Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Proč býváme nemocní před dovolenou? 5 tipů, jak tomu předejít

Proč býváme nemocní před dovolenou? 5 tipů, jak tomu předejít

Proč býváme nemocní před dovolenou? 5 tipů, jak tomu předejít

31. července 2021 od Eva Šarfová

31. července 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Šarfová

Zákon schválnosti funguje dokonale a nemoc či zdravotní komplikace nás často přepadnou právě ve chvíli, kdy se to hodí nejmíň. Zpravidla před odjezdem na dovolenou. Je to osud, nebo si za problémy můžeme tak trochu sami?
Dovolená obvykle patří k nejkrásnějším dnům v roce. Těšíme se na nové zážitky, odpočinek a chvíle klidu. Jenže před odjezdem nás zpravidla čeká náročné období, kdy je potřeba zařídit spoustu věcí. Zabrat v práci, nakoupit a zabalit vše potřebné, postarat se o domácnost. Modlíme se, aby všechno klaplo, až se nakonec často stane, že onemocníme. Proč to tak je a jak se problémů vyvarovat?
 

1. Zkuste více odpočívat

Zkuste víc odpočívat
Stres a zvýšený nápor povinností před odjezdem náš organismus velmi vyčerpávají. Obvykle se nezastavíme dlouho do večera, takže šidíme i spánek. Spánková deprivace působí jako stresor s následnými hormonálními změnami. Optimum pro dospělého člověka je 6,5 až 7,5 hodiny spánku za 24 hodin,“ říká vrchní praktická lékařka společnosti Moje Ambulance MUDr. Ludmila Mazylkinová. Snažte se proto rozložit si povinnosti tak, abyste nedělali vše na poslední chvíli. Spoustu věcí můžete také delegovat na ostatní členy rodiny nebo na kolegy. Pokud máte problémy s usnutím či spánkem, zkuste užívat přírodní doplněk stravy Neospan forte (koupit v e-shopu). Přírodní lékárna pak nabízí jako pomoc třezalku. Například dražé Kneipp Třezalka (koupit v e-shopu) tiší nervový systém, a zároveň je i skvělým doplňkem při odvykání kouření, redukčních dietách nebo při příznacích klimaktéria.

2. Podpořte imunitu

Podpořte imunitu
Schopnost vašeho těla čelit nemocem souvisí s vaším životním stylem celkově. Velký podíl na stavu vaší imunity nejen stres, ale také výživa. Zaměřte se proto zejména v období před dovolenou na zvýšený příjem vitamínu C a dále minerálů, jako jsou zinek a selen. Ideální je konzumovat je v podobě čerstvého ovoce a zeleniny, v létě například i formou osvěžujících smoothies, ale dodat tělu je můžete také díky doplňku stravy MaxiVita Vaše zdraví Selen+zinek+vitamin C (koupit v e-shopu).

TIP: Velký výběr doplňků stravy na podporu imunity najdete také na e-shopu Teta drogerie (přejít na e-shop).

3. Dbejte na zvýšenou hygienu

Každý den se běžně dostáváme do kontaktu se spoustou bakterií a virů, které si přes ruce můžeme snadno zanést do úst či očí. Najdeme je na držadlech v tramvajích či autobusech, na klávesnici v práci, v obchodech, na klikách... A na našich rukách pak přežijí i několik hodin.  
Dbejte na zvýšenou hygienu
„Chcete-li předejít tomu, že si touto cestou domů donesete domů velké množství virů a bakterií, je důležité umýt si hned po příchodu ruce,“ upozorňuje lékařka. Pandemie nás v tomto ohledu vycvičila, přesto je důležité na hygienu rukou stále myslet. Součástí našeho každodenního života by měla být také lahvička s dezinfekčním přípravkem. Ruce si čistěte vždy, když jste v kontaktu s ostatními lidmi, v práci, na nákupu nebo v MHD. Abyste se vyhnuli poškození kůže rukou, sáhněte po šetrné dezinfekci, která pokožku nevysuší, například BactoSTOP Dezinfekčním gelu na ruce (koupit v e-shopu).

4. Jídlo neodbývejte

Zdravě jezte
Na stav vaší kondice má obrovský vliv také jídelníček. Neodbývejte se. I když nestíháte, snažte se dbát na zdravou a pravidelnou stravu. Pokud nemáte čas ráno snídat nebo si dojít v práci na oběd, připravte si jídlo s sebou do krabičky nebo skleničky. Zahnat hlad vám pomůže také zdravá svačinka plná vitamínů a živin, třeba proteinová tyčinka Bombus Raw Energy Coconut & Cocoa (koupit v e-shopu).

5. Nepřehánějte to s opalováním

Nechce se vám ukazovat na pláži své bílé neopálené tělo v plavkách, a tak se snažíte pár dní před odjezdem rychle nachytat bronz? Nedělejte to.
Nepřehánějte to s opalováním
Když to s pobytem na slunci a s opalováním přeženete, nejen že se spálíte, ale dostihnou vás úpal nebo úžeh, což není před dovolenou nic příjemného. Zkuste využít samoopalovacích přípravků. Na začátku dovolené se prvních pár dní mažte produkty s vysokým faktorem, aby si vaše neopálená kůže na slunce zvykla.
 
Tip redakce:
Opálený vzhled dodá vaší pokožce například
Dermacol Samoopalovací tělové mléko (koupit v e-shopu), které můžete aplikovat na tělo i obličej. 

Připravil/a pro vás Eva Šarfová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít