Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Vůně, které vám zvednou sebevědomí

Vůně, které vám zvednou sebevědomí

Vůně, které vám zvednou sebevědomí

15. února 2018 od Eva Suchomelová

15. února 2018 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Mgr. Eliška Antoš Bachová

Nevěříte si? Nebo vás čeká náročná situace a vy byste potřebovali podpořit své sebevědomí? Mohou vám v tom napomoci i vůně, když víte, které vybrat a jak je použít. Na radu jsme se zeptali psycholožky Mgr. Elišky Antoš Bachové.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Hledejte ve svém nitru

Obecně se má za to, že extroverti si věří hodně, někdy až moc, zatímco introverti mají nízké sebevědomí. Není to ale vždycky pravda. Mnozí extroverti neustálým upozorňováním na sebe mohou zakrývat velký nedostatek sebedůvěry, zatímco introvert může představovat to, co nazýváme „klidná síla“. Pokud se tedy cítíte nejistě a často si nedůvěřujete, měli byste zapracovat na víře v sebe sama, objevit a uznat své vlastní schopnosti. „Měli bychom se vyvarovat iluze, že to něco udělá za nás,“ upozorňuje Eliška Antoš Bachová. „Míra sebevědomí vyvěrá zevnitř. Sebevědomí je vědomí sebe sama, a když si uvědomujeme, jak jsme krásní a dobří, jsme si sami sebe lépe vědomi.“ V hledání sebe sama nám mohou napomoci i některé vůně.

žena vonící si k zápěstí

Citrus nebo růže: Každému pomůže

Při dobrodružné výpravě za sebou samým můžete využít i vonných ingrediencí. „Někdo potřebuje trochu povzbudit citrusy, jinému pomůže uklidňující růže nebo jasmín plný lásky. Pokud se budeme cítit krásně a klidně, když budeme vonět čerstvými dřevěnými hoblinami, budeme sebevědomí právě tehdy,“ vysvětluje psycholožka. „Proto je důležité hledat vůni, která nám ladí. Může to být i komerční parfém, mýdlo, cokoliv. Možná každá žena zná pocit - v této vůni se cítím jako bohyně, a všimla jsem si, že i mnoho mužů se cítí v nějaké vůni jako král.“

Buďte tedy pozorní k tomu, co vám voní, s jakými vůněmi se cítíte jistě, které ve vás vyvolávají pohodu. Takové vůně pak cíleně vyhledávejte a pozorujte, jestli ve vás vyvolají pocit sebedůvěry i tehdy, když se vám třeba zrovna něco nedaří.

kytice

Jak vůni správně použít

Jestliže vás čeká zátěžová situace, kdy se obáváte, že svou sebejistotu ztratíte, máte více možností, jak s vybranou vůní pracovat. „Před zkouškou, pohovorem nebo třeba cestováním můžeme použít aromalampu nebo difuzér a udělat si jakoukoliv meditaci či relaxaci, která nás přivede k sobě samému a pomůže nám najít klid,“ radí Eliška Antoš Bachová. „Můžeme oblíbený éterický olej kápnout do vody. Další možností je vzít oblíbený parfém a stříknout ho na oblečení, šátek nebo šálu.“ Je také dobré vědět, čemu se vyhnout, když se snažíte zvednout si vůní sebevědomí. „Rozhodně nedoporučuji ve stresových situacích, jako je zkouška či přijímací pohovor, používat silné vůně,“ varuje expertka. „Jednak mohou odvádět naši pozornost či spustit bolest hlavy, ale také negativně zapůsobit na člověka, který nás posuzuje.“

meditace

Doporučované vůně pro vyšší sebevědomí

Citrusy – svou nevázaností a jiskřivou čerstvostí zlepšují náladu, dodávají elán a zahánějí chmurné myšlenky. A to je docela dobrý začátek pro důvěru ve vlastní schopnosti, ne?

Jablka – křupavě svěží tóny s nasládlým podtónem mohou vyvolat představu odvážné a energické ženy. Oblíbila jste si jablka? Pak s nimi směle objevte i svoji sebejistotu.

Magnolie – krémová vůně, jemně citrusově podkreslená, má zklidňující, ale zároveň osvěžující účinek na mysl. Dodá optimismus a duševní rovnováhu. Pokud má vaše nízké sebevědomí kořeny v pesimismu či nervozitě, pak je to vůně pro vás.

Třešňové květy – pudrově sladká, lehce pikantní vůně na pomezí květinového a ovocného aroma dodává komfortní pocit klidu a jistoty. A pak se už můžete opřít o vlastní vnitřní sílu.

Růže – podmanivá a snad nejženštější ze všech vůní ve vás probudí sebedůvěru ve svou ženskost. Hravě si poradí s pocity rozechvělé nejistoty. Tóny jemnější šípkové růže nebo sofistikované bílé růže jsou vhodné i do práce a na formální jednání, silnější aroma kultivovaných damašských či opulentních bulharských růží se hodí i na rande.

Jasmín – pronikavě, až bolestně sladká vůně typické ingredience parfémů nemusí sednout každému. Ale když si ji oblíbíte, zahalí vás tajuplným závojem, za nímž můžete vybalancovat svoji psychiku a připravit se na náročnou situaci.

Bazalka – její pepřově pikantní zelené aromatické tóny se svěžím podtónem mají výrazně osvěžující, povzbuzující účinek, takže funguje jako nejlepší aromatické nervové tonikum. Vyčistí hlavu, ulevuje v případě intelektuální únavy, projasní myšlenky. Pomáhá při nerozhodnosti nebo obtížích se sebeovládáním. Podporuje nacházení vlastní sebejistoty.

Rozmarýn – teple ostrá vůně příbuzná kafru není kupodivu skoro vůbec hořká. Již staří Arabové o ní psali, že uklidňuje mozek a podrážděné smysly, celkově osvěžuje mysl. Jakmile si uvědomíte své schopnosti, objevíte i vlastní sebevědomí.

Máta peprná – silná, ochlazující a svěží příjemná vůně máty působí povzbudivě na mysl a zároveň zklidňuje nervy. Je to výtečný pomocník při nervozitě, protože ulevuje při jejích projevech, jako je bušení srdce, třesavka atd. A od získání sebekontroly je už krůček k vlastní sebejistotě.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Mgr. Eliška Antoš Bachová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Mgr. Eliška Antoš Bachová
psycholožka, psychoanalyticky orientovaná terapeutka
43
"Největším vědeckým problémem je lidské štěstí."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít