Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 7 zdravých potravin, které vám spolehlivě zlepší náladu

7 zdravých potravin, které vám spolehlivě zlepší náladu

7 zdravých potravin, které vám spolehlivě zlepší náladu

11. února 2021 od Karolína Valová

11. února 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Valová

Každý z nás občas nemá svůj den. Některým lidem pomáhá k lepší náladě sport, jiným odpočinek s knížkou v ruce, dalším jídlo. Patříte do poslední skupiny? Pak je tohle článek přímo pro vás. Máme pro vás 7 zdravých potravin, které jsou lahodné a prokazatelně zlepšují náladu.
Necítíte se ve své kůži? Jste podráždění? Bez energie? Máte špatnou náladu? Trvá-li podobný stav delší dobu, stojí jeho změna k lepšímu mnoho úsilí. Pokud však jde o nárazovou situaci, zkuste do jídelníčku zařadit některou ze surovin, které nastartují tvorbu látek podporujících dobrou náladu, pocity štěstí, spánek a paměť.

1. Ořechy

Ořechy by neměly chybět v jídelníčku žádného vyznavače zdravé výživy. Kromě toho, že obsahují mnoho tělu prospěšných látek, podporují také produkci dopaminu, kterého má lidské tělo často nedostatek, což se projevuje mimo jiné chutí na kávu, náladovostí a zhoršenou pamětí.
 
Mandle se hodí k dochucení sladké snídaně, vlašské ořechy při pečení. Zdravé recepty, speciálně saláty, skvěle ozvláštní například piniové oříšky nebo kešu. Jste zrovna na cestách a něco vás rozhodilo? Potěšte své chuťové buňky a rozveselte mozek třeba Emco Tyčinkou s ořechy a pistácií (koupit v e-shopu).

2. Banány

Chybí vám hormon štěstí? Toto ovoce vás jím přímo nadopuje. Zralé banány totiž obsahují tryptofan, který se po konzumaci mění na serotonin, jehož hladina v těle ovlivňuje to, jak se cítíte. Kromě toho jde o zdravou dopolední svačinku s vysokým obsahem draslíku. A to v čerstvé i lyofilizované podobě. Konkrétně Allnature Banán sušený mrazem plátky (koupit v e-shopu) chutná nejlépe v jogurtu.

TIP: Mnoho dalších sladkých svačinek, které rychle zaženou hlad a potěší vaše chuťové pohárky, najdete na e-shopu Teta drogerie (přejít na e-shop).

3. Tuňák

Ryby a mořské plody obecně jsou zdraví velmi prospěšné a díky obsahu nenasycených mastných kyselin jsou považovány také za přírodní lék na stres. Speciálně tučnější mořské ryby, například tuňák, jsou bohaté i na vitaminy E a B, které také příznivě ovlivňují vaši náladu. Pozor ovšem, pokud se soustředíte na hubnutí...

4. Čokoláda

Jste překvapeni, že tady tuto dobrotu vidíte? Čokoládě s obsahem 70+ % kakaa, která vám zlepší náladu už jen díky své lahodné sladké chuti, se není třeba vyhýbat. Pokud si ji navíc dopřejete v rozumném množství a ve spojení s některou ze superpotravin, například Allnature Goji v hořké čokoládě (koupit v e-shopu), podpoříte svou imunitu a dodáte tělu mnoho důležitých i vzácných aminokyselin, minerálů a polysacharidů.

5. Ovesné vločky

Často opomíjená potravina, která dokáže díky obsahu vápníku, lecitinu, fosforu, draslíku, zinku, manganu, křemíku, spousty bílkovin a nenasycených mastných kyselin zázraky. Například v podobě Semix Ovesné kaše s kokosem (koupit v e-shopu) vás během chviličky zahřeje, zasytí a zažene vaši chuť na sladké. Už to by vám mohlo vykouzlit hned po ránu úsměv na tváři. Ale i tato prostá potravina dodá vašemu tělu látky, které podporují produkci serotoninu – hormonu štěstí.

6. Čaj

Potřebujete si zpříjemnit večer? Zkuste se vyhnout sladkým i tučným jídlům a raději si uvařte šálek lahodného bylinkového čaje. Leros Vnitřní harmonie bazalka & sléz bylinný čaj (koupit v e-shopu) přispěje k nalezení vaší duševní, fyzické i duchovní rovnováhy. Kromě toho, že dokonale chutná, díky zemitému aroma mrkve i nádherně voní.

TIP: Velký výběr čisticích prostředků a úklidových pomůcek najdete také na e-shopu Teta drogerie (přejít na e-shop).

7. Dýňová semínka

Pokud vaše špatná nálada souvisí s nedostatkem energie nebo stresem, přidejte do svého jídelníčku dýňová semínka, třeba Allnature Dýňové semínko loupané (koupit v e-shopu), která dokáží vyrovnat hladinu cukru v krvi. To souvisí s přívalem nové energie a chutí na sex, při kterém se můžete snadno zbavit napětí i podráždění.
Pokud se vám nepodaří konzumovat dostatek zmíněných potravin, můžete vyzkoušet doplňky stravy, jež vám dodají vitaminy a minerály, jejichž nedostatek vede k úzkostem, depresím nebo jiným psychickým problémům. Pro psychickou i emoční pohodu jsou nejdůležitější vitaminy ze skupiny B, ale také hořčík, železo a draslík.

Připravil/a pro vás Karolína Valová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít