlepší šampon na léto: Vyberte ho správně!

6. července 2019 od Eva Suchomelová

6. července 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Správný šampon dokáže ochránit vaše vlasy před mnoha škodami, které na nich léto může napáchat. Zeptali jsme se zkušené kadeřnice, jak správně šampon vybrat, a nejen to! Zjistili jsme také, jak ho správně použít spolu s další vlasovou kosmetikou.

Léto = více péče

Neznamená to ale, že budete na vlasy dávat větší množství vlasové kosmetiky, ale spíš to, že ji uvážlivě vyberete a budete správně používat. Vaše hříva prostě v létě vyžaduje nejvíc pozornosti z celého roku. Co vlasy v létě trápí nejvíc?
  • slunce: „V létě je třeba vlasy před sluncem chránit, například klobouky či šátky, protože zejména barvené vlasy mají tendenci na slunci ‚šisovat‘, tedy ztrácet barvu daleko rychleji, než když je slunci nevystavíme,“ vysvětluje kadeřnice Martina Kolářová.
  • nevhodný účes: ještě před odjezdem se dobře rozmyslete, jaký praktický střih na dovolenou zvolit, aby se vám vlasy snadno upravovaly i chránily. Dlouhé můžete smotat, krátké zase rychle schnou.
  • kombinace mořské soli se sluncem: i když samotná mořská sůl působí blahodárně na vlasovou pokožku, samotné vlasy spolu se slunečními paprsky vysušuje a porušuje jejich strukturu. „Když vlasy v mořské vodě namočíme, mělo by být automatické, že sůl z vlasů denně minimálně důkladně spláchneme sladkou vodou, když už je nechceme mýt šamponem,“ radí expertka na krásné vlasy. „Osobně doporučuji gely na vlasy s UV filtry a ‚mokrý vzhled‘, který s jejich pomocí lze vytvořit. Když se vlas takhle ošetří, styling se snadno smyje i s tou případnou solí.“

Jaké druhy šamponů jsou vhodné?

Zná to asi každá – přijdete do drogerie k regálu se šampony a nevíte, který vybrat. Ovšem právě v létě je třeba preferovat některé druhy šamponů s konkrétními složkami. Které to jsou?


1. Šampony s UV filtry

Stejně jako chráníte svoji pokožku a pleť opalovacími krémy a dalšími přípravky s UV filtry, je potřeba se takto postarat i o svoje vlasy. Dívejte se po těch, které obsahují právě ochranné složky proti UVA a UVB záření. Někdy takovouto „letní“ řadu mívá i vaše oblíbená značka, ale ne vždy musí tato konkrétní vašim vlasům „sednout“. Co v takovém případě dělat? „Zkusit jinou řadu od jiné firmy,“ radí Martina Kolářová a dodává: „Když budete používat běžnou řadu, na kterou jste zvyklá a vyhovuje vám, asi se nestane nic zásadního, pokud budete v Čechách. Ale při výjezdu na jih bych opravdu doporučila aspoň balzám, který ty UV filtry obsahuje. Ale lepší je ucelená řada šamponu a kondicionéru s UV ochranou, kdy se ty ochranné složky navzájem podporují v celkovém účinku.“
vlasy v létě
Tip redakce:
Vyzkoušejte např.
Gliss Kur šampon Summer Repair s UVA a UVB filtry a s výtažkem z monoi pro vlasy namáhané v létě sluncem. Pro barvené vlasy zvolte třeba L’Oréal Paris Elseve Color-Vive pečující šampon pro barvené vlasy s UVA a UVB filtry, který prodlužuje výdrž barvy na barvených vlasech, nebo šampon Kallos KJMN Color s UV filtry a lněným semínkem, jenž chrání barvené a citlivé vlasy a zabraňuje vymývání barvy. Pokud zvolíte „mokrý“ styling, sáhněte po NIVEA Výživném gelu na vlasy Care & Hold pro extra silnou fixaci, který vlasy dokáže i ochránit před UV zářením.

2. Regenerační šampony

Další dobrou volbou jsou šampony „po zátěži od slunce“ nebo na „poničené vlasy“. Pokud máte barvené, melírované, ztrvalené vlasy nebo třeba balayage, je regenerační šampon nutností nejen v létě. Takové vlasy patří do skupiny ‚poškozených‘ vlasů a regenerace by měla být automatickou součástí péče o ně,“ konstatuje kadeřnice. Ovšem ani vlasy bez chemického zásahu, které podstoupily dovolenou v teplých krajích a s koupáním ve slané mořské vodě, regenerační péčí nepohrdnou. Máte-li suché vlasy, podívejte se po šamponech s obsahem pečujících olejů.

Tip redakce:
Pro regeneraci se hodí profi značky vlasové kosmetiky, například  Revlon Professional Pro You Repair Šampon pro suché vlasy nebo John Frieda Frizz Ease Miraculous Recovery Obnovující šampon pro poškozené vlasy. Intenzivní regeneraci poškozeným vlasům poskytne také  L’Oréal Paris Elseve Rapid Reviver Total Repair 5 Intenzivní balzám, který díky obsahu séra s aminokyselinou rychle a krásně splyne s vlasy a oživí a posílí je bez nutnosti smývání.
mytí vlasů

3. Low šampony

Zajímavou alternativou pro letní období je metoda Low Poo, při které se používají jako šampon mycí krémy bez obsahu sulfátů. Vlasy nejsou tak zatížené, ale nezapomínejte je stejně chránit proti UV záření – mechanicky i pomocí ochranných vlasových přípravků. Pozor: tato metoda a mycí krémy se nehodí pro velmi jemné vlasy bez objemu.

Tip redakce:
V létě oceníte  L’Oréal Paris Elseve Mycí krém Low Shampoo Total Repair 5 pro suché a poškozené vlasy. Barvíte se? Pak sáhněte raději po L’Oréal Paris Elseve Mycím krému Low Shampoo Color-Vive pro suché a barvené vlasy, který o ně pečuje elixírem ze lněných semínek.

4. Čisticí šampony s jílem proti maštění

Mastí se vám vlasy? A v létě obzvlášť? Pak je pro vás nejlepší volbou čisticí šampon s obsahem jílu, který zbaví vlasovou pokožku přemíry mazu, soli po koupání v moři a potu po celodenním vedru. Po umytí mastné či mastící se vlasy přelijte kyselou lázní. Jelikož tento šampon neobsahuje UV filtry, opět dbejte během dne na pečlivou ochranu před slunečním zářením.

Tip redakce:
Zbavit vlasy přebytečné mastnoty až na 72 hodin slibuje L’Oréal Paris Elseve Očišťující šampon Extraordinary Clay s obsahem hned tří blahodárných jílů.
smývání sladkou vodou

Čemu se snažte vyhnout:

  • suchým šamponům
  • přípravkům 2 v 1
„Já suché šampony nepreferuju. Je to opravdu řešení, když je nouze největší, protože vlasy po něm jsou jako zaprášené, bez lesku,“ konstatuje Martina Kolářová a dodává:Je lepší vlasy normálně umýt nebo stáhnout do gumičky, v případě krátkých vlasů ulíznout k hlavě, a tvářit se, že přesně takhle jsem to chtěla. Navíc se obávám, co by suchý šampon napáchal v kombinaci se slanou vodou.“

Co se týče přípravků 2 v 1, tedy šamponu s kondicionérem v jedné lahvičce, na kratší dovolenou (maximálně týden) je to pro vlasy snesitelné. Pokud se ale chystáte na delší dobu, raději si odlijte do menší lahvičky zvlášť šampon a zvlášť kondicionér nebo si pořiďte cestovní balení obojího. Na kondicionér nikdy nezapomínejte, ideální je ze stejné řady jako šampon. Pokud ale šampon neobsahuje UV filtry, pak zvolte alespoň kondicionér s UV ochranou,“ dodává poslední rady kadeřnice.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít