Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Střevní chřipka doma i na cestách: Jak ji řešit

Střevní chřipka doma i na cestách: Jak ji řešit

Střevní chřipka doma i na cestách: Jak ji řešit

5. srpna 2021 od Eva Šarfová

5. srpna 2021 2 minuty čtení
Připravil/a Eva Šarfová

Střevní problémy řešil někdy na dovolené snad každý. Průjem vás může překvapit nejen v exotických destinacích, ale klidně i u rybníka v Čechách nebo doma. Poradíme, jak mu lze předcházet i jak nepříjemné střevní problémy co nejrychleji vyřešit.
Křeče ve střevech, nadýmání, pocit, že se musíte nutně vyprázdnit, a hlavně řídká, vodnatá stolice, která vás nutí běžet na toaletu minimálně třikrát denně. Střevní chřipka vás může dostihnout kdekoli, bohužel se to děje často na dovolené.

Hledá se viník

Nejčastější příčinou akutních průjmů jsou infekce způsobené buď bakteriemi (E. coli, salmonela, shigela, yersinie... ), nebo viry (rotavirus, echovirus... ). S těmito neviditelnými „potvůrkami“ se během letního cestování setkáte doslova na každém rohu. Stačí si třeba jen neumýt ruce nebo si pochutnat na místní specialitě, která není dostatečně tepelně upravena, případně obsahuje některé složky, na něž není váš organismus zvyklý.

„Doporučuji nejíst potraviny, u kterých si nejsme úplně jisti jejich původem, skladováním nebo úpravou. Kromě zvýšené pozornosti věnované drůbežímu masu raději nekonzumujte majonézu a s opatrností jezte i smetanové zmrzliny,“
radí praktický lékař MUDr. Josef Štolfa ze Společnosti všeobecného lékařství.

První pomoc? Tekutiny!

Při průjmu je narušen proces vstřebávání vody a dalších důležitých látek ze střeva zpět do krevního oběhu. Člověk může být ohrožen dehydratací, k níž v létě přispívá i horké počasí. Je proto nutné tělu tekutiny dodat, a to co nejdříve od chvíle, kdy se objeví první příznaky. Denně je nutné vypít až 3 litry tekutin a doplňovat tělu minerály a cukr. Pijte častěji a po malých dávkách. Uvařte si například bylinkový čaj Teekanne Žaludek a střeva, bylinná směs (koupit v e-shopu).
Tip redakce:
Pokud nemáte rádi čaj, odborníci doporučují neperlivé minerálky – například
Magnesii Neperlivou přírodní minerální vodu (koupit v e-shopu), která tělu pomůže dočerpat chybějící tekutiny a minerály.

Jak se léčit

Existuje řada dalších volně prodejných léků proti průjmu, které se vyplatí mít v cestovní i domácí lékárničce. Pořiďte si například Carbo Medicinalis (přípravek s obsahem aktivního uhlí, které přispívá ke snížení nadměrné plynatosti po jídle), který oceníte nejen při průjmu, ale i dalších zažívacích problémech. Vhodné je také užívání probiotik, jež upraví stav vaší střevní mikroflóry. Vyzkoušejte například Vitar Forte probiotika (koupit v e-shopu). U všech léků, i těch volně prodejných, vždy čtěte příbalovou informaci a poraďte se s lékařem nebo lékárníkem.

Carbo Medicinalis
Carbo Medicinalis

Nutná dieta

Abyste se průjmu zbavili a mohli si užívat hezkou dovolenou, nestačí jen spolknout jednu pilulku. Budete muset upravit jídelníček a dodržovat dietu, která by měla být netučná a bez cukrů. Vyplatí se pár dní vydržet. „Pozor, pokud budou potíže přetrvávat více než sedm dní nebo se ve stolici objeví například krev, neváhejte a navštivte lékaře,“ upozorňuje odborník.

Dbejte na hygienu

Abyste problémům předešli, snažte se hlídat si nejen, co jíte, ale dbejte ve zvýšené míře také na hygienu. Myjte si často ruce a používejte dezinfekci. Po ruce se vyplatí mít například BactoSTOP Dezinfekční sprej na ruce (koupit v e-shopu). Nekonzumujte ovoce ani zeleninu, které si neumyjete pod tekoucí vodou. V exotických destinacích dávejte přednost baleným vodám.     

Připravil/a pro vás Eva Šarfová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Petra Hudáková 17.srpna 2021
v článku píšete,že se mají doplňovat tekutiny,až tři litry ,minerály a cukr,v dalšém podčlánku se zase píše,že se má dodržovat dieta bez cukru,tak co má teda člověk jíst nebo pít?????????

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít