Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak rychle a účinně zbavit chodník plevele

Jak rychle a účinně zbavit chodník plevele

Jak rychle a účinně zbavit chodník plevele

4. června 2021 od Eva Šarfová

4. června 2021 2 minuty čtení
Připravil/a Eva Šarfová

Vypadá nevzhledně a kazí dojem z naší upravené zahrady. Zbavit se plevele, který prorůstá spárami mezi dlažbou, není úplně jednoduché, ale jde to.
Zelené rostlinky si cestu vždycky najdou a využijí každé skuliny, kterou prorostou. Pokud je na svém chodníku či terase nechcete, začněte jednat, jakmile se objeví. Možností, jak se jich zbavit, existuje víc.

1. Mechanické řešení

Pokud máte malé děti nebo psí mazlíčky, je nejlepší cestou zakleknout a vytrhávat plevel ručně, případně si vzít na pomoc zahrádkářské náčiní k tomu určené, jako jsou vypichovače, různé škrabky nebo přeřezávače kořenů. Nejlepší je tuto činnost vykonávat, dokud jsou rostlinky ještě malé a nekvetou. Počítejte však s tím, že se jedná o nekonečný běh na dlouhou trať, protože ne vždy se podaří odstranit plevel i s kořínky. Práci si ulehčíte, pokud chodník nejdříve polijete vodou. A nakonec celý chodník pořádně zameťte.
mechanické odstranění plevele

2. Spolehlivá chemie

Proti vytrvalým rostlinám jsou velice účinné chemické prostředky a nemusí to být nutně herbicidy. Alternativou je osvědčený a multifunkční pomocník pro úklid, kterým je Savo Original Dezinfekce (koupit v e-shopu). Do kýble nalijte 4 litry vody a 2 decilitry Sava a dobře rozmíchejte. Pak si vezměte kartáč nebo koště s pevnějšími štětinami a dlažbu tímto roztokem vydrhněte.  Pozor, kdykoli budete pracovat s chemikáliemi, nezapomeňte si vzít ochranné rukavice, například Tip Line Gumové rukavice (koupit v e-shopu).
stříkání roztoku na plevel

TIP: Velký výběr prostředků pro péči o domácnost a zahradu najdete také v e-shopu Teta drogerie (přejít na e-shop).

3. Ekologické způsoby a babské rady

Sázíte-li na eko a zdravý životní styl, zkuste se zbavit plevele některým ze šetrnějších způsobů. Jen se připravte na to, že dosažení výsledku chvilku potrvá. Které způsoby to jsou?
ekologické způsoby odstranění plevele
  • Lihový nebo vinný ocet – Smíchejte 1 díl octa se 3 díly vody a vzniklý roztok přelijte do rozprašovače. Poté jím důkladně postříkejte plevel v chodníku. Použít můžete také Jelen Octový čistič malina (koupit v e-shopu). Když se plevele nezbavíte napoprvé, postup ještě zopakujte. Zhruba do týdne by měly být vidět výsledky.

  • Kuchyňská sůl – Funguje také v podobě roztoku. Tentokrát jej ale připravte v poměru 2 díly soli na 1 díl vroucí vody a ihned nalijte do spár. Asi do týdne začnou rostliny žloutnout a uvadat až uhynou úplně.  

  • Modrá skalice – neboli síran měďnatý. Je osvědčeným prostředkem hlavně v boji proti mechům, lišejníkům. Aplikuje se postřikem nebo zálivkou. Ideální je postřik několikrát zopakovat, ale zhruba do dvou týdnů byste se plevele měli zbavit.
odstraňování nečistot i plevele houbičkou
  • Kukuřičný škrob – Je také účinnou zbraní proti plevelu. Stačí jej nasypat do spár, ve kterých se zelené rostlinky vyskytují. Můžete je opět „zalít“ vodou, například tou, ve které jste vařili brambory. Pro zvýšení účinku můžete do vody nasypat i lžíci Tip Line Jedlé sody (koupit v e-shopu)

  • Horká pára nebo voda Někteří zahrádkáři polévají plevel pouze čistou vařící vodou přímo z varné konvice. Plevel následkem horké vody zvadne a dá se prakticky ihned snadno odstranit.
Tip redakce:
Po práci na zahradě si nezapomeňte vždy ošetřit ruce, například
Ameté krémem na ruce Olive oil (koupit v e-shopu).

Připravil/a pro vás Eva Šarfová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít