Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo První pomoc: jak na bodnutí hmyzem, odřeniny a puchýře

První pomoc: jak na bodnutí hmyzem, odřeniny a puchýře

První pomoc: jak na bodnutí hmyzem, odřeniny a puchýře

8. srpna 2022 od Martina Hrušková

8. srpna 2022 4 minuty čtení
Připravil/a Martina Hrušková

K létu patří dobrodružství, zážitky, odpočinek. Ale také spousta nachozených kilometrů v přírodě, relax u vody a večery u ohně. Na to všechno se většina z nás vždy celý rok těší. Bohužel k létu patří i úrazy a nepříjemnosti, jako například bodnutí hmyzem, puchýře a, v lepším případě, drobná zranění. Jak se s nimi vypořádat?

1. Bodnutí hmyzem

1.	Bodnutí hmyzem

Jak na bodnutí od vosy, včely nebo sršně:

  • Po bodnutí vosy, včely nebo sršně se nám do těla dostane malá dávka jejich jedu. Vše závisí na tom, jak na ni organismus zareaguje.
  • Může způsobit silnou alergickou reakci a v tom případě jde o velmi nebezpečnou záležitost, kdy ihned volejte lékařskou pomoc, protože takové bodnutí může vést až k selhání ledvin, a dokonce může být smrtelné.  Alergický člověk může mít dechové a polykací potíže a může dojít k anafylaktickému šoku a ztrátě vědomí.
  • Ve většině případů ale takové bodnutí od vosy, včely či sršně nebezpečné není. Může se projevit mírnou bolestí, svěděním, otékáním a také zvýšenou teplotou.
  • V případě bodnutí včelího ihned vytáhněte žihadlo, omyjte místo vpichu a zchlaďte jej, pomůže to předejít následnému otoku.
  • Ať už vás bodlo cokoli, vždy je dobré místo vpichu omýt, chladit studenou vodou, případně použít speciální gel. Vyzkoušet můžete např. Alpa Gel po bodnutí hmyzem (koupit v e-shopu). Pomoci může také potírání postiženého místa Floré Bylinným esenciálním olejem tea tree (koupit v e-shopu) nebo na místo vpichu dát octanový obklad.

Jak na bodnutí od komára:

2. Zabodnutá tříska

Ani nevíte jak a máte ji pod kůží. Zabodnutá tříska není žádné velké zranění, ale její vyndání může leckoho potrápit. Proto pro vás máme pár tipů, jak na ni:
2.	Zabodnutá tříska
Pinzeta – nejznámější a nejjednodušší způsob, pokud alespoň část třísky kouká ven. Stačí pevně chytit a vytáhnout. Zkuste třeba Abella Pinzeta šikmá (koupit v e-shopu).

Jehla – klasika, která ovšem není pro každého. Obzvlášť pro malé děti může být tento způsob nepříjemný. Třísku v podstatě dostaneme ven tak, že jehlou na šití narušíme vrchní vrstvu kůže a vymačkáním dostaneme třísku ven. Zbytek operce zvládne výše uvedená pinzeta. Nezapomeňte ale oba nástroje před akcí vydezinfikovat. Stejně tak místo v okolí. Skvělým pomocníkem nejen na cestách vám v tomto případě může být Floré Bylinný esenciální olej tea tree (koupit v e-shopu). Je výrazně antiseptický, hojivý – využívá se např. k léčbě zranění, popálenin, akné, ekzémů, štípnutí hmyzem. Je to opravdu malý zázrak, který se hodí mít po ruce.
Cibule – na postižené místo dáte asi centimetr tlustý plátek cibule, připevníte obvazem a jde se spát. Ráno by měla být tříska venku. Pokud se ale jedná o opravdu hluboko zaraženou třísku, pravděpodobně tento způsob nezabere.

Banánová slupka – odřízněte kousek banánové slupky a vnitřní stranou ji přilepte leukoplastí na místo nad třískou. Nechte působit přes noc do rána, kdy by se měla tříska posunout směrem vzhůru, aby ji bylo možné vyjmout pinzetou.

Jedlá soda – z trošky sody a vody udělejte hustou pastu. Tu si pak naneste na postižené místo a přelepte náplastí. Počkejte několik hodin a zkontrolujte, zda se tříska vysunula nahoru. Pokud ne, přidejte další pastu, znovu přelepte a vyčkejte několik dalších hodin. Budete překvapeni, jak s touto metodou tříska po čase sama vyjde ven.

3. Jak na puchýře

Puchýře z dlouhé chůze či otlačení z bot

3.	Jak na puchýře
Pokud se vám udělal puchýř na noze po dlouhé chůzi, nejlepší variantou je propíchnout, ale opatrně a čistě. Použijte k tomu sterilní jehlu nebo pořádně vydezinfikujte jehlu na šití, kterou máte doma. Jemně vymáčkněte tekutinu. Vyfouklý puchýř očistěte, vydezinfikujte a překryjte náplastí nebo obvazem. V ideálním případě použijte k překrytí Hartmann Cosmos Na puchýře XL (koupit v e-shopu). Jde o hydrokoloidní náplasti, které předcházejí dalšímu sedření postiženého místa. Zároveň urychlí hojení, protože pod náplastí na puchýři vznikne optimálně vlhké prostředí pro zacelení rány.

Puchýře z popálení

Pokud ovšem máte puchýře v důsledku popálení, situace je malinko jiná. Popálené místo zchlaďte proudem studené vody (u dospělých alespoň 10 minut, u dětí 1–2 minuty). Puchýře nikdy nepropichujte, mohli byste ránu infikovat. U menších popálenin použijte vlhké krytí nebo náplast na popáleniny. U větších popálenin překryjte postižené místo sterilním obvazem a vždy vyhledejte lékaře.

4. Jak na odřeniny

4.	Odřeniny
Co neodmyslitelně patří k létu, hlavně u dětí, jsou odřená kolena. Klasika, jež způsobí často mnoho slz, ale naštěstí se nejedná o nic vážného. V tomto případě si vystačíte s běžnou dezinfekcí, kterou koupíte v lékárně, a náplastmi. Vyzkoušet můžete také speciální sprej na odřeniny Hansaplast Sprej na rány (koupit v e-shopu). Je skvělý na čištění mechanickým vyplachováním akutních poranění, například řezných ran, oděrek, ale i drobných popálenin a otevřených puchýřů.

Tip redakce:
Aby těch slziček u dětí nebylo tolik, vybavte se speciálními
náplastmi Hansaplast Marvel Dětské náplasti (koupit v e-shopu). Věříme, že je ocení nejen vaše ratolesti.

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Martina Hrušková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít