Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Umíte si správně čistit uši?

Umíte si správně čistit uši?

Umíte si správně čistit uši?

16. července 2020 od Vanda Vízková

16. července 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Vanda Vízková

Také si několikrát do týdne s téměř blaženým pocitem zajedete do ucha vatovou tyčinkou ve snaze dokonale si ho vyčistit? A víte, že si tím spíše ubližujete? Zjistěte, jak provádět ušní hygienu správně!
Upravené nehty, vlasy, namalované rty… a špinavé uši, které všechnu tu snahu o dokonalý vzhled shodí. Taky se za každou cenu chcete tomuto průšvihu vyhnout, a tak několikrát do týdne zajíždíte do ucha vatovou tyčinkou? A čím hlouběji, tím lépe, protože ucho se přeci musí vyčistit pořádně? Mít čisté uši je potřeba nejen estetická, ale také zdravotní. Čištění uší jako součást péče o tělo je proto v pořádku, jen je zapotřebí zvolit ten správný způsob.

Čistit nebo nečistit?

Tenká vrstva mazu je v uších žádoucí. Chrání ušní bubínek před nečistotami a bakteriemi z vnějšího prostředí. Nadbytečný maz, částečky kůže a další nečistoty umí ušní ústrojí samo vyloučit zevnitř do zevního ucha, kde je už můžete snadno odstranit.

Není proto potřeba při čistění zasahovat příliš hluboko. To může mít opačný účinek – maz se zatlačí tak hluboko do zvukovodu, že už se ven přirozeně nedostane. Zde pak může vytvořit ušní zátku a přivodit vám problémy v podobě bolesti, když zátka např. po koupání nabobtná, zánětů zvukovodu nebo hučení v uších. V tomto případě pak už nezbyde než navštívit lékaře. Jaké jsou tedy možnosti správného čištění uší?

 

1. U lékaře

Lékaře můžete navštěvovat i bez obtíží, preventivně. V ordinaci ORL vám odborně a šetrně uši vypláchnou vodou o tělové teplotě a vyčistí. Čas od času taková „údržba“ vůbec není špatná. Zvláště v případě, že už vás trápí svědění ucha, hučení nebo hůře slyšíte. Uleví se vám okamžitě.

2. Pomocí kosmetických kapesníků

Pokud chcete spoléhat na své vlastní síly, můžete vyzkoušet několik způsobů čištění. Jedním z nich je obalit malíček kosmetickým kapesníčkem, např. Q-Soft Papírovými kapesníky 3vrstvými (koupit v-eshopu), a ucho si jím vyčistit. Díky velikosti svého malíčku se nedostanete tak hluboko do ucha, aby to mohlo být pro vaše sluchové ústrojí nebezpečné. Setřete tak opravdu jen zevní nečistoty a nenarušíte zdraví svých uší. Alternativou mohou být také navlhčené odličovací tamponky, třeba Ellie Kosmetické vatové polštářky (koupit v e-shopu).

3. Vatovými tyčinkami

V případě, že se nedokážete vatových tyčinek vzdát, pořiďte si takové, které jsou zhruba od poloviny rozšířené. Díky tomuto rozšíření nedosáhnete tyčinkou tak hluboko, abyste si mohli ublížit. Skvělé jsou třeba Linteo Baby Dětské vatové tyčinky (koupit v e-shopu).


4. Ušními svíčkami

Ušní svíčky nejsou určeny ke každodennímu čištění. Ušní svíčku, např. Aurecon Ušní svíčky Plus (koupit v e-shopu) nasadíte do ucha, zapálíte ji a svíčka pak díky hoření vytvoří teplo, které maz v uchu nejprve rozpustí, a vakuum, díky němuž ho vytáhne ven. Maz uvízne ve filtru ve spodní části svíčky a vaše uši jsou perfektně čisté. Dobré je ale používat ušní svíčku za přítomnosti další osoby, přeci jen manipulujete s ohněm.


5. Ušním sprejem

Existují i speciální ušní spreje, které se snadno používají, a jsou tak vhodné třeba i pro děti, které jsou při jiných způsobech čištění uší neklidné a nespolupracují. Jedním stříknutím ušního spreje zajistíte, že dojde ke změkčení ušního mazu a zvláčnění zvukovodu a maz se dostane snáze a přirozeně ven ze zvukovodu. Vyzkoušejte např. Vaxol Ušní sprej (koupit v e-shopu), který funguje na bázi olivového oleje. Podobně dobrou službu vám prokáže i pár kapek olivového oleje aplikovaných do ucha.

Připravil/a pro vás Vanda Vízková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít