Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Bylinky, které zatočí s rýmou, kašlem i virózou

Bylinky, které zatočí s rýmou, kašlem i virózou

Bylinky, které zatočí s rýmou, kašlem i virózou

19. října 2021 od Klára Malá

19. října 2021 4 minuty čtení
Připravil/a Klára Malá

Jak se preventivně chránit před náporem podzimních viróz? Jak pomocí bylinek zatočit s rýmou nebo kašlem? Zde jsou naše tipy, které bylinky by vám doma na podzim neměly chybět.
Přírodní medicíně, která využívá sílu léčivých bylinek, se říká fytoterapie. A již naše babičky řešily různé neduhy pomocí léčivých bylin. Obsah látek v bylinkách obsažený je skvělou prevencí vzniku a rozvoje chorob, které dokážou během nevlídného počasí pořádně potrápit. Které by tedy neměly ve vaší domácnosti chybět?

Bylinky na kašel a bolesti v krku:

jitrocel, mateřídouška, tymián, divizna a šalvěj

Kašel a bolest v krku jsou jednou z nejčastějších zdravotních obtíží, které nás v podzimním a zimním období trápí. Na ně pomůže především jitrocel kopinatý. Tato bylinka obsahuje látky, které podporují vykašlávání. Při léčbě dýchacích cest je užitečná také mateřídouška obecná. Ta obsahuje silice jako thymol, cymen a karvakrol, které zmírňují průběh kašle. Podobné účinky má tymián. Můžete zkusit ve směsi tymián, dobromysl, fenykl a lípa Leros Natur Průdušky Bylinný čaj s vitaminem C (koupit v e-shopu). Výborně pomáhá i divizna velkokvětá – její součástí jsou flavonoidy, třísloviny a saponiny, které jsou užitečné při léčbě suchého i vlhkého kašle.

Divizna však umí chránit i sliznici dýchacích cest, na kterých zanechává ochranný film proti vysychání. Kromě čaje tak můžete vyzkoušet také formu bylinného sirupu MaxiVita Bylinný elixír na kašel lípa, divizna + vitamin C (koupit v e-shopu). Pokud vás trápí bolest v krku, škrábání v krku či chrapot, zkuste šalvěj lékařskou. Ta dezinfikuje krk a pozitivně také působí na hlasivky.

Bylinky na rýmu:

heřmánek, máta a levandule

Rýma, to je zánět nosní sliznice, doprovázený výtokem, kýcháním, svěděním a také sníženou průchodností v nose. Je nepříjemná a dlouhodobě na obtíž. V tomto případě bylinky využijte na inhalace. Vlhký vzduch totiž uvolňuje nos, zklidňuje dutinu a má blahodárné účinky na poškozenou sliznici. Zkuste heřmánek pravý, což je všestranně působící bylinka – je protizánětlivá, dezinfikuje, ale také uklidňuje.

Kromě heřmánku můžete na inhalaci využít také mátu, šalvěj, levanduli nebo eukalyptusEukalyptus vonný olej (koupit v e-shopu). Skvělé je také využití éterických olejíčků, kterými můžete provonět celou místnost. Můžete ale samozřejmě zkusit také bylinkový odvar nebo čaj Panda Natur Máta bylinný čaj (koupit v e-shopu).

Bylinky na virózy a nachlazení:

lípa, šípek a echinacea

Nachlazení a virózy se na podzim šíří velmi rychle. První pomocí při nachlazení může být lípa obecná – Leros Imunita Bylinný čaj lípa (koupit v e-shopu). Ta svými účinky vyvolává pocení a díky tomu utlumuje horečku. Má také močopudné účinky, díky čemuž odvádí z těla ven škodlivé látky. Ideální je uvařit si nálev a ten pít odpoledne a navečer. Můžete přidat také citron a med. Léčbu nachlazení skvěle doplní popíjení šípkového čaje, šípek totiž obsahuje velké množství vitaminu C.

Další variantou je echinacea neboli třapatka nachová. Tu si můžete dopřát ve formě čaje Leros Imunita max Bylinný čaj echinacea & sedmikráska (koupit v e-shopu). Jejím užíváním můžete zvyšovat odolnost proti infekcím. Navíc ji můžete užívat i preventivně a zvyšovat tak díky ní obranyschopnost těla.

Na doma i na cesty

Asi nejčastější formou jsou odvary a čaje, zkusit ale můžete také aromalampy. Podpořit imunitu můžete ale také formou tablet s rostlinnými výtažky, doplněné o vitaminy. Mohou ale nastat situace, kdy potřebujete sílu bylin ihned, pak je tu tzv. kapesní řešení v podobě pastilek. Ty obsahují bylinné výtažky a jsou vhodnější při propuknutí akutních obtíží. V podzimních měsících mějte při ruce  HerbalMed Originální bylinné pastilky (koupit v e-shopu) nebo Sluníčko Healthies Alpské pastilky šalvěj a vitamin C (koupit v e-shopu).

Jak připravovat bylinkové čaje

  • Základním pravidlem je, že se bylinná směs nikdy nezalévá vroucí vodou, ale pouze horkou.
  • Vždy je důležité nechat byliny ve vodě louhovat po správnou dobu. Heřmánek potřebuje deset minut pro to, aby ze sebe vydal to nejlepší, kopřiva asi 15 minut, zázvor může v nálevu plavat po celou dobu konzumace nápoje. Látky z něj jsou totiž uvolňovány postupně.
  • Čaje, užívané jako prevence, je možno sladit, ideálně medem, ty čaje, které konzumujete v rámci léčebné kúry odborníci doporučují nesladit, je dobré do sebe dostat účinné látky bez dalších příměsí. Tedy cukru či medu.
  • Mějte také na paměti, že některé byliny ztrácejí po čase louhování svou účinnost, takže pokud si ráno připravíte konvici čaje například z řapíku, po dvaceti minutách už vám jeho popíjení kýžený efekt nepřinese. Proto se nevyplatí chystat si bylinkové čaje do termosky.

Věděli jste, že…

…pokud chcete užívat bylinky jako prevenci, měli byste vydržet alespoň šest týdnů? Teprve pak můžete svůj organismus považovat za posílený.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Klára Malá

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít