Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak pečovat o tetování v létě?

Jak pečovat o tetování v létě?

Jak pečovat o tetování v létě?

24. července 2022 od Jana Kantorová

24. července 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Horké letní měsíce nejsou pro nová tetování příliš vhodná, ale když se rozhodnete ozdobit své tělo v létě, nikdo vám bránit nemůže. Je ale potřeba o obrázek a pokožku pečovat a dodržovat několik zásad.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Mezi nejdůležitější zásady v péči o nové tetování v létě patří ochrana před sluncem, vodou a nečistotami. V létě totiž na tetované číhají hned dvě nepříjemnosti na slunci rychleji blednou barvy a existuje vyšší riziko infekce. V létě je tedy nejlepší se vyhýbat koupání (veřejným koupalištím, rybníkům, dokonce v prvních dnech či týdnech vaně) a pobývat spíše ve stínu.

7 tipů, jak pečovat o tetování v létě: 


1. Připravte se dopředu!

I když vám mnozí budou říkat, že na tetování se připravovat nemusíte, v létě to tak úplně neplatí. Minimálně měsíc před samotným tetováním se neopalujte nebo zvolte umístění tam, kde pokožku slunci příliš často nevystavujete. Pokud půjdete na tetování začátkem babího léta, pak místo slunci nevystavujte v létě vůbec. To, jak tělo přijme barvy, ovlivňuje také konzumace alkoholu či omamných látek.


Důvod:

Opálená kůže mnohem hůře chytá tetovací inkousty. Tetuje se totiž do kožní vrstvy, která se při opálení zaplní pigmentem. A je jasné, že pak už by na pigment z tetovacích barev nezbylo místo.


2. Vyhýbejte se vodě!

Máte-li čerstvé tetování, vyhýbejte se zhruba tři týdny koupání. Jak už jsme zmínili výše, vynechte bazény, přírodní koupaliště, ale také moře. Přesná doba je individuální a záleží na procesu hojení, obecně ale platí, že koupat se můžete až ve chvíli, kdy z tetování slezou stroupky.


Důvod:

Čerstvě potetovaná kůže je vlastně otevřená, a stává se tak bránou pro nečistoty a bakterie. Pokud by k zanesení ran došlo, mohly by bakterie způsobit rozsáhlý zánět.


3. Neopalujte se!

Svoje tetování chraňte také před přímým sluncem. Celých pět týdnů po tetování nevystavujte obrázek slunci a mějte ho zakrytý oblečením nebo šátkem. Další dva měsíce pak mažte tetování opalovacím krémem s faktorem minimálně SPF 50. Zkuste třeba Helios Herb Sprej na opalování OF 50 (koupit v e-shopu), který chrání pokožku ped spálením. Raději se ale držte ve stínu.


Důvod:

Na sluníčku čerstvé tetovací barvy rychle blednou. Navíc bez ochranného faktoru nebo oblečení byste na sluníčku s čerstvým tetováním příliš dlouho nevydržely, protože to pálí.


Jak pečovat o tetování v létě


4. Pozor na pot!

V létě se potíte mnohem více než kdy jindy a navíc se také pohybujete v prašnějším prostředí. Pot je dráždivý pro každou ránu, tedy i pro tetování, a prach obsahuje velké množství nečistot. Proto tetování udržujte čisté a suché. Můžete ho omývat pod sprchou a denně použít antibakteriální mýdlo. To ale pečlivě omyjte, tetování bez tlačení nebo drhnutí osušte čistým ručníkem a nezapomeňte ho namazat.  


5. Hydratujte

Prvních 14 dní až 3 týdny je důležité tetované místo alespoň jednou denně namazat hojivou mastí. Na výběr jsou speciální masti, které můžete koupit v tetovacím studiu, nebo se dají použít i masti a krémy s obsahem panthenolu či lékařská vazelína. Zkusit můžete třeba  Topvet Měsíčková bylinná mast (koupit v e-shopu), který je vhodný k širokému použití, třeba na zjemnění kůže nebo jizvy. Hodit by se mohla také Bepanthen Baby mast (koupit v e-shopu), která obsahuje panthenol a udržuje pokožku jemnou a hydratovanou. Vhodná je také  Ziaja Kosmetická bílá vazelína (koupit v e-shopu), která promašťuje a zabraňuje vysoušení pokožky. Naopak se vyhněte framykoinu, konopným produktům nebo přípravkům na bázi alkoholu, které pokožku vysušují a ucpávají.


6. Když přijdete domů…

Jakmile tatér dokončí svoji práci, místo vyčistí, namaže ochranným krémem či vazelínou a místo zakryje speciální fólií. Jde o prvotní ochranu před infekcí. Každý tatér vyznává jinou metodu hojení, ale většina z nich se shodne na tom, že je dobré fólii po dvou až třech hodinách sundat, místo omýt vlažnou vodou (mějte vždy čisté ruce, když se tetování dotýkáte), osušte a nechte tetování chvíli dýchat. Zhruba tři až pět hodin poté tetování namažte slabou vrstvou krému, aby mohlo tetování i nadále dýchat.


POZOR, redakce varuje:

Nelekejte se, když bude tetované místo vylučovat tzv. tkáňový mok. Je to normální, ale velmi důležité je tetování omývat a vždy pořádně vysušit a namazat.


7. Jak bude probíhat regenerace?

Tetování je vlastně taková čerstvá rána na kůži a podle toho je potřeba se k němu chovat. Nemálo lidí, kteří následnou péči podcenilo, skončilo v tom lepším případě s vybledlým tetováním, v tom horším se zjizvenou a zanícenou ránou, která pěkný obrázek nepřipomíná ani zdaleka. Délka a proces regenerace je individuální, stejně tak se liší doba hojení u stínovaného tetování, barevného, černého tetování či pouhých linek. Štípání, svědění nebo pálení jsou příznaky hojení, takže není potřeba se znepokojovat. To udělejte ve chvíli, kdy by nové tetování začalo mokvat. Po prvním týdnu se na tetování začnou vytvářet stroupky. Ty rozhodně neodstraňujte, protože spolu s ním můžete odstranit i pigment.


8. Místa, která se vyplatí tetovat až na podzim

I na těle se najdou místa, která se vám prostě nepovede dostatečně ochránit. Mezi nejrizikovější patří nárty, které se třou o pásky sandálů, a navíc u nich hrozí i infekce, protože v odkrytých botách jste s nárty příliš nízko u země, a tak i blízko zdroji prachu a dalších nečistot.
Další místa: na hřbetech a prstech rukou, na obličeji, na krku, na uších nebo na předloktí.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít