Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Pobyt venku bez otravného hmyzu: 3 tipy proti komárům

Pobyt venku bez otravného hmyzu: 3 tipy proti komárům

Pobyt venku bez otravného hmyzu: 3 tipy proti komárům

17. května 2021 od Karolína Valová

17. května 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Valová

Také už se nemůžete dočkat, až budete trávit večery na balkoně, terase nebo zahradě? Aby vám radostné chvíle ani dobrou náladu nepokazily nálety komárů ani další otravný hmyz, vyzbrojte se vychytávkami, které je spolehlivě odradí.
Jen si to představte. Je teplý podvečer, jste obklopeni rodinou a kamarády, na grilu se chystá výborné maso, připíjíte si oblíbeným vínem. A najednou to začne. Zbystří vás komáři a od toho okamžiku nemáte chvilku klid. Nepříjemné bzučení kolem uší střídá bolestivé bodnutí a vzápětí nesnesitelné svědění.
 
Zní to jako zlý sen? Pojďme se společně podívat na možnosti, jak se útokům komárů vyhnout.
 

1. Repelent v truhlíku

​Je obecně známo, že komárům nevoní určité květiny a bylinky. Obklopíte-li se těmi správnými rostlinkami, nebude se k vám hmyzu chtít.
  • Bylinky jako je rozmarýn, bazalka nebo tymián využijete nejen jako odpuzovač komárů, ale skvěle se hodí v kuchyni k ochucení salátů, těstovin, grilované zeleniny a steaků a ryb. Levandule a máta jsou zase báječné pro přípravu osvěžujících limonád.
  • Pěstujete-li raději barevné letničky, vsaďte na afrikány neboli aksamitníky, které svou výraznou vůní zaženou i mouchy. V některých zahradnictvích můžete narazit i na speciální muškáty, například citronové, které vás potěší nejen krásnými květy, ale i výraznou vůní.
  • Jako přírodní repelent skvěle poslouží i rýmovník, šanta kočičí nebo citronová tráva.

2. Zázračné svíčky

Otravuje vás hmyz především večer po rozsvícení? Pak vyzkoušejte speciální svíčky s vůní citronely. Citronela neboli citronová tráva je rostlina, jež se pěstuje za účelem získávání citronelového esenciálního oleje. Ten má antiseptické účinky a skvěle funguje i jako repelent. Charakteristickou vůni citronely najdete například ve svíčkách Q svíce Ozóna proti komárům (koupit v e-shopu) i Čajové svíčky citronella (koupit v e-shopu), které po západu slunce nejen odradí otravný hmyz, ale také vykouzlí příjemnou atmosféru.
 
Máte-li rádi aroma lampy, můžete si namíchat vlastní repelentní koktejl z vašich oblíbených vonných olejů. Na každý druh komárů působí něco trochu jiného, doporučujeme proto zkoušet, obměňovat a nevzdávat to. Sázka na jistotu je kromě citronely i tea tree nebo Eukalyptus vonný olej (koupit v e-shopu), který můžete dál kombinovat s bylinkami nebo citrusy.
Ostatně jakousi vonnou svíčku proti komárům, která bude zároveň i krásnou letní dekorací, si můžete vyrobit velmi snadno i doma. Tady je návod!
Co budete potřebovat:  
Postup:
Do větší sklenice dejte větvičky bylinek, na plátky nakrájený citron a několik kapel vonného oleje. Skvěle poslouží vůně eukalyptu nebo citronu. To vše zalijte vodou a na vrch dejte plovoucí svíčku, kterou zapálíte.

3. Když je příroda bezbranná

Pokud si to u vás doma oblíbili odolní komáři, je potřeba nasadit klasický repelent. Dáváte-li přednost sprejům, můžete zvolit Diffusil Repelent Family spray (koupit v e-shopu). Vyhovuje-li vám spíše mechanický rozprašovač, vyzkoušejte Off! Multi Insect repelent rozprašovač (koupit v e-shopu). Ani jeden z těchto repelentů nepoškozuje bavlnu, vlnu ani nylon, kromě pokožky je tak můžete bez obav aplikovat i na oblečení.
 
Doma v obývacím pokoji nebo ložnici vás i při mírně otevřených oknech a rozsvícených světlech od komárů snadno ochrání Raid Elektrický odpařovač s tekutou náplní eukalyptus (koupit v e-shopu). Stačí dát strojek do zásuvky a užít si ničím a nikým nerušenou noc a ráno bez štípanců.

TIP: Po aplikaci repelentu na látku se doporučuje oblečení šetrně vyprat. Na webu Teta drogerie (přejít na e-shopu) najdete široké množství pracích prostředků pro všechny typy i barvy prádla.

Připravil/a pro vás Karolína Valová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít