Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Parfémy do práce: Co se určitě (ne)hodí?

Parfémy do práce: Co se určitě (ne)hodí?

Parfémy do práce: Co se určitě (ne)hodí?

9. září 2019 od Helena Pokorná Hladíková

9. září 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Helena Pokorná Hladíková

Po ranní hygieně se obléct, navonět a vyrazit do zaměstnání. Běžná realita většiny žen. Zamyslely jste se ale někdy nad tím, jestli je zrovna ten váš parfém vhodný do kanceláře nebo na pracovní jednání?
Podle nedávných výzkumů lidský čich rozezná až bilion vůní. Neuvěřitelné, že? Není se tedy co divit, že lidé bývají na různá aromata velmi citliví. Někdy v člověku vůně vyvolá krásné vzpomínky, jindy chuť na dobré jídlo, a občas ho i trochu obtěžuje. A právě to může být případ nevhodně zvoleného parfému do práce. To, co voní vám, se totiž ani zdaleka nemusí setkat s kladnou odezvou u vašich kolegů. Velice také záleží na tom, jakou práci vlastně vykonáváte. V některých zaměstnáních je nošení parfémů výslovně zakázané, zejména tam, kde je nutné dodržovat přísné hygienické předpisy. Zamyslet se nad vhodnou volbou parfému a především jeho intenzitou je ale třeba rovněž v uzavřených kancelářích i v tzv. open space, kde sdílíte prostor s dalšími lidmi. Nikdo z vašich kolegů by pravděpodobně neocenil, pokud byste vzduch zaplnili vůní vašeho drahého, leč příliš výrazného parfému. Jak si s tím tedy poradit?

Tip redakce:
Zajděte do parfumerie hned po ránu a pozorujte nejen to, jak se vůně během dne mění (zda vydrží celý den, brzy vyprchá, nebo se naopak naplno rozvine až po nějaké době), ale také reakce svých spolupracovníků. Pokud se vám dostane pochvalných slov, máte vyhráno. V jiném případě bude lepší poohlédnout se po jiném typu.
parfémy

Svěžest a lehkost vítězí

Pokud se nechcete stát terčem nevraživých pohledů vašich kolegů, určitě byste neměli volit vůně:
  • těžké orientální,
  • dotěrně ovocné nebo květinové,
  • rafinovaně svůdné.
Tyto typy parfémů se nehodí ani na pracovní schůzky s klienty a už vůbec ne k přijímacímu pohovoru. Ať chceme, nebo ne, první dojem se vytvoří během několika prvních vteřin a nevhodná vůně by vám mohla akorát zbytečně „zavařit“. Co je tedy naopak vhodné zvolit?
  • nevtíravě elegantní či
  • lehké, svěží ovocné vůně.
Doporučuje se také sáhnout spíše po toaletních vodách, které oproti parfémům obsahují jen 6-12 % vonné směsi, tudíž nejsou tak intenzivní. Vyzkoušejte proto například toaletní vodu Bruno Banani Daring Woman se srdcem z cedru, pomerančového květu a růže. Tato příjemná, květinově-ovocná vůně vás obklopí svěžestí a lehkostí a připomene bezstarostnou prázdninovou atmosféru. Na každodenní nošení i do práce se hodí také toaletní voda Chanson d’Eau Original se srdcem z jasmínu, kardamomu a manga. Svěží citrusová vůně vám zaručí veselou náladu po celý den! Optimistické pocity zajistí také toaletní voda Mexx Whenever Wherever for Her se srdcem z fialky, jasmínu, mirabelky a rebarbory.
zkoušení vůně

Naučte se správně kombinovat

Myslete také na to, že vůni netvoří jen parfém či „toaletka“. Používáte při ranní sprše sprchový gel, pak ještě nanesete tělové mléko a použijete deodorant? Tak jistě víte, že všechny tyto přípravky rovněž nějak voní. Snadno by se mohlo stát, že to prostě překombinujete. Výsledkem pak může být nepříjemně „přeplácané“ aroma. V žádném případě nic, za co byste měly očekávat kompliment. Pokud na to ale půjdete chytře, můžete toto kombinování parfému a jiných přípravků využít ve svůj prospěch. Stačí třeba najít sprchový gel a tělové mléko s obsahem stejných přísad, jaké jsou ve vašem parfému. Jemně, ale účinně tak docílíte neodolatelné vůně po celý den, která nebude ostatním na obtíž, a ještě ušetříte za parfém, protože ho nebudete muset použít tolik. 

Vyšší sebevědomí nebo lepší výkonnost? Žádný problém!

Při volbě parfému do práce můžete dát nejen na vlastní či cizí preference toho, co vám a jiným voní, ale rovněž využít poznatků aromaterapie. Jak? Jednoduše se zamyslet, co byste během pracovní činnosti nejvíce potřebovaly (zvednout sebevědomí, mít více energie, rozhodovat se klidněji…), a podle toho vybrat ingredience, které by parfém měl obsahovat. Parfémovým aroma tak třeba přispějete k vlastní vyšší výkonnosti nebo větší sebedůvěře při žádosti o nové místo. A víte, že například v japonských bankách a podobných institucích používají difuzéry s citrusovou vůní? Ta totiž prý podněcuje zákazníky ke koupi, uzavírání smluv, obchodů apod. Ano, i tak se dá k volbě parfému do práce přistupovat.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Pokorná Hladíková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít