Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jarní trendy a inspirace z kosmetických veletrhů

Jarní trendy a inspirace z kosmetických veletrhů

Jarní trendy a inspirace z kosmetických veletrhů

27. března 2018 od Eva Suchomelová

27. března 2018 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Co nového se událo ve světě krásy a kosmetiky, jaké převratné novinky se představily na jarních beauty veletrzích u nás i v zahraničí? Jaké trendy v péči o tělo, vlasy či nehty nyní vládnou? Porozhlédli jsme se za vás a vybrali to nejzajímavější.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
S příchodem jara přicházejí také nové trendy – módní přehlídky nastavují hlavní styly v líčení i účesech nebo trendy v barvách vlasů. Výrobci kosmetiky, dermatologové a kosmetičtí profesionálové vůbec se zase sjíždějí na jarní kosmetické veletrhy.

Konají se po celém světě a letos první z nich, Japan International Franchise Show v Tokiu zahajovala veletržní sezonu krásy již v lednu. Ale pro Českou republiku jsou nejvíc směrodatné evropské veletrhy. Hned několik našich expertů z řad kadeřníků, kosmetiček i zástupců kosmetických značek se shodlo, že pro novinky a trendy jezdí především na německý Beauty Düsseldorf a COSMOPROF BOLOGNA do Itálie. U nás jsou pak nejpodstatnější oba pražské veletrhy, a to World of Beauty & Spa, následovaný Interbeauty Prague. Co tedy letos na jaře hýbe světem krásy, péče a kosmetiky? Jaké účesy nebo metody zachování mladistvého vzhledu jsou momentálně in?

Jarní trendy a inspirace z kosmetických veletrhů

Trend č. 1: Životní styl pro krásu

Už naše babičky věděly, že když budete pravidelně a dostatečně spát, přiměřeně a zdravě jíst, nepřipouštět si tolik starosti a odpočívat podle potřeby, budete vypadat svěží a mladí do vysokého věku. Současná medicína i nejrůznější wellness směry se k této praxí osvědčené myšlence houfně vracejí. Na düsseldorfském veletrhu se tedy vyprofilovaly dva hlavní směry anti-agingu neboli boje o zachování mladistvého vzhledu navzdory věku, které jsou v tuto chvíli už stejně silné. Ten „klasicky“ dermatologický nabídl shrnutí zatím nejnovějších trendů v liftingu obličeje (chemické peelingy, přístrojová ošetření laserem), mezoterapii či kooperaci kosmetiky a medicíny.

Ten druhý, který se v podstatě vrací ke kořenům, se točil kolem toho, co můžeme ovlivnit sami ve svém každodenním životě: mnoho příspěvků se věnovalo vlivu stresu na pleť, jak se o stresovanou pleť starat, dokonce jste se mohli setkat s pojmem Stress Management ve spojení s péčí o pleť. Velký prostor dostala i důležitost vlivu výživy na pleť (zaujaly třeba příspěvky Zdravá výživa jako prevence stárnutí pokožky či výživa = lék na pokožku), hodně pozornosti se soustředilo i na spánek ve spojení s pokožkou nebo vliv znečištěného životního prostředí na pleť. Dá se očekávat, že u nás se tyto trendy promítnou s mírným zpožděním, i když třeba relaxace už byla patrná v doprovodném programu jarního World of Beauty & Spa. Je však pravda, že největší důraz letňanský veletrh stále kladl na aromaterapii, jež se už v zahraničí stala z novinky evergreenem.
Jarní trendy a inspirace z kosmetických veletrhů

Trend č. 2: Hair Styling Mix aneb Extravagance ve vlasech

Rozhodně nás zajímalo, jaké trendy v účesové tvorbě se na veletrzích promítnou. U nás kadeřníci rozvedli téma vln a vlnek, které bylo patrné již na podzimních zahraničních přehlídkách. Divoké zvlněné hřívy a dramatické účesy ovládly finále soutěžní přehlídky Creative Image Team 2018.
Italská Bologna ukázala ještě progresivnější kadeřnické kreace. Tzv. Clash Style, „konfliktní“ styl, vznikl mixem zdánlivě nesourodých prvků. Přinesl tři hlavní proudy:
  • Ante Olitika – účesy v sobě kontrastně spojují pravěký a futuristický vzhled,
  • Neo Stalgica – výsledný look vzniká smícháním stylů napříč historickými epochami,
  • Metro Etnica – remix stylů nejrůznějších kultur, od tradičních po současné.
Wella představila na vlasech hru barev, inspirovanou stylem z ulice. Street Style kombinuje kontrastní barvy, nanášené však nikoli jednolitě, ale pomocí nejaktuálnějších kadeřnických technik, pro dosažení až etnického vzhledu freestyle copánky a výrazné barevné vlasové doplňky, např. šňůrky. Celek se ale navzdory zdánlivé divokosti finální úpravou nijak nevylučuje se vzhledem Haute Couture.

Jarní trendy a inspirace z kosmetických veletrhů

Trend č. 3: Multifunkce v kosmetice

Co se týče produktových novinek, světem kosmetiky aktuálně vládne multifunkce a kompaktnost. Čím více funkcí se podaří vměstnat do jednoho výrobku, tím lépe. Například dekorativní kosmetika tímto přístupem uspoří místo v kabelce či cestovním zavazadle. Často při tom výrobci vyvinou nový design či technologii, kterou je pak potřeba se naučit. Příkladem mohou být někteří finalisté soutěže Cosmoprof Awards 2018:
  • Brow Crayon, doslova „pastelka na obočí“, z australské produkce v sobě spojuje funkci pudru na obočí, který se uvolňuje pohybem tužky a na obočí se nanáší nikoli klasickou spirálkou, ale štětečkem z 62 mikrovláknových štětinek. Druhou stranu tvoří ostrá tužka na dokreslení obočí se zabudovaným ořezávátkem.
  • Dvoufázový metalický lesk na rty z Jižní Koreje zas přináší nečekané spojení kovově matného zlatého odstínu z jedné strany a třpytivého lesku na druhé straně výrobku. Jeho složky zároveň o rty pečují a zajišťují dlouhodobou výdrž lesku.
Tenhle trend oceníte na dovolené. K nám zatím proniká pozvolna, ale některé „vychytávky“ v podobě dekorativní kosmetiky, spojující dvě i více funkcí, už najdete i v českých prodejnách.

Jarní trendy a inspirace z kosmetických veletrhů

Trend č. 4: Příroda a přirozenost

Bio trend a příklon k přírodě nás provází už několik let. Na pražském World of Beauty se to letos na jaře projevilo vedle zvýšené nabídky bio kosmetiky také ve vysokém zastoupení přírodních olejů. K dostání byly jak rostlinné, tak i esenciální oleje. Vedle již široce známých, jako je mandlový, jojobový či arganový olej, jste mohli narazit na novinky, např. moringový nebo makový olej či olej ze žitných klíčků. Vedle toho se objevily nové přírodní kosmetické složky, jako např. výtažek z opuncie nebo extrakt ze zelené kávy.

Jarní trendy a inspirace z kosmetických veletrhůPřírodou se čím dál tím víc inspirují i vědci při vytváření anti-age kosmetiky. Tzv. biomimetické složky vlastně napodobují chování přírodních organismů, aniž by ke svému účinku tyto organismy jakkoli využívaly. Nové velké téma bioplastů v kosmetice otevřela česká značka Nafigate. Tato složka kosmetiky by měla nahradit dosud rozšířené mikroplasty, které nejsou, na rozdíl od bioplastů, v přírodě odbouratelné, a tak zatěžují neúměrně životní prostředí. Pokud máte pocit, že se vás to netýká, je dobré si uvědomit, že mikroplasty jsou nedílnou součástí například peelingů. První přípravky s bioplasty lze očekávat nejdříve v roce 2019, ale už nyní se téma řeší na mezinárodní úrovni.
 

Zdroj foto: Shutterstock, archiv Messe Düsseldorf/ctillmann​ a Cosmoprof Bologna

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít