Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak si doma vyrobit pampeliškový med? Na co je dobrý?

Jak si doma vyrobit pampeliškový med? Na co je dobrý?

Jak si doma vyrobit pampeliškový med? Na co je dobrý?

22. dubna 2022 od Martina Hrušková

22. dubna 2022 4 minuty čtení
Připravil/a Martina Hrušková

Jakmile louky začnou svítit žlutými květy, je nejvyšší čas pustit se do sběru žlutých hlaviček a do přípravy pampeliškového medu. Recept je velmi jednoduchý a zvládnete jej snadno doma. K čemu je pampeliškový med dobrý a jaké má účinky?
Jako děti jsme milovali pletení věnečků a jako dospělí si z pampelišky neboli smetanky lékařské můžeme vytvořit různé pochutiny. Jednou z nich je pampeliškový med! Ale pozor. Nejedná se vlastně o med, jelikož ten člověk opravdu vytvořit nedokáže. Vy si můžete doma uvařit takzvaný pampeliškový sirup, takové domácí přírodní sladidlo. Takže pokud se setkáte s jedním z těchto dvou názvů, vězte, že jde o jedno a totéž. Výhodou tohoto medu je fakt, že ho vyrobíte velmi levně. Nejtěžší na celém procesu bude sběr pampelišek.

Proč si vyrobit domácí pampeliškový med?

První zmínky o tom, že pampeliška je používaná jako lék, jsou v dílech arabských a perských lékařů z 10. a 11. století. Nejvíce účinných látek je v pampeliškách obsaženo v listech a kořenech, včetně vitaminů. V lidovém léčitelství se používá při zánětech močových cest a při ledvinových kamenech, má močopudné účinky. Má také pozitivní vliv na játra, zvyšuje tvorbu a vylučování žluči a podporuje trávení.

Recept na pampeliškový med

Pampeliškový med se vyrábí z hlaviček květů byliny, které mají své benefity. Výsledný produkt má výbornou chuť, díky které je oblíbeným domácím sladidlem.

Na zhruba 1 litr pampeliškového medu budeme potřebovat:
Postup:
  1. Než se pustíte do samotného vaření, je nutné nasbírat květy. V ideálním případě je sbírejte v uzavřené zahradě nebo na místě, kam chodí málo lidí. Určitě se vyhněte trávníku mezi domy, kde sousedé venčí své čtyřnohé mazlíčky. Květy sbírejte nejlépe kolem poledne, když jsou nejvíc rozvité.
  2. Z květů pampelišek odstraňte zbytky stonků a rozložte je někam na plech vyložený pečicím papírem nebo na sušicí síto, aby z nich vylezli všichni broučci. Nechte je takto pár hodin. Květy můžete také opláchnout pod studenou tekoucí vodou, ale připravíte se tak o drahocenný pyl, kterého jsou pampelišky plné. Právě v něm se totiž ukrývá mnoho prospěšných látek.
  3. Takto připravené květy vložte do hrnce, zalijte vodou a přidejte na kolečka nakrájený citron nebo pomeranč zbavený pecek.
  4. Přiveďte k varu a nechte vařit asi 15 minut.
  5. Po vychladnutí jej uložte na 24 hodin na chladné a temné místo.
  6. Druhý den výluh přeceďte, přidejte cukr a čekankový sirup a vařte na mírném ohni do zhoustnutí. Pravidelně míchejte.
  7. Ještě horký pampeliškový med nalijte do připravených pečlivě umytých sklenic, zavíčkujte a postavte obrácené vzhůru dnem jako džem, aby se víčka dobře chytla. Skladujte jej ve spíži, tedy na tmavém místě. Po otevření jej ale dejte do ledničky.

K čemu je pampeliškový med dobrý?

Můžete si jím osladit čaj – třeba Bercoff čaj Zázvor 100% (koupit v e-shopu), namazat na chleba či přidat do smoothie nebo ho využít jako polevu na koláč. Je také skvělým pomocníkem v boji s kašlem a nachlazením.

3 recepty s pampeliškovým medem:

 

1. Jarní smoothie oslazené pampeliškovým medem

Ingredience:
500 ml Alpro Sójového nápoje (koupit v e-shopu)
1 banán
2 jablka
1 kiwi
hrst baby špenátu
½ avokáda
3 lžíce pampeliškového medu
Postup:
Do mixéru dáme oloupaný banán, omytá, jadřinců zbavená a nakrájená jablka (i se slupkou kvůli vláknině), přidáme omytý baby špenát a zalijeme sójovým nápojem. Rozmixujeme dohladka. Můžeme ozdobit květy pampelišky.

2. Banánový toast s kapkou pampeliškového medu
 

Ingredience:
2 celozrnné toasty
2 lžíce Bombus Nuts Energy Arašídového másla (koupit v e-shopu)
½ banánu
1 lžíce Allnature Chia semínek (koupit v e-shopu)
1 lžíce pampeliškového medu
Postup:
Celozrnné toasty nakřupeme v toastru, potřeme arašídovým máslem, poklademe plátky banánu a posypeme chia semínky. Na závěr zakápneme pampeliškovým medem. Podáváme jako zdravou variantu snídaně nebo svačiny.

3. Kaše s borůvkami, kokosem, mandlemi a medem


Ingredience:
1 Topnatur Low carb kaše mandlová (koupit v e-shopu)
hrst nasekaných mandlí
hrst borůvek
1 lžíce pampeliškového medu
Postup:
Low carb kaši zalijeme podle návodu vodou nebo mlékem a necháme odstát. Poté přidáme nasekané mandle, omyté borůvky a lžíci medu pro chuť, ale zde nemusí být.

Tip: Případně si můžete udělat kaši z obyčejných Emco Ovesných vloček jemných s vlákninou (koupit v e-shopu), které zalijete vodou a povaříte.

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Martina Hrušková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít