Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Hmyz útočí: Jak se ho rychle zbavit?

Hmyz útočí: Jak se ho rychle zbavit?

Hmyz útočí: Jak se ho rychle zbavit?

23. července 2019 od Jana Kantorová

23. července 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Komáři už vám pijí krev? Mouchy vám zase nedovolí nerušeně grilovat? Letní hmyz je sice otravný, ale je možné se ho rychle a jednoduše zbavit. A to díky přírodním repelentům. Víte, které rostliny pomáhají?

1. Pryč s komáry 

Nerušené posezení u ohně nebo klidný spánek bez otravného bzučení a ranního škrábání štípanců? Možná se vám to zdá každé léto nemožné, ale zbavit se jich není tak těžké. Na výlety do lesů klidně používejte repelenty, které vás ochrání nejen před komáry, ale také klíšťaty. Vyzkoušejte například Diffusil Repelent Dry Touch sprej (koupit v e-shopu), který je odpuzuje až na 8 hodin. Doma pak můžete kromě elektrických odpuzovačů hmyzu do zásuvky, například Biolit Aroma Elektrického odpařovače s tekutou náplní s vůní pomeranče (koupit v e-shopu), využít i pár babských rad, protože komáři nesnášejí aromatické bylinky. A to zvlášť tehdy, trpíte-li ekzémem nebo máte citlivou pokožku. Které to jsou? Osvědčenými pomocníky jsou levandule, máta, meduňka, rozmarýn, šalvěj nebo tymián. Stejně dobře funguje také skořice, citronová tráva nebo česnek.  

Přírodní levandulový repelent:

Smíchejte sušený rozmarýn, levanduli a mátu. Bylinnou směs zalijte vroucí vodou v poměru 100 g bylinek na 1000 ml vody. Nechte 15 minut louhovat, poté sceďte a smíchejte s čistým alkoholem v poměru 3:1. Repelent pak nalijte do lahvičky s rozprašovačem a používejte.  

Rozmarýnový repelent:

Čerstvý nebo sušený rozmarýn dejte do plátěného sáčku, přelijte ho 1000 ml horké vody a nechte vychladnout. Přidejte 1 lžíci vinného octa. Repelent přelijte do lahvičky a uchovávejte v lednici.  

Domácí odpuzovač hmyzu:  

V misce smíchejte kokosový olej, například Purity Vision Bio kokosový olej (koupit v e-shopu), s čerstvou levandulí (či levandulovým esenciálním olejem) a misku položte na okna.  

Zahradní odpuzovač hmyzu:  

Smíchejte vodu se sušeným droždím a třtinovým cukrem. Nalijte směs do plastové misky a položte ji několik metrů od místa, kde grilujete. Komáři místo na vás budou sedat na připravenou směs. Stejně tak mohou pomoci kolečka citrusů, do kterých jsou zapíchané kousky hřebíčku. 

Tip redakce:  
Kromě klasických repelentů existují také ultrazvukové odpuzovače, které fungují na bázi frekvence zvuku. Kromě toho komáry odpuzují také esenciální oleje. Nejlepší je levandulový či eukalyptový olej. Zkuste například Kozák Levandule vonný olej (koupit v e-shopu).  

2. Mouchy už vás nebudou otravovat 

Bzučí vám kolem uší a sedají na jídlo. Sice neštípou, ale jsou stejně otravné. Proti mouchám můžete používat sítě do oken či mucholapky, z těch klasických třeba Papírna Moudrý Ecostripe Attractive Klasické mucholapky (koupit v e-shopu). Existuje ale pár přírodních a rychlých tipů, které můžete využít hned teď.  

Pavučinou proti mouchám: 

Rozhodně nemusíte hned doma chovat pavouky, ale je známo, že mouchy se pavučin bojí. Takovým malým trikem je u okna či dveří naaranžovaný sáček s vodou. Ve světle se odraz hladiny mouchám jeví jako pavučina.  

Vodka nejen na pití:  

Mouchy rychle odpudíte, když vlijete do rozprašovače směs vodky a hřebíčku či levandule. Odpuzovač pak nastříkáte na okenní parapety a budete mít pokoj. Stejně tak funguje i voda s octem v poměru 1:1 ovoněná mátou nebo citronovou trávou.  

Tip redakce:  
Mouchy jednoznačně odpudí i květináče s čerstvou šalvějí, bazalkou nebo mátou. Nevoní jim ani muškáty nebo afrikány na oknech.  

3. Grilovačka bez vos 

Vosy a včely jsou sice v přírodě potřeba, ale kromě bzučení mohou také píchnout a některým lidem způsobit i vážnější zdravotní komplikace. Létajícího hmyzu se rychle a snadno můžete zbavit pomocí Biolit Plus Ochrany proti vosám a sršňům (koupit v e-shopu). Jak si můžete užít den bez nich i přírodní cestou?  

Pivní plechovky:   

Pro klidnou zahradní zábavu zavěste na strom plechovky se zbytkem piva. Vůně přiláká vosy, které se z plechovky už nedostanou.  

Hřebíčkový odpuzovač:  

Do větší misky nastrouhejte citronovou kůru, přidejte hřebíček a čerstvě namletý pepř. Důkladně promíchejte a misky se směsí si rozmístěte na stůl. 

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít