Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Tabu: Je opravdu nutné si čistit uši?

Tabu: Je opravdu nutné si čistit uši?

Tabu: Je opravdu nutné si čistit uši?

22. října 2021 od Hana Malá

22. října 2021 2 minuty čtení
Připravil/a Hana Malá

Někdo má skvělý pocit svěžesti po sprše, někdo dobrý pocit, když si vyčistí zuby, a pro mnoho lidí je skvělý pocit, když si dokonale vyčistí uši od mazu. Je vůbec nutné si je čistit? Jak si čistit uši doma a čím? A jak často to dělat? Známe odpovědi na tyto otázky.
Je opravdu nutné si čistit uši?

1. Je opravdu nutné si čistit uši? Většinou NE

 Ušní maz není špína, které je třeba se okamžitě zbavit. Slouží totiž jako přirozená ochrana ušního bubínku, a proto je namístě nechávat jej – na místě. Maz se tvoří u zvukovodu a při čelistním pohybu je díky pohybu drobných chloupků v uchu posouván k jeho okraji. Odtud jej stačí setřít třeba vlhkým ručníkem nebo papírovým kapesníkem – třeba Q-Soft Papírové kapesníky 3vrstvé (koupit v e-shopu). Nešikovným čištěním uší byste si ale mohli také uškodit.

Tip redakce:
Pozor, do uší nikdy nepatří studená voda, zvukovody jsou velice citlivé.

Mohu si ucho přece jen vyčistit, pokud je mi to nepříjemné?

2. Mohu si ucho přece jen vyčistit, pokud je mi to nepříjemné? ANO

Pokud si nemůžete pomoct a na čištění uší trváte, volte jemné varianty. K tomu vám postačí, když si při pravidelném mytí uší jemně růžkem osušky vytřete vodu z okraje boltce a zvukovodu. Voda, která při mytí vlasů do uší vnikla, maz částečně rozpustí a přebytečné množství mazu uvolní. Použít můžete opět papírový kapesníček, který si navinete na malíček. Nebo můžete vzít na milost vatové tyčinky, když si jimi pouze vytřete zevní zvukovod a nebudete je strkat hluboko do ucha, kam nepatří. Opatrně to zkuste třeba s biologicky rozložitelnými Tip Line Vatovými tyčinkami (koupit v e-shopu). Jestliže si nejste jisti, pořiďte si vatové tyčinky s úzkou špičkou, ale rozšířeným středem, ty by vám neměly ublížit. 
do uší nikdy nepatří studená voda

3. Je dobré si čistit uši každý den? NE

Naše maminky nás sice učily, že je důležité dbát na správnou každodenní hygienu. K té ale patří pravidelná ranní a večerní očista a čištění zubů, ale rozhodně ne každodenní čištění uší. Pokud to tedy není nezbytné, čistěte si uši třeba jen jednou za týden. V případě, že ucítíte v uchu nepříjemný pocit nebo uvidíte nadbytek mazu, uši samozřejmě vyčistěte.
Ušní sprej

4. Mohu si uši vyčistit pomocí ušního spreje? ANO

V lékárnách seženete spreje na uvolnění ušního mazu. Ten si pouze nastříkáte do zvukovodu, následně necháte působit a maz z ucha přirozeně odejít, případně si jej po několika minutách setřete cípem papírového kapesníčku.

5. Lze použít k vyčištění uší ušní svíčky? NE

Již zmíněné ušní svíčky nejsou vhodné pro pravidelné používání. Je dobré po nich sáhnout jen v případě, že máte dlouhodobě zalehlé uši a lékař vám jejich aplikaci doporučí. Většinou jde o alternativní léčbu. Pečlivě si nastudujte, zda se vám do tohoto stylu péče o uši chce. Jestliže máte dlouhodobé problémy, objednejte se raději na ORL, lékař vám uši odborně vypláchne.

Věděli jste, že...

... slovem „uchošťoury“ obohatila český slovník Tatiana Vilhelmová v ikonickém filmu Medvídek a poměrně rychle se v něm toto slovíčko zabydlelo?

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Hana Malá

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít