Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Staré tetování – nové problémy? Předejděte alergiím a zánětům

Staré tetování – nové problémy? Předejděte alergiím a zánětům

Staré tetování – nové problémy? Předejděte alergiím a zánětům

13. března 2020 od Vanda Vízková

13. března 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Vanda Vízková

Konečně ho máte – nádherné stylové tetování, o kterém jste dlouho přemýšleli, obětovali mu hodiny bolesti a peníze. Víte ale, že počátečním hojením to nekončí? Řekneme vám, co vás může čekat měsíce i roky poté, co jste se nechali tetovat.

Po hodinách strávených na tatérově lehátku a týdnech pečlivého omývání, mazání a ošetřování je hotovo! Tetování je zahojené, všechno nepříjemné už je za vámi a teď už vám bude jen dělat radost. Opravdu? Pravdou je, že i týdny až roky poté, co je proces prvního hojení ukončen, se můžou objevit nečekané a nepříjemné komplikace. Jaké to jsou a jde jim nějak předejít?

1. Alergie na inkoust

Není to sice příliš časté, ale stává se to – pokud vaše tetování obsahuje červený inkoust, může u vás vzniknout tzv. pseudolymfomatická reakce.  Zjednodušeně řečeno: projeví se u vás přecitlivělost na červený inkoust. Zpočátku nepozorovatelný problém se může po měsících, ale i po letech rozvinout do podoby zánětu kůže. Pokud se tento problém u vás projeví, zajděte se poradit se svým dermatologem, který vám navrhne nejvhodnější řešení. 
tetování detail

2. Kůže náchylná k onemocněním

Zahraniční výzkumy přicházejí s teorií, že jakékoli narušení epidermis – tedy i tetování – může vyvolat vznik a rozvoj kožních onemocnění, jako je ekzém, psoriáza, a dokonce i vitiligo. Jedná se o tzv. Koebnerův fenomén – jev, kdy se po narušení vrchní vrstvy kůže objeví v tomto místě lupénka či vitiligo. Ekzém je pak spíše alergickou reakcí na tetování. Tohle vám asi tatér před rande na jeho lehátku neřekl, že? Jestli jste v souvislosti se svým tetováním zpozorovali vznik některého z těchto kožních onemocnění, dermatolog zvolí vhodnou léčbu právě na daný problém. Vždy už se ale bude léčit následek, nikoli příčina.

3. Spálení na slunci

Samozřejmě víte, že je důležité natírat tetování opalovacím krémem, aby vám na slunci příliš nebledlo. Ale víte, že je to nutné hlavně v případě, že vaše tetování obsahuje žlutý inkoust? Možná jste se právě v místě se žlutým obrázkem příšerně spálili a netušíte proč. Důvodem je to, že žlutý inkoust obsahuje sulfid kademnatý. Právě stopy této sloučeniny můžou způsobit zarudnutí a otoky, jakmile tetování vystavíte slunci. A nejedná se bohužel jen o žlutou. Dermatologická studie zjistila, že i červená, modrá nebo černá tetování způsobují po vystavení se slunečním paprskům otoky, svědění, vyrážku, zarudnutí, a dokonce i vznik puchýřů. 
tetovaná dívka v bazénu
Tip redakce:
Vaše tetování vám pomůže výborně ochránit
NIVEA Dětské barevné mléko na opalování v kuličce Sun Protect & Care (koupit v e-shopu). Díky kuličce nanesete mléko jednoduše, ale velmi přesně na tetování jakéhokoli tvaru. Díky barevné emulzi navíc uvidíte, kam jste ho už nanesli a kam ne – vyhnete se spálení míst, kam si ho zapomenete aplikovat.


4. Magnetická rezonance

Tetovací inkoust může obsahovat kovové částečky železa, barya, zinku, mědi, molybdenu a titanu. Tento kovový tetovací pigment funguje jako anténa pro vysokofrekvenční puls, který magnetická rezonance vysílá, a vytváří teplo. Čím větší je tetování a silnější magnet, tím vyšší je riziko spálení. Proto před tímto vyšetřením informujte o svém tetování lékaře. Ten rozhodne, jestli a jak v dané situaci vaši kůži ochránit.
potetovaná paže
Ani v případě, že se domníváte, že jste vůči výše zmíněným komplikacím a následkům imunní, péči o tetování nezanedbávejte – jak kvůli estetické, tak zdravotní stránce věci. Aby nebylo tetování šedivé a šupinkaté, natírejte se po každé sprše či koupeli tělovým mlékem nebo máslem, například Dove Bohatým tělovým krémem Derma Spa Goodness (koupit v e-shopu). Pokud ho chcete opravdu na 100 % chránit před blednutím či spálením a bojíte se, že se vám opalovací krém smyje, opotí nebo setře, můžete překrýt tetování náplastí (např. Cosmos Náplast Pevná (koupit v e-shopu). Vylučuje to sice obdivování vaší kérky okolím, ale také to, že vám slunce přivodí nežádoucí komplikace.

Připravil/a pro vás Vanda Vízková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít