Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Trápí vás ušní maz: Jak se ho zbavit a na co si dát pozor?

Trápí vás ušní maz: Jak se ho zbavit a na co si dát pozor?

Trápí vás ušní maz: Jak se ho zbavit a na co si dát pozor?

9. března 2023 od Marta Pušová

9. března 2023 2 minuty čtení
Připravil/a Marta Pušová

Názory na to, zda uši čistit vatovými tyčinkami, se různí. Většina odborníků se však shoduje v tom, že při neopatrné manipulaci si ucho můžete poškodit. Jak tedy při čištění uší od mazu postupovat a jaký je nejlepší způsob?

Samoočista uší

Odborníci nejčastěji tvrdí, že uši mají schopnost se čistit samy. Je tedy potřeba jim v tom pomáhat? Maz je v určitém množství pro ucho důležitý a potřebný, jelikož brání zvukovod před vniknutím bakterií a mikroorganismů. S přebytečným mazem se pak ucho vypořádá samo, a to nejčastěji pohybem mimických svalů při mluvení či žvýkání, kdy se maz uvolňuje a posunuje směrem z ucha ven. Pak jen stačí ho po sprchování vytřít vlhkým ručníkem či papírovým kapesníčkem  Q-Soft Papírové kapesníčky jemně parfemované 3-vrstvé (koupit v e-shopu) z okraje zvukovodu.

Vatové tyčinky: Ano, či ne?

Než vatové tyčinky zatratíte úplně, je důležité si položit otázku, jakým způsobem je používáte. Pokud se jimi snažíte dostat co nejhlouběji do ucha za účelem odstranění ušního mazu, pak postupujete špatně a můžete si ublížit. Touto cestou totiž maz akorát zatlačíte ještě hlouběji do ucha a časem tak vytvoříte mazovou zátku, s jejímž odstraněním vám pak pomůže už jedině lékař. Při neobratné manipulaci se navíc můžete bolestivě poranit a poškodit si bubínek.
Tip redakce:
Přesto však není potřeba vatové tyčinky vyhazovat a zanevřít na ně. Stačí, když si dáte pozor a při jejich používání odstraníte opatrně maz pouze na okraji zvukovodu. Vatové tyčinky
Tip Line Vatové tyčinky bambusové (koupit v e-shopu) můžete samozřejmě použít také na odstranění nečistot na vnějším zvukovodu. A jde-li vám o šetrnost k přírodě, můžete si pořídit ekologické tyčinky Endles by Econea Znovupoužitelná tyčinka do uší (koupit v e-shopu).

Jak funguje čisticí spirála či kyreta?

  • Zbavit se mazu v uchu můžete také pomocí spirály, která je nejčastěji vyrobena ze silikonu a díky spirálovitému tvaru v kombinaci s krouživým pohybem snadněji zachytí maz, aniž by ho v uchu posunula hlouběji.
  • Vhodnou alternativou vatových tyčinek je pro čištění uší také kyreta z nerezové oceli. Tři měkké smyčky zaručí jemné odstranění ušního mazu, jen je nutné dbát zvýšené opatrnosti a nezajíždět kyretou příliš hluboko do zvukovodu.

Ušní spreje a kapky

Řada lidí nedá dopustit na čištění uší pomocí sprejů a kapek, které při dlouhodobějším používání mají působit preventivně a zabraňovat tvorbě mazových zátek. Dokážou v uchu uvolnit aktivní kyslík, který způsobuje odloučení ušního mazu od kůže zevního zvukovodu. Také aplikace je jednoduchá, sprej stačí použít jednou až dvakrát týdně a do každého ucha stříknout jednu až dvě dávky.

Vyzkoušejte ušní svíce

Máte-li pocit, že se vám v uších zadržuje více mazu a nechcete situaci ještě zhoršit vatovými tyčinkami, můžete si v lékárně pořídit ušní svíce. Jedná se o bavlněné trubičky napuštěné směsí včelího vosku, medu a parafínu, které vsunete do ucha a zapálíte. Účinek je založený na efektu komínového hoření, který uvolňuje a vysává nečistoty. Proceduru je třeba vykonávat vždy vleže na boku a za přítomnosti další osoby, která dohlédne na to, aby svíčka hořela správně a nezpůsobila vám poranění. Svíčky jsou určeny všem, kteří chtějí provést vnitřní čištění ucha nebo chtějí odstranit z ucha překážející vodu po koupání v moři či bazénu.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Marta Pušová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít