Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Co dokáže pampeliška?

Co dokáže pampeliška?

Co dokáže pampeliška?

31. března 2020 od Helena Pokorná Hladíková

31. března 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Helena Pokorná Hladíková

Kdo by neznal žlutě kvetoucí rostlinku, kterou najdete na každé louce, a nikdy z ní neuvil věneček? Možná však netušíte, že je to bylina také nadmíru prospěšná, a to nejen zdraví, ale i kráse.
Smetanku lékařskou neboli pampelišku mnozí považují za otravný plevel, kterého je třeba se rychle zbavit. Což je ovšem chyba, protože kdybyste si uvědomili, kolik příznivých účinků pro tělo má, určitě byste pro ni spěchali s velkou nůší. Pampeliška se dá navíc zužitkovat opravdu celá, prospěšné jsou jak její listy, tak i květy a kořen. A proč se tedy vyplatí přinést si pampelišku z jarní procházky domů?
pampeliškové květy
Tip redakce:
Květy smetanky obsahují mnoho pylu, který může způsobit alergii. Prvotním signálem bývá reakce po dotyku, proto buďte obezřetní, zejména pokud se u vás už objevila jiná alergie.

1. Hojí kůži

Pampeliška se už v dobách starověkého Řecka přikládala na kůži v případě nějakého poranění a nejinak tomu může být i dnes. Mléko ze smetanky totiž můžete využít k hojení vyrážek, k léčbě bradavic i dalších onemocnění kůže. Skvěle se také hodí na mastnou, nečistou pleť, které můžete pomoci třeba obklady z odvaru z mladých listů nebo vylouhováním květů pro výrobu domácího pleťového tonika.
Tip redakce:
Pakliže vás trápí nevzhledné
pigmentové skvrny, i v tomto případě může být pampeliška prospěšná, a to potíráním těchto míst destilovaným nálevem z ní.


2. Léčí zevnitř

Smetanka velmi dobře funguje jako podpůrná léčba klasického léčení u mnoha zdravotních potíží, např. zlepšuje trávení, potíže s játry včetně žloutenky, revmatismus. Dokáže také tělu doplnit chybějící draslík, mangan či vitaminy, zejména „céčko“. Rovněž snižuje krevní tlak a uplatní se i při léčbě cukrovky nebo dny. Pokud se tedy potýkáte s těmito obtížemi, zkuste dát pampelišce šanci. Pampeliškový kořen i s natí můžete usušit, zamrazit nebo naložit například do vína. Konzumovat ji pak lze jako čaj nebo jako tinkturu nakapanou do vlažné vody.
pampeliškový čaj

3. Detoxikuje

Kromě výše zmíněných účinků je třeba vyzdvihnout ještě jedno pozitivum, které si zaslouží samostatnou zmínku – schopnost pampelišky odstraňovat z těla škodliviny a přebytečnou (zadržovanou) vodu. Smetanka je proto podobně jako kopřiva ideální bylinkou pro jarní detoxikaci těla, zejména v podobě popíjení detoxikačního čaje z pampeliškových listů či kořene. A jak jistě víte, pročištěné tělo záhy projeví svou krásu i navenek, takže po takové pampeliškové kúře můžete očekávat nejen celkově lepší pocit i nějaké to ztracené kilo, ale rovněž zlepšení vzhledu pokožky, její projasnění a omlazení.
Tip redakce:
Pokud nemáte možnost si bylinky nasbírat, vyzkoušejte například detoxikační čaj
Leros Čisticí čaj s vilcacorou bylinný čaj Natur Detox  (koupit v e-shopu) nebo Vitto Tea Detox bylinný Wellness Tea  (koupit v e-shopu).

 
4. Zklidňuje podrážděnou pokožku

Myslíte si, že spálit se od sluníčka můžete jen během žhavého léta? Omyl, právě i první jarní paprsky mohou být pěkně zákeřné. Pokud vás tedy potrápí nějaká ta spálenina na kůži, sáhněte po pampelišce, jejíž mléčná šťáva má schopnost zklidnit sluncem podrážděnou pokožku. Stačí nasbírat listy a květy a spařit je vroucí vodou, k níž pak přidáte stonky, z nichž vytéká mléčná šťáva.
pampelišková tinktura
Tip redakce:
Sluncem podrážděnou pokožku zklidní také
Helios Herb Mléko po opalování s aloe vera a D-panthenolem (koupit v e-shopu) nebo Helios Herb SOS koncentrát po opalování (koupit v e-shopu).

 
5. Chutná i jako káva

Patrně už jste někdy ochutnali nějakou obilnou kávu, nejspíše čekankovou. Ale víte, že šálek kávy si můžete dopřát i z pampelišky? Z usušených kořenů (ideálně těch, které nasbíráte před květem) totiž lze namlít prášek, jehož upražením získáte chutnou a hlavně zdravou alternativu kávy.
pampelišková káva
Tip redakce:
Do zdravé kávy patří i zdravá smetana. Vyzkoušejte například
Topnatur Coconut Creamer Premium (koupit v e-shopu).


6. Hodí se do kuchyně

Ať už chcete využít všech léčebných účinků smetanky, nebo jen hledáte způsob, jak ozvláštnit svůj jídelníček, vyzkoušejte pampelišku také v kuchyni. Čerstvé listy (sbírejte jen ty mladé, starší už jsou velmi hořké) se skvěle hodí jako přísada do salátů, sendvičů a všude tam, kde dáváte rukolu nebo špenát. Přidat ji můžete například i do polévky. V ní sice tepelnou úpravou přijde o některé vitaminy, ale zůstane jiná, pro naše tělo důležitá látka – železo.
Tip redakce:
A co zakousnout k salátu? Vyzkoušejte nějaký křupavý chlebíček, například
Wasa Original (koupit v e-shopu) z celozrnné mouky a s obsahem vlákniny.

Připravil/a pro vás Helena Pokorná Hladíková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít