Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak si užít Vánoce bez výčitek a přibírání

Jak si užít Vánoce bez výčitek a přibírání

Jak si užít Vánoce bez výčitek a přibírání

14. prosince 2021 od Petra Lamschová

14. prosince 2021 4 minuty čtení
Připravil/a Petra Lamschová

Těšíte se na Vánoce, ale už teď máte strach, abyste zase, jako loni nepřibrali? Jak dodržovat o Vánocích zdravý životní styl? Co jíst, abyste nemuseli v novém roce zase hubnout?
Spousta lidí má s Vánocemi spojené tradice, které se kromě stromečku, dárků a výzdoby týkají také jídla. Tedy cukroví, vánočky, štědrovečerní večeře v podobě bramborového salátu a smaženého kapra, ale také slavnostního přípitku. Jenže, tyto slavnostní pokrmy většinou nepatří do sekce těch zdravých. Jak to tedy udělat? Péct zdravější cukroví, místo kapra si dát nějakou dietní rybu a bramborový salát odlehčit jogurtem? Někdy stačí udělat maličkost a jde si užít klasiku i tradice, a přesto nepřibrat. Jak na to, nám poradila nutriční terapeutka Andrea Jakešová s poradny Nehladu.

Vánočka

– To je taková vánoční klasika. Je během Štědrého dne dovolena, nebo ne?
Vánočka k Vánocům jistě patří a do vyváženého jídelníčku se dá zařadit. Neobsahuje ale mnoho vlákniny, a pokud ji namažete máslem a medem nebo marmeládou, postrádá i zdroj bílkovin. Co to znamená? Příliš vás nezasytí. Pokud si k snídani dáte dva plátky vánočky v této podobě, připravte se na pozdější větší hlad či chutě,“ vysvětluje na úvod Andrea Jakešová z Nehladu.

Co s tím?

Zkuste vánočku třeba potřít vrstvou tvarohu a med můžete zkusit občasně zaměnit za čekankový sirup.“ Třeba 4Slim Čekankový sirup Originál (koupit v e-shopu), což je zdravější sladidlo na bázi sladké vlákniny z čekanky. „Nebo k plátku vánočky s marmeládou přidejte třeba jogurt. Udržíte hladinu krevního cukru stabilnější, vydržíte déle sytí a myslím, že si stále pochutnáte,“ upřesňuje Andrea Jakešová.

Bramborový salát a kapr

– Je nutné volit místo majonézy jogurt a místo smaženého kapra udělat dietní rybu?
Bramborový salát se určitě neřadí mezi ty nejdietnější pokrmy a náhrada majonézy za jogurt anebo majonézu light jistě není na škodu. Pokud si ale opravdu potrpíte na tradiční bramborový salát s majonézou, nevidím v jeho konzumaci na Štědrý večer žádný veliký problém,“ říká nutriční terapeutka.
Tip nutriční terapeutky:
Zkuste ale nehladovět až do večeře, abyste si udělali místo na těžkou večeři. Zkuste jíst třeba lehce, ale pravidelně celý Štědrý den, ať nemáte večer tendenci si salát dvakrát přidat. Ideální je, pokud si k večeři zvládnete dát stejně velkou porci, jako u každé jiné večeře. Pak se nic zásadního nestane a vy si alespoň rozbalování dárků užijete bez bolení břicha. Zkuste také dopředu dobře odhadnout množství připravovaného salátu, aby se zkonzumoval právě k večeři a nebyl k dojídání na dalších několik dní. Podobné je to s kaprem. Doporučila bych ale vyzkoušet i jinou rybu, v nesmažené podobě. Co takhle losos, tuňákový steak, filet z candáta?“ vyjmenovává možnosti, jak si užít štědrovečerní večeři Andrea Jakešová.
Tip redakce:
Pokud přece jen budete smažit kapra, zkuste k jeho přípravě využít
Allnature Ghí (koupit v e-shopu), které má vyšší kouřový bod a při smažení tak nevytváří nestravitelné toxické látky.

Cukroví

– Je nutné dělat zdravé cukroví? Kolik kousků je vlastně povoleno? Co dělat, abych neměla na cukroví takovou chuť? Co si dát místo něj?
Jako zdravé cukroví se často označuje i cukroví, které má ve skutečnosti úplně stejnou energetickou hodnotu jako klasické cukroví. Nezapomínejme, že i oříšky jsou tučné a i ovoce a různé sirupy jsou stále zdrojem cukru. Určitě jsou ale druhy cukroví, které se dají vyrobit třeba z celozrnné mouky – například perníčky z žitné celozrnné mouky, nebo ječné celozrnné linecké,“ říká nutriční terapeutka. Vyzkoušet můžete také třeba přidat do těsta oříškové mouky, třeba Mandlová mouka blanšírovaná (koupit v e-shopu). Co je ale ze všeho nejdůležitější, je zkonzumované množství cukroví.

Co s tím?

„Zkuste to při pečení opět nepřehnat a při následné konzumaci brát kousek cukroví opravdu jen jako takovou tečku, dezert po jídle. Jako největší chybu vidím to, když se cukrovím nahrazují jiná jídla. Svým klientům vždy kladu na srdce, ať si nenakládají místo snídaně na talířek cukroví, ale ať se klasicky nasnídají a v případě chuti na cukroví si dají třeba dva kousky jako takovou sladkou tečku. Totéž platí u dalších jídel. Neubírejte si z porcí jen proto, aby se energeticky „vešlo“ cukroví. Když osekáte množství komplexních sacharidů a bílkovin, je zde větší riziko, že neovladatelná chuť zkonzumovat celý tác vosích hnízd určitě přijde. Pokud si k obědu nedáte přílohu, pravděpodobně budete za chvíli luxovat vanilkové rohlíčky. Pokud se kvalitně, plnohodnotně najíte, vystačíte si třeba s jedním dvěma kousky ke kávě, vyjmenovává možnosti Andrea. 

Vánoční nápoje

– Vaječný likér, punč, aperitiv, digestiv, šampaňské? Musíme si je odepřít, nebo je povoleno si dát?
„Pokud konzumujete alkohol, doporučila bych konzumaci alkoholu ideálně omezit jen na ty hlavní vánoční svátky. Není asi třeba popíjet od Štědrého dne až do silvestra,“ vysvětluje nutriční terapeutka.

Co s tím?

Při konzumaci alkoholu alespoň nezapomínejte doplňovat nealkoholické, neslazené tekutiny a nemíchat jedno přes druhé. A také mám takový svůj trik na zdravější vaječňák, který dělám každý rok. Radím udělat ho hodně, udělat ho poctivě, obdarovat v malých lahvičkách všechny přátele a rodinu a sama si nechat jen na ochutnání a na panáka na Štědrý večer. Vychutnáte si ho, pochválíte si ho, navíc uděláte radost i všem okolo,“ přidává svůj tip odbornice.

Celé štědrovečerní menu

– Můžu si ho dát a během dne to třeba vylepšit jedením ovoce nebo procházkou?
Pokud se jedná právě o jednu tučnější večeři, nic zásadního se nestane,“ říká Andrea Jakešová z Nehladu.

Co s tím?

Pro svůj dobrý pocit ale můžete ve dnech kolem Vánoc zařadit každý den třeba procházku, ranní protažení, jednoduše udržovat nějakou pravidelnou pohybovou aktivitu. Pokud se cítíte po svátečním jídle „přeplácaní“, zkuste zařadit více zeleniny, málo tučné zdroje bílkovin, přílohy s větším množstvím vlákniny a nezapomínejte na pravidelný pitný režim. S rozházeným trávením mohou také skvěle pomoci zakysané mléčné výrobky, třeba takový neochucený kefír,“ vysvětluje na závěr nutriční terapeutka.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Petra Lamschová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít