Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak správně vybrat opalovací krém pro děti?

Jak správně vybrat opalovací krém pro děti?

Jak správně vybrat opalovací krém pro děti?

8. května 2018 od Lucie Kubíková

8. května 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Lucie Kubíková ve spolupráci s expertem MUDr. Lenka Faltová

Děti obvykle milují nejrůznější venkovní aktivity, a ty vodní zvlášť. Jenže sluníčko není, jak známo, jenom kamarád. Jak nejlépe ochránit jemnou dětskou pleť před škodlivým zářením?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Spáleniny od sluníčka bolí, to už asi zažil každý, a proto je potřeba se v každém věku před spálením chránit. Ať už se jen „přichytneme“ a kůže svědí a táhne, nebo se úplně spálíme, takže nám naskočí puchýřky a bez obkladů a panthenolu se neobejdeme. U dospělého jde o nepříjemnost, ale jemnou dětskou pleť bychom měli před podobnými nehodami chránit co nejlépe. Už v dětství se může zakládat na nemoci kůže, a navíc, co se v mládí naučíš, ve stáří, jako když najdeš. Proč tedy dětem nedat dobré základy v letní péči o pokožku?

mazání dítěte

Děti a sluníčko

„Na přímé slunce bychom neměli vůbec pouštět děti aspoň do jednoho roku věku,“ říká dermatoložka MUDr. Lenka Faltová. S kojenci se držte ve stínu, v kočárku je chraňte korbičkou a myslete také na pokrývku hlavy. Malé děti se snadno spálí a také jejich termoregulační systém ještě není dostatečně vyvinutý, takže mohou poměrně rychle utrpět úpal nebo úžeh. Takže s maličkými dětmi opravdu začínejte s rozmyslem.“

Větší děti už samozřejmě jen těžko udržíte pořád ve stínu. I tady ale platí pravidlo, že méně je někdy více. „Děti by na slunci vždy měly mít nějaký klobouček nebo kšiltovku a na očích sluneční brýle s UV filtrem. Pokud jede rodina třeba k moři, případně chcete opravdu trávit celé dny někde u bazénu, můžou být dobrou investicí i v poslední době velmi oblíbené UV oblečky, které děti ochrání před agresivním zářením. Ovšem samozřejmě platí, že mezi 11. a 15. hodinou by si děti měly spíš udělat siestu někde ve stínu,“ vysvětluje Lenka Faltová.

ochranné oblečky pro děti

Vyberte správnou ochranu

Kdo se namaže, ten si může užívat sluníčka. A u dětí to platí dvojnásob. Jaké krémy ale pro děti vybírat? „Pokud můžete, sáhněte rovnou po opalovacím krému, který je určen přímo dětem. Tyto krémy totiž obsahují kombinaci fyzikálních a minerálních filtrů a více v nich obvykle bývá minerální složky, která paprsky odráží, aby se vůbec nedostaly na kůži,“ říká dermatoložka Lenka Faltová.

Krémy s minerálními filtry jsou obvykle kůží lépe snášeny. Už se sice moc nevyrábějí krémy, po jejichž aplikaci byly děti komplet celé bílé, ale přesto i dnes mívají hutnější konzistenci, a rodiče tak lépe vidí, zda děti správně namazali. „Čím méně bude krém obsahovat složek, tím lépe. Firmy se dnes už pro děti snaží vyrábět krémy, v nichž je co nejméně parfémů nebo konzervačních látek, aby se minimalizovalo riziko alergické reakce,“ říká Lenka Faltová.

Tip redakce:
Naučte děti používat ochranný opalovací sprej. Jak? Pořiďte jim sprej s barvami, které po rozetření na kůži zmizí, např. NIVEA Dětský barevný sprej na opalování OF 50.

opalovací krémU dětí je také důležitá odolnost proti vodě, protože přece jen udržet děti na břehu je téměř nemožné. Dětské krémy, které nesou označení Water Resistant, obvykle snesou až čtyři koupele neboli 80 minut ve vodě. Další důležitou kategorií je hodnota SPF filtru, která by se u dětí měla pohybovat na 50+, a to i při běžných aktivitách na sluníčku v Česku. To, že by krém měl chránit proti UVA i UVB záření, bývá u dětských krémů už prakticky samozřejmost. Kolem opalovacích krémů se objevuje také spousta mýtů, ale základní pravidla zná již téměř každý.

koupání v bazénu

Jak často by se děti měly mazat?

Děti je dobré namazat alespoň každé 4 hodiny. Ideální by tedy bylo natřít dítě, když jde ráno do školky, a potom ještě dát krém paní učitelce, aby ho znovu namazala i odpoledne. Vhodné je děti namazat nejpozději po čtyřech koupáních ve vodě, a pokud se třeba věnují nějakému sportu a hodně se zpotí, raději je mazejte průběžně. A když už myslíte na to, že byste měli děti pravidelně natírat, dělejte to správně. Nezapomínejte ani na nenápadná místa na těle, která se ovšem snadno spálí, jako jsou ušní boltce, zadní strana krku, nos nebo nárty u nohou.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Lucie Kubíková ve spolupráci s expertem MUDr. Lenka Faltová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Lenka Faltová
dermatoložka
166
"Jak řekla Katharine Graham: Může být něco krásnějšího, než dělat to, co máte rád, a vědět, že to má význam?"

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít