Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Barvení vlasů v těhotenství: ano či ne?

Barvení vlasů v těhotenství: ano či ne?

Barvení vlasů v těhotenství: ano či ne?

27. června 2023 od Lenka Knápková

27. června 2023 0 minut čtení
Připravil/a Lenka Knápková ve spolupráci s expertem Martina Krupičková

V těhotenství ženy zvažují mnoho otázek, co mohou dělat a čeho by se naopak měly vyvarovat. Přestože neexistují důkazy o tom, že barvy na vlasy by mohly poškodit nenarozené miminko, je lepší se barvení úplně vyhnout nebo raději zkusit šetrnější barvicí metody? Zajímá vás, na co si dát při výběru barev a v průběhu barvení pozor? Zde jsou naše tipy, které jsme připravili ve spolupráci s odbornicí.

1. Je barvení vlasů v těhotenství bezpečné?

Výzkumy v této oblasti jsou prozatím poměrně omezené, a i když barvy na vlasy obsahují mnoho chemikálií, většina studií praví, že látky nacházející se v semipermanentních i trvalých barvách na vlasy nejsou vysoce toxickéNastávající maminky je mohou tedy bezpečně používat i během těhotenství. Pokožkou je totiž absorbováno jen opravdu minimální množství látek.
„Barvy na vlasy jsou podle mého názoru v dnešní době bezpečné, ale pokud má těhotná klientka jakékoli obavy, vždy můžeme najít alternativní postup barvení tak, aby byla spokojená a klidná. Například dobarvujeme pouze nehezký odrost, používáme k tomu pouze vymývatelné šampony a přelivy na přírodní bázi. Nebo můžeme vlasy lehce promelírovat“ říká Martina Krupičková ze Salonu Libor Šula. „Těhotným klientkám doporučuji pečovat o vlasy, jak jsou zvyklé, pokud mají vlasy silné a krásné, doporučuji je neumývat tak často, příliš je nefoukat a tepelně neupravovat a více je kartáčovat. Pokud jsou naopak vlasy v horší kvalitě, pak se zaměřte na dostatečný přísun vitaminů a minerálů ze stravy a dostatečný pitný režim,dodává Martina.

2. Barvení vlasů na začátku těhotenství

  • První trimestr bývá z hlediska vývoje plodu nejdůležitější fází těhotenství, proto pokud máte i sebemenší pochybnosti o bezpečnosti pro vaše miminko, vynechejte barvení vlasů během prvních 12 týdnů těhotenství. Na barvení vlasů raději počkejte až do druhého a třetího trimestru.
Tip redakce:
Pokud potřebujete zakrýt na poslední chvíli odrost, můžete použít
Syoss Root Retouch sprej pro dočasné zakrytí odrostů (koupit v e-shopu) nebo L'Oréal Paris Magic Retouch Sprej pro okamžité zakrytí odrostů (koupit v e-shopu). Oba tyto spreje se jednoduše vymyjí a nezatěžují vlasy.

3. Reakce vlasů na barvu v těhotenství

Pamatujte, že těhotenství může ovlivnit normální stav vašich vlasů a to, jak budou na barvu reagovat. Hormonální změny mohou způsobit, že barva nebude působit na vaše vlasy stejným způsobem jako dříve. Je tedy dobré nejprve vyzkoušet barvu jen na pár pramíncích.

4. Těhotenství a barvení vlasů: na co si dát pozor

Při barvení vlasů se mohou vypařovat toxické výpary. Ujistěte se tedy, že nanášíte barvu v dobře větraném prostoru, aby nedocházelo k vdechování výparů z barvy. Pokud se barvíte sama, nezapomeňte použít rukavice.

Tip redakce:
Vyhněte se velkým barveným změnám či přehnanému odbarvování vlasů, například z černé na blond. Mohla byste si naopak vlasy zničit a nevratně poškodit.

5. Při barvení vlasů v těhotenství, dodržujte tato opatření:

  • Pečlivě si pročtěte pokyny, které jsou součástí balení.
  • Při nanášení barvy na vlasy použijte rukavice.
  • Otevřete během barvení okno.
  • Nenechávejte barvivo na vlasech déle, než je uvedeno na obalu.
  • Pokud během nanášení barvy začne pokožka svědit, přestaňte a opláchněte ji.

6. Melír jako šetrnější alternativa

Pokud jste světlejší typ a váháte, zda použít na vlasy trvalou barvu během těhotenství, existuje několik bezpečnějších možností, které můžete vyzkoušet. Zkuste melír, odbarvovací látky se nanáší pouze na prameny vlasů a nedochází ke styku s pokožkou hlavy.

7. Péče o vlasy během těhotenství

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Lenka Knápková ve spolupráci s expertem Martina Krupičková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Martina Krupičková
Senior Hair Stylist
"Luxus, krása a radost, těmito slovy bych vystihla svou práci. "

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít