Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Pravda o permanentním make-upu a tetování v létě

Pravda o permanentním make-upu a tetování v létě

Pravda o permanentním make-upu a tetování v létě

4. srpna 2019 od Karolína Hornová

4. srpna 2019 5 minut čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Tetování a sluníčko? Trápí vás jeho blednutí, nebo dokonce otoky a pigmentové skvrny? A může slunce a pot „rozpustit“ permanentní make-up? Známe odpovědi a víme, jak se bránit!

1. Tetovaná kůže je citlivější na UV záření - PRAVDA

Když jste dlouho na sluníčku, můžete někdy pozorovat, že tetování jakoby vystoupne a obrázek je 3D. Je to proto, že opálení je v podstatě lehký zánět kůže. Místo, kde jsme tetovaní, se chová podobně jako jizva – je to de facto poškozená kůže, kde je tento zánět silnější,“ vysvětluje tatérka Barush Maush. Na tetované pleti se – podobně jako v místě jizvy – mohou snáze vytvořit pigmentové skvrny.

Není to tedy tak, že by se zhojené či starší tetování chovalo úplně stejně jako okolní „nepoškozená“ kůže. „Na svých vlastních tetováních, ale i tetováních mých přátel, která jsou stará i několik let, stále tento jev pozoruji. Určitě se proto vyplatí se o tetování starat i po kompletním zhojení a po letech,“ říká tatérka. Jistotou je krém s SPF, klidně „padesátka“, kterou nanesete třeba jen lokálně na jednotlivé „kérky“.
50 SPF "tetování" :-)

2. Nechat se tetovat v létě je chyba - MÝTUS

Samozřejmě, že ideálním obdobím pro novou ozdobu kůže je jaro nebo podzim, kdy nepálí sluneční paprsky, a zároveň už nenosíme neprodyšné oblečení. Dobrý tatér vám ale vždy poradí, zda je správný čas „do toho jít“ i jak se pak o tetování starat. Pokud si chcete být jisti, připravili jsme pro vás podrobného původce tetováním.

Na druhou stranu, léto je obdobím, kdy kůži nejvíce odhalujeme, kdy nejlépe vidíme tetování ostatních, a kdy nás tudíž snadno popadne inspirace k nové „kérce“ i chuť se s ní ihned pochlubit. Pak musíte dodržovat určitá pravidla, jak se starat o čerstvé tetování v létě.

3. Tetování na slunci bledne - PRAVDA

Ano, to se bohužel časem může stát. Opět ale záleží na použitém pigmentu. Pigmenty, které se používaly před lety, nebyly tak stálé jako ty dnešní, které už mají „vychytané“ složení. I tak ale tetování nevydrží věčně jako nové, ale stárne spolu s kůží. Žluté, oranžové a purpurové pigmenty mohou vyblednout dříve než ty ostatní. Snadněji také vybledne tetování na světlé, citlivé pleti a tetování, které není ohraničeno černým inkoustem.

Po letech mohou černé linky chytit zelený nádech, což znamená, že kůže spolu s tetováním stárne. Na blednutí tetování má kromě použitého inkoustu vliv i aplikace. Pokud je tatér zkušený profesionál, tetování často vydrží mnohem více. I tak ale tatérka doporučuje kvalitní opalovací krém s vysokým faktorem. Třeba šetrný sprej Helios Herb Sprej na opalování Sensitive OF 50+ vám poskytne jistotu, že jste pro své tetování udělali maximum.
tetovaná pokožka

4. Tetování způsobuje rakovinu kůže - MÝTUS

Toto je už trošku silné tvrzení. V roce 2016 proběhla v Evropě rozsáhlá studie, která zkoumala složení tetovacích inkoustů a také možný vliv tetování na vznik rakoviny kůže. Teorie, že by se rozkládáním pigmentů vlivem UV záření uvolňovalo do těla rizikové množství karcinogenních látek, se nepotvrdila. Studie nicméně upozornila na lišící se kvalitu inkoustů.

Většina inkoustů se do Evropa dováží z USA, inkousty na permanentní make-up se pak zase vyrábějí většinou v Evropě. Jelikož ale neexistuje jednotná legislativa, která by složení inkoustů hlídala, může se stát, že se do Evropy dostanou inkousty ze země, kde se jejich výroba nijak zvlášť nekontroluje. Ty pak mohou obsahovat škodlivé látky, způsobující záněty, alergické reakce, ale třeba i výraznou změnu barvy či tvaru linky po pár letech. Jistotou by mělo být dobré tatérské studio a zkušený profesionální tatér, který používá inkousty s ověřeným původem.
opalování s tetováním

5. Permanentní obočí mizí se sluníčkem - PRAVDA

V poslední době jsou velkým trendem semipermanentní pigmenty, používané např. pro microblading obočí. Jak je to s nimi a sluníčkem? „UV záření se absorbuje a rozkládá pigmentové částice v kůži. Pokud nebudete používat speciální opalovací krém, ideálně ten určený na mikropigmentaci, může slunce způsobit, že pigment ztratí svou barvu a obočí přijde o svůj primární tvar. Klientky, které důsledně nedodržují následnou péči, se často poté ptají, proč jejich mikropigmentace není tak dobrá, jako je u ostatních,“ říká Lucie Kunzová, odbornice na microblading z Perfect Academy v Hradci Králové.

Stejně bychom měly chránit i rty, vystínované a vybarvené mikropigmentací. V létě by mělo být samozřejmostí používání kvalitního balzámu s SPF, jako je třeba Labello Sun Protect Balzám na rty OF 30.
péče o tetování

6. Pot škodí mikropigmentaci - PRAVDA

A to především, pokud se potíte nadměrně„Kyselé pH ovlivňuje stabilitu pigmentu. Pokud tedy patříte mezi milovnice sportu, je potřeba k tomu zaujmout správný postoj a obočí opět chránit,“ říká Lucie Kunzová. Lidem, kteří se výrazně potí nebo holdují sportu, a navíc se opalují nebo chodí dvakrát týdně do solária, nemusí podle odbornice microblading obočí vydržet ani rok.  Správná péče je zárukou, že make-up vydrží co nejdéle. Kromě kvalitního krému s SPF to mohou být i vlhčené ubrousky, kterými si ve fitku obočí tu a tam otřete. Zkuste třeba jemné NIVEA MicellAir Micelární ubrousky.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít