Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Kolísání váhy: Co je normální a kdy zbystřit pozornost?

Kolísání váhy: Co je normální a kdy zbystřit pozornost?

Kolísání váhy: Co je normální a kdy zbystřit pozornost?

1. listopadu 2020 od Eva Šarfová

1. listopadu 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Šarfová ve spolupráci s expertem Bc. Renata Daubnerová

Drobné výkyvy váhy jsou běžné a závisí na různých okolnostech. Co je ještě normální a co by nás mělo naopak přimět zajít k lékaři?
Tělesná hmotnost je důležitým ukazatelem našeho zdravotního stavu. Někdo jí nepřikládá žádný větší význam, jiný se naopak kvůli hubnutí váží každou chvíli. Stoupnout si na váhu a zjistit, že ukazuje například o dvě kila víc než předchozí den, vyvolává otázky. „Pokud se vážíte každý den vždy ve stejnou dobu, například ráno po návštěvě WC, a vaše váhá kolísá plus mínus kilo až dvě, jde zejména o vodu, nikoli nárůst tuků a svaloviny. Není tedy třeba se znepokojovat. Někdy stačí jen trochu upravit jídelníček a tento jev vás trápit nebude,“ říká nutriční specialistka Bc. Renata Daubnerová. Jaké jsou tedy příčiny váhových výkyvů?   

1. Zadržování vody

Jde o jeden z nejčastějších důvodů kolísání váhy.
  • Na vině může být například nadměrné solení. Poznáte to tak, že chodíte méně často „na malou“ a máte pocit oteklých nohou. Hlídejte si spotřebu soli, která nemá být vyšší než 5 g denně (asi čajová lžička). Popřemýšlejte nad jinými alternativami dochucování – například bylinkami. 
  • Vodu v těle zadržují také sacharidy. „Zkuste na pár dní omezit jednoduché cukry a obecně škroby – zejména pečivo, ale i těstoviny, rýži a jiné obiloviny,“ radí Renata Daubnerová.
  • Dalším důvodem zadržování vody v organismu je nedostatečný pitný režim. Snažte se vypít 2 litry tekutin denně, například Magnesia Jemně perlivé přírodní minerální vody (koupit v e-shopu). A po nějakou dobu se vyhněte alkoholu.
  • Viníkem zadržování vody mohou být také hormony, což se projevuje zejména u žen. Nejčastěji je to několik dní před začátkem menstruace, v průběhu přechodu nebo při užívání hormonální antikoncepce.
  • Také užívání některých léků může vést k přibývání na váze v důsledku zadržování vody. Jde například o léky na cukrovku nebo léčbu vysokého krevního tlaku.
Tip redakce:
Zbavit vaše tělo přebytečné vody umí bylinky, například březové listy, jitrocel, kopřiva, přeslička nebo lopuchový kořen. Dejte si je v podobě čaje nebo užívejte doplněk stravy
Kneipp Plus 3 bylinky na odvodnění (koupit v e-shopu). Skvěle funguje také přípravek Liftea Bylinky na odvodnění Forte (koupit v e-shopu).

2. Zácpa

Pokud máte zaplněná střeva, může být rozdíl v hmotnosti zhruba jeden kilogram. Zácpě můžete předejít konzumací potravin s vysokým podílem vlákniny. Tu si můžete pravidelně dávat například také v podobě doplňku stravy Topnatur 100 % originální psyllium indická vláknina (koupit v e-shopu). Důležitý je navíc také dostatek pohybu.

Kdy se vydat k lékaři

Pokud se dlouhodobě necítíte dobře a kromě váhových výkyvů vás trápí i otoky končetin, může jít o zhoršenou funkci lymfatického systému nebo problémy se štítnou žlázou, ledvinami či vysokým krevním tlakem. V takovou chvíli se vydejte k praktickému lékaři, který vám provede nezbytná vyšetření a stanoví diagnózu. Neprodleně ho vyhledejte i ve chvíli, kdy se k otokům končetin přidají také otoky břicha, dušnost či únava. Mohlo by se jednat o problémy se srdcem, které rozhodně není dobré podceňovat.

TIP: Velký výběr doplňků stravy a produktů pro své zdraví koupíte z pohodlí domova i na e-shopu Teta drogerie (přejít na e-shop).

Připravil/a pro vás Eva Šarfová ve spolupráci s expertem Bc. Renata Daubnerová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Bc. Renata Daubnerová
nutriční specialistka
"Zdravá výživa je základ."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít