Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Hýčkejte se! Masáž zvládnete i doma

Hýčkejte se! Masáž zvládnete i doma

Hýčkejte se! Masáž zvládnete i doma

1. ledna 2019 od Simona Kohoutková

1. ledna 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Simona Kohoutková

Mrazivá zima je přímo stvořená k masážím. Díky nim se uvolní celé tělo, svaly, ale také mysl. Nemáte čas chodit k odborníkům? Zkuste to doma! Sama nebo s pomocí partnera. Víme, jak na to.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Kouzlo masáže

S masážemi jako by se nyní roztrhl pytel. Je jich spousta druhů – od těch klasických, relaxačních, až po exotické – ayurvédské či thajské. Jedno mají ale společné: v dnešní hektické a uspěchané době jsou velmi důležité. Mají uvolnit celé tělo, nejvíce je také oceníte, pokud máte sedavé zaměstnání nebo jste neustále v poklusu. Masáž totiž nepůsobí jen na svaly, ale dokáže také velmi dobře uvolnit napětí z celého těla. Důležitá je pravidelnost, avšak ne každý má dostatek času a také financí. Co si budeme říkat, zajít si na kvalitní masáž není zrovna nejlevnější záležitostí. Musíte si však uvědomit, že se jedná o ruční práci a že se masér celou dobu věnuje jen a jen vám.
 

Sám sobě masérem - automasáž

Jednou z možností je namasírovat se sám. Největším benefitem je to, že nikoho nepotřebujete a masáž si můžete provádět kdykoliv a kdekoliv.Automasáž rychle uvolní napětí, stres a pomůžeme nám přečkat období, než se dostaneme na masáž k profesionálnímu masérovi. Můžeme ji provádět na všech částech těla, na které dosáhneme, a vlastně to občas děláme i automaticky, bez přemýšlení. Pokud nás bolí hlava, třeme si spánky, pokud cítíme napětí šíje, promasírujeme si trapézy,“ říká Jana Janoutová, masérka a školitelka masáží v Infinit wellness centrech. Automasáž můžete provádět např. i při koupeli ve vaně nebo po koupeli a po sprše, kdy je tělo prohřáté a lépe se uvolní.
  
automasáž

Jak na to

Jana Janoutová také radí, že pokud bolí šíje, je možné trapézy a ramena promasírovat tlakem prstů od krku směrem k ramenům, kroužit prsty a trapézy pevně stisknout rukou. Pak je jemně proklepat pěstí. Ruce zase promasírujte tahem pomocí dlaně druhé ruky, palci, prsty od dlaně k rameni. Podobně pracujte i na nohou, kde přidejte ještě „poštipy“ na stehnech. Velmi příjemné je také promasírování plosek nohou.
  

Výbava, kterou potřebujete

Stejně jako pracují profesionálové s oleji, budete je potřebovat i vy. Díky nim je masáž účinnější a jde snadněji. „Samozřejmostí je použít olejů, které jsou přírodní. Můžeme do nich přidat i éterické oleje, které působí jak na fyzické, tak psychické úrovni, ty je ale nutné vždy naředit v oleji,“ radí masérka Janoutová. Éterické oleje si vybírejte podle toho, jestli se chcete zrelaxovat, dodat si energii, nebo uvolnit zatuhlé svalstvo. Podobně funguje i aromaterapie. Na energii působí například všechny citrusové éterické oleje – grep, pomeranč, mandarinka, limeta, citron či bergamot, výborně působí také rozmarýn. Pokud potřebujete dostat z těla napětí a stres, sáhněte po meduňce a levanduli. Ideálním „nosným“ olejem – tedy tím, do kterého budete éterické olejíčky míchat, je jojobový, mandlový, olivový, arganový nebo kokosový.
 
Tip redakce:
Éterické olejíčky jsou velmi silné a nemohou se nanášet přímo na kůži, protože by způsobily její podráždění a alergické reakce. Většinou se míchají v poměru cca 5-6 kapek na 30 ml nosného oleje. Zkuste například Alnature Kokosový olej Premium. Pokud doma přírodní oleje ani éterické olejíčky nemáte, masáž dobře zvládnete i s dětským olejem, např. s Johnson's Baby.

 

Masáž od partnera

Doteky působí dokonale. Vynikající na uvolnění je nechat se někým promasírovat. Důležité je tomu uzpůsobit místo - budete pracovat s olejíčky, tak aby nebyly všude v posteli nebo na zemi. Proto doporučujeme podložit se například velkou osuškou nebo prostěradlem. Ztlumte světlo, zapalte svíčky a pusťte si příjemnou relaxační hudbu. Pokud partner není zaškolený masér, nezkoušejte žádné speciální masáže, neodbornou masáží si naopak můžete uškodit. Spíše by masáž měla být příjemným hlazením než speciální prací se svaly. Skvěle k tomu dopomůžou zase esenciální vonné olejíčky, které můžete nakapat také do aroma lampy nebo ještě lépe do aroma difuzéru, který je nepřepaluje.
 
partnerská masáž

Aby masáž dobře působila

Jak už jsme zmínili, masáže je nejlepší provádět po osprchování, tedy na čistém a prohřátém těle. Je totiž důležité nechat olej co nejdéle působit a ne ho hned smýt. Po masáži hodně pijte – zrychleně pak totiž funguje lymfatický systém a je nutné, aby se všechny škodlivé látky vyloučily z těla ven. Vyvarovat po masáži byste se měli zvýšené fyzické aktivity, důležité je odpočívat a klidně jít brzy spát.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Simona Kohoutková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít