Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Čas setí! Vyrobte si zahrádku za oknem

Čas setí! Vyrobte si zahrádku za oknem

Čas setí! Vyrobte si zahrádku za oknem

3. března 2021 od Lada Rudovská

3. března 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Lada Rudovská

Také vám chybí příroda a už se nemůžete dočkat, až zase zanoříte ruce do hlíny a zasadíte si na balkoně nebo zahrádce květiny, bylinky nebo zeleninu? Na nic nečekejte a pusťte se do toho hned. V březnu je nejvyšší čas předpěstovat semínka, aby byly v květnu malé rostlinky už pořádně silné a dobře se jim dařilo. Kromě semínek vám bude stačit to, co najdete doma.
Není nutné kupovat plastové nádobky nebo speciální věci. Na výsev můžete použít kartony od vajíček, plechovky, kelímky od jogurtů, speciálně upravené PET lahve (odříznete podélně jejich horní třetinu) nebo ruličky od toaletních papírů zpevněné provázkem. Budete mít radost jak ze svých pěstitelských úspěchů, tak z toho, že se chováte ekologicky. Nejdříve si potřebujete rozmyslet, co chcete pěstovat. A pak si sehnat substrát určený pro výsev a semínka – ta seženete v Teta drogerii.

1. Bylinky

Mít bylinkovou zahrádku za oknem nebo pár kroků od kuchyně je k nezaplacení. Nejen že vám dělá radost, ale když máte bylinky doslova na očích, budete je i více používat při vaření, což prospěje vašemu zdraví. Českou klasiku petržel, třeba Nostalgie Petržel naťovou kadeřavou, nebo pažitku, například Nostalgie Pažitku pražskou, si lze v pohodě vypiplat doma ze semínek. Stejně tak se vám podaří vypěstovat bazalku, která – pokud máte dost slunce a vody – roste neuvěřitelným tempem. Teplomilné středomořské bylinky jako tymián, levandule nebo rozmarýn je lepší pěstovat ze sazenic.
Tip redakce:
Někteří zahradníci sázejí sazeničky bylinek přímo k zelenině nebo ke květinám, a to kvůli jejich schopnostem odpuzovat hmyz a slimáky. Levandule se ideálně doplňuje s růžemi, bazalka s rajčaty a rozmarýn s mrkví...

2. Zelenina

Rajčata, papriky, okurky nebo listový salát můžete pěstovat, i když nemáte zahrádku. Stačí malý vyvýšený záhon na balkoně či ve vnitrobloku, truhlík nebo obyčejné květináče – chce to ale zvolit tu správnou odrůdu.

Semínka chtějí teplo

Ať už se rozhodnete vysévat do kartonů od vajec, hrnků nebo novinových kelímků, nejlepší je dávat jednotlivá semínka několik centimetrů od sebe. Usnadníte si tím práci při pozdějším přesazování do větších nádob. Semenáčky umístěte nejlépe na okenní parapet – potřebují dostatek světla, tepla a vlhkosti.

Sazeničky je třeba otužovat

Jakmile mají malé sazeničky alespoň dva pravé lístky, je potřeba je přesadit do většího kelímku či květináče, aby měly dostatek místa a živin. Můžete je i přihnojit. Důležité je začít tyto malé rostlinky co nejdříve „otužovat“. V přílišném teple (které podporovalo klíčení) by se rostlinky rychle vytáhly, ale byly by tenké a slabé. Pokud máte chráněný balkon nebo skleník či pařeniště, můžete je vysadit či vynést už v druhé polovině dubna ven. Pokud poputují rovnou na záhon, počkejte raději na polovinu května po zmrzlých mužích. Míra otužování záleží na druhu rostliny, například Nostalgie Papriky zelené BEROS beraní roh mají rády teplo a svědčí jim teplota kolem 20 stupňů, s otužováním rajčat byste měli začít co nejdříve.
Pro pěstování na malé ploše se dále hodí:
  • Hrách: Roste závratnou rychlostí i v truhlíku, a i při minimální péči se vám odvděčí sladkými lusky. Seje se přímo do truhlíku nebo země, nemusíte přesazovat. Zkuste třeba Nostalgie Hrách cukrový AMBROSIA.
  • Rajčata: Stačí vybrat odrůdu vhodnou pro balkon, například Nostalgie Rajče keříkové balkonové VILMA. Rajčata potřebují hlavně dostatek slunce, vody a hnojiva. Pokud k nim přisadíte afrikány, ochrání je před škůdci a plísněmi.
  • Salát: Lze předpěstovat v semenáčcích a poté sázet rostlinky do truhlíku – za 8 týdnů už vás čeká úroda. Hodí se například Nostalgie Salát hlávkový r. KRÁL MÁJE I. Pěstovat v truhlíku ale můžete i polníček nebo římský salát.
Tip redakce:
Při práci s hlínou používejte rukavice, třeba
Q-Clean Semišové rukavice pro domácnost (koupit v e-shopu), a nezapomeňte poté ruce ošetřit ochranným krémem. Vhodná je třeba Indulona Měsíčková krém na ruce (koupit v e-shopu).

TIP: Velký výběr semínek na výsev, ať už zeleniny, ovoce nebo bylinek, najdete v Teta drogerii.

Připravil/a pro vás Lada Rudovská

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít