Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Slovníček kadeřnických technik

Slovníček kadeřnických technik

Slovníček kadeřnických technik

12. listopadu 2017 od Karolína Hornová

12. listopadu 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Flamboyage, chambre, sombre… to nejsou pojmy z učebnice francouzské školy vaření, ale termíny, které běžně padají z úst kadeřníků. Nahlédli jsme do jejich „kuchyně“ a připravili slovníček pojmů, díky kterému budete nejen v obraze, ale možná i vyberete ten správný styl barvení.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Dávno pryč jsou časy, kdy se vlasy zesvětlovaly buď po celé délce i objemu, nebo v nepřirozených proužcích. Kadeřnické trendy hovoří jazykem, který je na první pohled nesrozumitelný, ale při bližším „ohledání“ se za tajemnými názvy skrývají promyšlené techniky barvení, které umí opticky dodat na objemu nebo působit dojmem přirozeného zesvětlení od sluníčka. Pojďme se společně podívat, co jednotlivé názvy znamenají.


Melír

Tento pojem je ze všech nejstarší a známe ho všichni. Jeho domovem je Francie. Slovem melír se dnes ne úplně správně označují i techniky, které z něj vycházejí. Ten „pravý“ vzniká tak, že se postupně oddělují velmi tenké pramínky vlasů a barví (respektive odbarvují) se až třemi různými odstíny. Aby byl výsledek perfektní a nenásilný, měly by odstíny dokonale ladit. Pramínky se vybírají pravidelně pomocí hřebenu a barví se v aluminiové fólii. Melír je skvělou variantou, chcete-li nenásilně a šetrně zesvětlit tmavé vlasy po celé délce. Pravidlem bývá, že odbarvených pramínků je podstatně méně než tmavších nebo přírodních vlasů.


Babylights (nebo také babyhighlights)

Modernější a přirozenější variace na melír. Poměr odbarvených a přírodních pramínků bývá stejný a rozdíl mezi odstíny je méně nápadný. Výsledek působí trochu jako dětské vlasy, jejichž pramínky vyšisovalo sluníčko, a opticky dodává účesu na objemu. Technika je poměrně časově náročná – v kadeřnickém křesle si posedíte až dvakrát tak dlouho než při melíru. Výhodou je „trvanlivost“ této techniky: odrosty jsou delší dobu méně nápadné a na další sezení můžete jít klidně až za dva nebo tři měsíce.


Contouring

Další a asi nejpřirozenější styl barvení, vycházející z melíru. Proslavila ho značka L’Oréal, která tuto techniku exkluzivně nabízí ve svých salonech. Jde o jemné zesvětlení pramenů v oblasti kolem obličeje. Kadeřník prameny pečlivě vybírá v závislosti na vlnění vlasů a typu účesu a probarvuje je vzájemně se prolínajícími odstíny. Žádné ostré přechody, žádné přesně vyjmuté pramínky vlasů. Contouring rámuje a opticky tvaruje obličej, zjemňuje jeho rysy a hodí se i pro tmavovlásky, které nechtějí radikální zesvětlení nebo chtějí pro začátek zkusit něco nenápadného.


Splashlights

Tehchnika, která může působit velmi přirozeně, ale i extravagantně. Záleží, pro jakou intenzitu se rozhodnete, ale i jaké vlasy máte. Jde o poměrně radikální, někdy až geometrické odbarvení části vlasů, které ve výsledku působí, jako by vám na účes dopadal paprsek světla nebo stín. Na vlnitých, sestříhaných vlasech může působit velmi přirozeně a přidávat na objemu. Může jít o horizontální světlejší pruh v oblasti uší nebo přes ofinu. Může mít ostré linie a působit extravagantně, nebo vystínovaný do ztracena, takže vytvoří zajímavý „prosluněný“ dojem. Aktuálně je tato technika módní s pastelovými odstíny růžové nebo fialové. 

Ombré


Ombré

Zdaleka už není takovou novinkou. Když se před pár lety objevilo, někteří z nás si řekli – kdo by chtěl dobrovolně nosit něco, co vypadá jako odrosty? Rozhodně ale nemusí jít o rovnou horizontální linii a ostrý přechod o několik odstínů, ale pozvolné prolínání přirozené části vlasů a zesvětlených konečků. Vlasy jsou tmavší zhruba ve dvou třetinách délky a postupně světlají ke konečkům, některé světlé prameny jsou delší, jiné kratší, takže dochází k přirozeně vyhlížejícímu přechodu.  Ombré má mnoho variací a v posledních měsících se vrátilo v plné síle i pro blond vlasy – s konečky v pastelových barvách.


Sombré

Jde o jednu z variací na ombré. Technika pracuje s méně kontrastními odstíny – zatímco ombré může znamenat přechod z tmavě hnědé do platinové, sombré je jen lehce zesvětlená spodní partie vlasů. Přechody jsou ještě méně nápadné a oblíbená je i kombinace s contouringem. Tato technika se hodí i pro blondýny, protože nevyžaduje radikální zesvětlení. V případě brunet může být zesvětlení jen třeba o jeden či dva odstíny na světle hnědou.


Balayage

Opět jde o techniku vycházející z ombré a sombré. Více se zde pracuje s přirozeným vzhledem vlasů – kadeřník volnou rukou lehce přetírá vybrané prameny tak, aby výsledné zesvětlení vyšlo do ztracena. Odtud pramení i název techniky: francouzské sloveso balayer znamená zametat. Některé zesvětlené partie mohou být i blíže kořínkům – třeba na ofině nebo patce, záleží na sestřihu. Nová metoda této technice ještě prodloužila „životnost“ – těsně ke kořínkům kadeřník nanese tmavší barvu či přeliv, který se postupně vymývá, a přirozeně tak maskuje odrosty.


Chambre

Další varianta ombré, vhodná i pro velmi tmavé brunetky. Spíše než o techniku zde jde o výběr barev. Přechod barvy je tvořen více odstíny – tmavá hnědá přechází nejprve do světlejší hnědé, šampaňské blond a končí až platinovou na konečcích vlasů. Zvolené odstíny blond působí, jako by vlasy byly prosvětlené záživými slunečními paprsky. Na rozdíl od klasického ombré mohou být vlasy zesvětleny už mnohem blíže kořínkům.

Flamboyage


Flamboyage

Tato technika je kombinací ombré a balayage. Je známá díky italské značce kosmetiky Davines, která vyvinula proužky speciální fólie, pomocí kterých se vlasy barví a díky nimž jsou zesvětlené odlesky velmi přirozené a jakoby průsvitné. Rozdíl je spíše v technice (která je rychlejší než kombinování výše zmíněných technik) než ve výsledném vzhledu.

Bronde


Bronde

Název této techniky vzešel ze spojení slov brunette a blonde. Zní to možná trošku neproveditelně, ale funguje to. Pokud si nejste jisti, co si pod tímto pojmem představit, pak jsou to přesně ty ženy, u kterých si nejste jista, zda je označit za blondýny, nebo brunety. Jde o velmi nenápadný mix barev na pomezí melíru a ombré, který kombinuje různé techniky tak, aby byl výsledek co nejpřirozenější, nepřiznával výrazné proužky a nepůsobil nepatřičně. I proto je skvělou volbou pro tmavé typy žen (kromě černovlásek i vyloženě snědé a jižanské typy), které by rády vyzkoušely blond barvu, ale bojí se nepřirozeného vzhledu.


Ecaille

V překladu z francouzštiny toto slovo znamená želvovina. A právě typická barevná kombinace, kterou můžeme znát z obrouček brýlí, je poznávacím znamením této techniky. Vlasy se odbarvují do karamelových a medových odstínů v proužcích s přirozenými přechody. Výsledek působí objemně, bohatě a luxusně. Ecaille je ideální volbou pro snědé brunetky – ne náhodou ji tak můžete vídat na Italkách nebo Španělkách.

Sunkiss


Sunkiss

Pokud patříte k přírodním blondýnkám a zoufáte si, že melírování a zesvětlování není pro vás, zkuste tuto techniku. Je velmi přirozená a už podle názvu evokuje políbení sluncem. Šikovný kadeřník vám na vlasech vykouzlí přirozené pramínky, které jsou jen o pár odstínů světlejší a jinak ctí vaši přirozenou barvu. Pokud chcete vypadat, jako byste se právě vrátila z dovolené na jachtě nebo ze surfařského kempu, je to technika přesně pro vás.
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít