Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Velký jarní úklid: Zaměřte se na praní peřin, záclon nebo tenisek!

Velký jarní úklid: Zaměřte se na praní peřin, záclon nebo tenisek!

Velký jarní úklid: Zaměřte se na praní peřin, záclon nebo tenisek!

3. března 2023 od Marta Pušová

3. března 2023 2 minuty čtení
Připravil/a Marta Pušová

Jarní úklid znamená udělat pořádek v celé domácnosti. V jeho rámci je dobré nezapomínat na praní často opomíjených věcí, jako jsou záclony, deky, polštáře či peřiny. Jak docílit co nejlepšího výsledku?
Jarní úklid znamená udělat pořádek v celé domácnosti. V jeho rámci je dobré nezapomínat na praní často opomíjených věcí, jako jsou záclony, deky, polštáře či peřiny. Jak docílit co nejlepšího výsledku?
 

Jak na praní záclon?

1. Jestliže vám záleží na tom, abyste záclony vyprali doběla, pak je nejprve minimálně na 2 hodiny namočte a přidejte třeba Savo Perex květinová vůně (koupit v e-shopu), které je mimořádně účinné při bělení polyesterových i bavlněných záclon. 

2. Záclony perte vždy samostatně – nepřidávejte k nim tedy další prádlo.

3. Vyberte správný program, ideálně přímo na záclony nebo alespoň na jemné prádlo. Teplota by neměla být příliš vysoká, ideální je záclony prát na 30 stupňů při nízkých otáčkách, pouze něco mezi 300 až 400 otáčkami za minutu.

4. Používejte vždy prací prostředek určený právě na praní záclon. Vyzkoušejte například Q-Power Prací prášek na záclony (koupit v e-shopu). Má extra bělicí účinnost a obsahuje složky, které dokážou odstranit i velmi odolnou špínu jako nikotin, prach či mastnotu.
5. Jestliže vaše záclony zrovna nezáří bělostí, jsou zašedlé nebo zažloutlé, je správným krokem koupit speciální bělidlo na záclony, které je určené přímo pro praní záclon. Vyzkoušejte Iberia Bělič záclon (koupit v e-shopu). Výhodou tohoto bělidla je nejen to, že vaše záclony budou zářit, ale dodá jim také tvar.

6. Na závěr je tu ještě jeden tip, který hojně využívaly naše babičky, a to použít při praní záclon škrob. Pak tedy sáhněte po 3E Přírodním tekutém škrobu na záclony (koupit v e-shopu). Tento škrob je totiž lehce odbouratelný v přírodě a je také lépe snášen citlivými lidmi – kvůli alergiím, neváže se na vlákno prádla.

Jak na praní povlečení?

Povlečení na peřiny a polštáře jistě měníte a perete pravidelně, proto na něj nezapomínejte ani během jarního úklidu
1. Povlečení je s ohledem na zdraví poměrně rizikovým domácím artiklem, neboť se v něm snadno uchycují různé viry, alergeny, roztoči a bakterie.

2. Podle odborných studií lidé do svého povlečení ročně vypotí přes dvě desítky litrů potu a toto vlhké prostředí je zejména pro bakterie úplným rájem.

3. Jakmile sundáte z peřin a polštářů povlečení, dejte je bokem a použijte Sanytol Proti roztočům (koupit v e-shopu), který je účinný až 3 měsíce, nezanechává skvrny ani zápach a zbaví vás až 100 % roztočů.

4. K vyprání povlečení pak použijte ideálně Sanytol Dezinfekce prací gel květinová svěžest 34 praní  (koupit v e-shopu), který je bez chlóru a účinně odstraňuje skvrny a eliminuje bakterie, mikroby a nepříjemné pachy již od teploty 20 °C.

5. Samozřejmě můžete prát v běžném pracím prášku a přidat jen Sanytol Dezinfekci na prádlo s vůní bílých květů (koupit v e-shopu), který zničí bakterie a plísně, ale neničí prádlo a je opět bez chloru.

6.Povlečení perte zásadně převrácené naruby a nejlépe zapnuté.

Jak vyprat peřiny a polštáře?

Zatímco povlečení se věnujeme relativně často, jeho obsahu, tedy peřinám a polštářům, už o něco méně. Nejjednodušším způsobem, jak vyčistit peřiny a polštáře, je odnést je do čistírny a leckdy to bývá také jediná možnost, pokud se vám peřiny nevejdou do vaší pračky.
1. Peřové peřiny můžete zkusit vyprat doma, pokud to dovolují informace na etiketě. 

2. Péřové polštáře a přikrývky byste měli prát samostatně na co nejnižší teplotu za použití programu na jemné prádlo. Nepoužívejte však běžné prací přípravky, je dobré zvolit prací prostředek určený přímo na praní peří, nebo zkuste jemný prací prostředek – třeba Q-Power Speciální prací gel na vlnu a jemné prádlo (koupit v eshopu), který bude k přikrývce jemný a šetrný, a pak vysušit péřovou peřinu v sušičce.

3. Při praní peří rozhodně nepoužívejte aviváž, mohli byste peří zbavit ochranného tuku.

4. Při sušení použijte sušičku, do které přihoďte dva čisté tenisové míčky, nebo použijte Q-Home Míčky do sušičky (koupit v e-shopu), které náplň v lůžkovinách rovnoměrně naklepou.
5. Polštáře a přikrývky naplněné syntetickými vlákny se také dají vyprat v pračce. Opět ale raději zkontrolujte etiketu.

6. Pračka by měla být zaplněná maximálně do jedné třetiny svého objemu. Pro praní peřin se doporučuje program jemného praní v teplé vodě s obvyklou teplotou 30 °C. 

7. Jestliže není peřina příliš znečištěná, je dobré použít nějaký jemný prací prostředek.

8. Pokud jsou skvrny velmi výrazné, neobávejte se použít prací přípravky, které obsahují odstraňovač skvrn, třeba Sanytol Odstraňovač skvrn dezinfekce (koupit v e-shopu), který účinně odstraňuje vytrvalé skvrny již od prací teploty 20°C. Je skvělý jak na bílé, tak na barevné prádlo. Zkusit můžete také kuste třeba Savo prací prášek Univerzální  (koupit v e-shopu)který odstraní i odolné skvrny, ale zároveň vaše prádlo zbaví bakterií a zanechá ho hygienicky čisté.

9. Jakmile je peřina vypraná, nechte ji vymáchat a pokud to jde, nastavte ještě jeden proces máchání. Peřiny jsou totiž velké a snadno by v nich mohlo zůstat trochu prášku.

Jak vyprat tenisky a připravit je na jaro?

A máme tu ještě jeden artikl, na který byste před jarní sezonou neměli zapomenout, a tím jsou tenisky. Ne každý je na podzim ukládá do botníku či krabice krásně vyčištěné a vyprané. V tuto chvíli máte tedy jedinečnou možnost připravit je na sezonu.
1. Vyndejte z tenisek tkaničky, které odmočte ve vodě  s přípravkem Jelen Tekutý na ruční praní z mýdla (koupit v e-shopu), ideálně přes noc, pak je můžete vložit do sáčku na praní spodního prádla, třeba Q-Home Síťky na praní jemného prádla (koupit v e-shopu) a dát vyprat, anebo je vyperte v ruce. 

2. Vložky do bot také vyndejte, pokud je to tedy možné, a jemně vyperte v ruce. 

3. Se znečištěním podrážek vám pomůže kartáček a Tekutý písek Q-Power citron (koupit v e-shopu), který odstraňuje i ty nejodolnější mastné a zaschlé nečistoty.

4. Nyní se můžete vrhnout na praní. Dnešní moderní pračky nabízejí už přímo program na praní bot, pokud ho ale vaše pračka nemá, dejte program na jemné praní a odstřeďování na co nejméně otáček nebo úplně bez nich. Použijte  Jelen Prací gel univerzální (koupit v e-shopu), který skvěle vypere a ještě i provoní.

5. Poté tenisky vytřete dosucha ručníkem. V létě bychom vám poradili dát boty uschnout na sluníčko. V zimě je dejte pod radiátor. Nikdy je nesušte v sušičce

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Marta Pušová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít