Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak zlepšit imunitu pomocí vody? Zkuste 6 tipů, jak na to!

Jak zlepšit imunitu pomocí vody? Zkuste 6 tipů, jak na to!

Jak zlepšit imunitu pomocí vody? Zkuste 6 tipů, jak na to!

17. srpna 2022 od Lenka Knápková

17. srpna 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Lenka Knápková

Po prázdninách naskočíme opět plně do pracovního kolotoče a je třeba myslet na svoji imunitu ještě předtím, než přijdou první plískanice. Věděli jste, že imunitu můžete podpořit i jen obyčejným pitím vody?
Lidské tělo je tvořeno ze 70 procent vodou, a proto je správná hydratace pro jeho fungování zcela zásadní. Je důležité pít dostatečné množství vody, aby tělo mohlo správně trávit, vstřebávat vitaminy a minerály a vylučovat škodliviny. Bez dostatečné hydratace může docházet k únavě, problémům s klouby a svaly. Každá buňka v našem těle potřebuje ke svému fungování vodu. Ačkoli se pití vody může zdát jako samozřejmost, u spousty lidí tomu tak není.

Posílení imunity a voda

  • Voda hraje také důležitou roli ve fungování naší imunity. Sliznice, jako jsou ústa, hrdlo nebo nosní dutiny, potřebují pro správné fungování dostatečné množství vody. Jakmile jim voda chybí, jejich ochranný účinek se oslabuje a naše tělo je náchylnější k nemocem.
  • Stejně tak je pitný režim zásadní pro fungující lymfatický systém, je podmínkou celkového zdraví a přímo ovlivňuje naši imunitu. Bez správně proudící lymfy nelze ani efektivně hubnout, člověk se cítí unavený a organismus zaplavují toxiny a metabolity. Kvalita a konzistence lymfy je na pitném režimu přímo závislá. Je logické, že hustá lymfa pomaleji cirkuluje a lymfatický systém bez přísunu tekutin pracuje hůře.

6 tipů, jak si zlepšit imunitu a hydratovat tělo:

  • Začněte svůj den sklenicí s vodou.

Začněte svůj den velkou sklenicí vlažné nebo odstáté vody pokojové teploty. Po noci je totiž naše tělo dehydrované a potřebuje doplnit vodu. Můžete přidat šťávu z půlky citronu nebo limetky. Sklenice s vodou a citronem skvěle nastartuje metabolismus a spalování. Pokud si vytvoříte tento zdravý zvyk, vaše imunita a tělo vám poděkují.
  • Mějte u sebe láhev s vodou.

Pokud máte problém s udržováním pitného režimu, noste s sebou stále láhev s vodou. Na pracovní stůl si na viditelné místo postavte džbánek s vodou a skleničku, která vás bude nutit neustále pít.
  • Jezte potraviny bohaté na vodu.

Jezte vodu! Zejména v létě si můžete dopřát mnoho sezonních potravin, které jsou plné vody.  Dopřejte si vodní meloun, jahody, ostružiny, okurku, hlávkový salát nebo rajčata.
  • Zpestřete si pití vody.

Pokud vám nechutná čistá voda, zkuste si ji ochutit nebo ozvláštnit pomocí plátků citronu, zázvoru, limetky, lístků máty či kousků ovoce. Zkusit můžete také šumivé tablety Kneipp Obranyschopnost šumivé tablety s viatminem C (koupit v e-shopu) s příchutí brusinky, které podpoří imunitu a také ochutí vodu. Velmi oblíbené je v letních měsících pití tzv. ledových čajů. Ten si jednoduše vytvoříte i doma. Používejte ale vždy čaj, který určen pro ledové čaje.
  • Dodržujte pitný režim.

Hlídejte si pitný režim. Pokud máte problém s dodržováním pravidelného pitného režimu, existuje mnoho aplikací do telefonu, které vám budou připomínat, že se máte napít. Dospělý člověk by měl za den v průměru vypít cca 2,5 litru vody.
  • Přemýšlejte o tom, co pijete.

Vyřaďte ze svého pitného režimu šumivé slazené nápoje, alkohol, energetické drinky či příliš mnoho kávy. Tyto nápoje tělo dehydrují. Osahují totiž velké množství cukru a mohou způsobit únavu, bolest hlavy a špatné trávení. Vsaďte na obyčejnou vodu z kohoutku, minerálky bez bublin – Rajec Pramenitá voda nesycená (koupit v e-shopu), které se hodí zvláště na cestách nebo v místech, kde si nejste kvalitou vody jisti, případně si dejte minerálky doplněnou o magneziumMagnesia Neperlivá přírodní minerální voda (koupit v e-shopu), která vám doplní minerály, jež jste během dne vypotili, a zbaví vaše tělo křečí po cvičení  nebo náročné  fyzické aktivitě.

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Lenka Knápková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít