Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Orientální ingredience pro váš půvab

Orientální ingredience pro váš půvab

Orientální ingredience pro váš půvab

12. ledna 2018 od Eva Suchomelová

12. ledna 2018 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Tradiční kosmetické ingredience, používané na Blízkém východě, mohou inspirovat i vás. Mají mnoha staletími vyzkoušené účinky na pleť, vlasy či pokožku. Zjistili jsme pro vás, které to jsou, které se používají dodnes a jakými můžete obohatit svou kosmetickou rutinu.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Tradice se drží dodnes i přes módní vlny

Blízký neboli Přední východ jsou země, nacházející se v oblasti východního Středomoří, tzv. Úrodného půlměsíce (zasahující např. oblast Mrtvého moře) a Arabského poloostrova. Je zde archeologicky doloženo kontinuální osídlení po dobu delší než několik tisíciletí, stejně tak máme dnes doklady o tradičních ingrediencích, kterými se tehdy ženy krášlily a pěstily svoji krásu. Je pravda, že v současnosti i do této části světa proniká vliv západní kosmetologie, jak potvrzuje 60letá bývalá lékařka z Teheránu Behrouz Yari: „Mladé Íránky podle mých zkušeností kupují to, co Evropanky. Já sama jsem si oblíbila třeba vůně Calvina Kleina.“ Přesto se však tradiční ingredience nevytrácejí: „Všechny tradičně používané rostliny nebo jejich extrakty se i nadále objevují v současné době jako esence v moderních kosmetických přípravcích, případně v recepturách podomácku vyráběné kosmetiky,“ dodává Behrouz Yari.


Vonný kvítek Orientu

Typickými květinami Blízkého východu jsou omamný jasmín a růže. Z jasmínu se vyrábějí i pečující oleje, které vyživují vlasy a pokožku. Jasmínový olej patří mezi dražší oleje, jelikož na jeden litr oleje je potřeba přibližně 8 milionů květů, které musejí být sesbírány ručně, aby se nepoškodily. Jasmínový olej má skvělé účinky na suchou, dehydrovanou a křehkou pleť, napomáhá hojení, regeneraci a posiluje vlastní obranyschopnost pleti. Dále dezinfikuje a je skvělým prostředkem proti ekzémům. Účinky jasmínu na tělo i mysl můžete vyzkoušet například při koupeli se sprchových gelem s mikrooleji a růžovým jasmínem Magic Oil Pink Jasmin značky Fa.

jasmín


Čtyři tuny růžových lístků na 1kg oleje

Velmi tradiční surovinou především v Persii je tzv. rosewater. Růžový olej (nesprávně růžová voda) je kosmetická a farmaceutická surovina, esenciální olej. Jedná se o velmi aromatickou a opravdu hezky vonící látku, která se používá, mimo jiné, při výrobě kvalitních značkových parfémů a pleťových krémů. Růžový olej ale lze v malém množství přímo aplikovat na lidskou pokožku při péči o pleť. Jsou mu připisovány i další léčebné účinky zejména na sexualitu, používá se i jako antidepresivum. Jedná se o jeden z nejluxusnějších i nejdražších přírodních olejů používaných v kosmetice, neboť k jeho výrobě je potřeba velké množství biomasy – ze čtyř tun okvětních lístků lze vyrobit přibližně jeden kilogram růžového oleje. Chcete-li vyzkoušet účinky damašské růže, sáhněte po Růžové vodě od značky Purity Vision v bio kvalitě.

růžový olej


Dárky od tří králů

Olibanum neboli kadidlo patří mezi tři vzácné dary spolu s myrhou a balzámem, které podle tradice tři králové donesli Ježíškovi do Betléma. Všechny byly považovány za posvátné, ale používaly se i k pěstění krásy. Patří k typickým slavnostním a uklidňujícím vůním, které navozují pohodu. Kadidlo bylo součástí vykuřovací směsi, používané pro náboženské účely od starověku. Jde o pryskyřici, vytékající ze zářezů do různých druhů kadidlovníků (boswelia), která se dovážela z velké dálky, takže byla velmi drahá. Jeho antidepresivní účinky potvrdily i novodobé vědecké studie.

olibanum


Další nezbytnosti orientální krásky

Bez čeho se neobešla a dodnes neobejde kosmetická péče na Blízkém východě? Rozhodně je takovou potřebnou ingrediencí hena. Kořeny a listy po rozemletí a rozpuštění ve vodě vylučují oranžovo-červené barvivo. Na východě byla hena uctívána pro svoji vůni a používána jako barvivo na vlasy, nehty a zuby. Hena je populární na Blízkém východě stále, používají ji např. ženy v Íránu. „Při domácím barvení vlasů se u nás tradičně používá směs heny, listů ořechovníku a kůry granátovníku,“ prozrazuje Behrouz Yari. „Vlasy se obarví odvarem z těchto tří surovin.“ Hena je i v Evropě nyní velmi populární, a to také hlavně na barvení vlasů. Pokud se vám tento trend líbí, je dobré vědět, jak o vlasy barvené henou pečovat.


Nard voní i léčí

„Nardem voní kůže hladká“, zpívá Marta Kubišová v písni o hříšně svůdné Máří Magdaleně. Ano, i nard byl neodmyslitelnou součástí kosmetické výbavy bohatých krásek Orientu. Nard (v sanskrtu „nadala“) znamená „voňavý“ a používal se jako mast a olej. Obojí se připravovalo z kořene východoindické rostliny s botanickým jménem Nardostachys iatamansi. Roste v Nepálu a Himalájích, odkud se do Středomoří dovážela přes Indii a Persii. Dodnes je hořký kořen nardu vyhledáván jako léčebný prostředek, ve starověku pak byl pro svou vzácnou vůni vysoce ceněn. Bohaté dívky počítaly nádoby s nardem za samozřejmou součást výbavy. Připravoval se z něj parfém, ale byl také složkou vykuřovacích směsí v době Druhého chrámu. Nard se dnes používá v luxusních těžších parfémech orientálního typu.
 
Která z orientálních ingrediencí patří i do vaší kosmetické výbavy?

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Petra Jindřichová 23.ledna 2018
Nezlobte se na mě, ale některé nesmysly ve vašich článcích už spadají do kategorie do očí bijících, a to nemusím být ani renomovaný expert: "Růžový olej (nesprávně růžová voda)" - proboha, vždyť jde o dva úplně odlišné produkty, které mají společného jen ty růže, přesněji okvětní plátky konkrétních druhů růží!!!
Bohužel takové nesmysly silně narušují celkový dojem z článku, ač jinak zajímavého a dobře napsaného, nehledě na fakt, že místo funkce edukativní a informační pak spíše šíří dezinformace...

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít