Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Lékárnička na cesty: Co mít vždy s sebou

Lékárnička na cesty: Co mít vždy s sebou

Lékárnička na cesty: Co mít vždy s sebou

24. května 2021 od Eva Šarfová

24. května 2021 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Šarfová

Na výlety i dovolenou je potřeba mít správně vybavenou příruční lékárničku. V případě potíží můžete své blízké okamžitě ošetřit či jim podat lék a zamezit tak vzniku větších problémů. Co by tedy v lékárničce na cesty nemělo chybět?
 „Základem by měly být samozřejmě léky, které vy nebo někdo ze členů vaší rodiny užíváte pravidelně. Další výbava by měla být uzpůsobena věku členů rodiny,“ říká praktická lékařka MUDr. Iveta Charvátová. Příruční lékárnička by měla obsahovat také vše potřebné k zažehnání zdravotních problémů, které vás mohou během letních aktivit potkat.

1. Horečka nebo bolest

Zvýšená teplota se může u kohokoli z vaší rodiny objevit z různých důvodů, třeba jako důsledek přehřátí organismu, virové infekce nebo nachlazení z klimatizace. Jakmile je vyšší než 38 °C, je třeba ji začít srážet. Mějte proto s sebou léky s obsahem paracetamolu či ibuprofenu, které dobře fungují také pro zmírnění bolestí, například hlavy nebo zubů. Zabalte si proto jak praktický Hartmann Digitální lékařský teploměr Thermoval Standard (koupit v e-shopu), tak třeba i Panadol Novum (tablety, 24 ks, perorální podání, obsahuje účinnou látku paracetamolum).   
Tip redakce:
U všech léků vždy pozorně čtěte příbalovou informaci, pokud si nejste jisti, poraďte se s lékařem nebo lékárníkem.

2. Nachlazení

Záněty dýchacích cest nejsou v létě ničím výjimečným. Proto s sebou mějte nejen kapky do nosu, ale také pastilky proti chrapotu a pálení v krku, například MaxiVita Herbal SeptAngin med, citron (koupit v e-shopu).
Tip redakce:
Nezapomeňte do kufru sbalit dostatečnou zásobu papírových kapesníčků, které oceníte nejen při rýmě. Vsaďte například na jemné
Q-Soft Papírové kapesníčky 3-vrstvé (koupit v e-shopu).
 

3. Alergie

Léto je obdobím, kdy je všude nejen spousta pylu, ale panuje i zvýšené riziko hmyzího štípnutí. Proto je vhodné mít s sebou antihistaminika v podobě chladivého gelu, kterým ošetříte štípance, nebo tabletek či kapek. Tyto léky oceníte i v případě kopřivky, jež se může objevit jako alergie na slunce.
 

4. Klíšťata

Nezapomeňte ani na ochranu před klíšťaty, jež patří mezi nebezpečný hmyz. „Obecně je doporučováno mít s sebou na cesty přibalený repelent proti klíšťatům. Pokud je přímo součástí lékárničky, která s námi cestuje, pak se zmenšuje riziko, že ho doma zapomeneme,“ radí praktická lékařka MUDr. Ivana Charvátová. Přibalte si například Predator Repelent Forte proti komárům a klíšťatům (koupit v e-shopu). A pokud na sobě klíště přeci jen najdete, dbejte na správnou techniku jeho odstranění, abyste předešli možným zdravotním rizikům.

5. Zažívací problémy

Pálení žáhy, zácpa, zvracení nebo průjem či střevní chřipka vám mohou zkazit dovolenou také velmi jednoduše. Objevují se poměrně často, ať už kvůli změně stravy, nebo jako důsledek nákazy z potravin či vody. Vybavte se proto volně prodejnými přípravky, které vám tyto potíže pomohou zvládnout. Vhodným univerzálním prostředkem je živočišné uhlí Carbo Medicinalis (přípravek s obsahem aktivního uhlí, které přispívá ke snížení nadměrné plynatosti po jídle). Proti cestovní nevolnosti funguje dobře osvědčený Kinedryl (perorální podání, léčivými látkami jsou moxastini teoclas 25 mg a coffenium anhydricum 30 mg v jedné tabletě).

6. Spálená pokožka

„Kdykoli jdete ven, pamatujte na pravidelnou aplikaci ochranného krému s dostatečným UV filtrem. Na přímém slunci se snažte přebývat co nejkratší dobu,“ upozorňuje MUDr. Charvátová. I když se ale před UV zářením chráníte opalovacím krémem, není od věci přibalit si s sebou pro všechny případy také hojivé přípravky na spálenou kůži. Ta se totiž spálí velice jednoduše, zejména u malých dětí. Osvědčené jsou receptury s obsahem panthenolu, například Panthenol Pěna ve spreji 10% (koupit v e-shopu).

TIP: Velký výběr kosmetických přípravků na opalování i po něm koupíte pohodlně také na e-shopu Teta drogerie (přejít na e-shop).

7. Odřeniny a puchýře

Nejen při sportu se může stát, že přijdete k nějakému šrámu nebo odřenému kolenu. A u dětí to platí dvojnásob. Proto je vhodné mít s sebou dezinfekční sprej Septonex (kožní sprej, roztok, účinná látka Carbethopendecinii bromidum). Samozřejmostí by pak měly být náplast a sterilní obvaz. Různé tvary i velikosti pro nejrůznější příhody nabízí Hansaplast sada voděodolných náplastí Universal (koupit v e-shopu).

Připravil/a pro vás Eva Šarfová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít