Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 6 tipů, jak chránit dětskou pokožku před sluníčkem a spálením

6 tipů, jak chránit dětskou pokožku před sluníčkem a spálením

6 tipů, jak chránit dětskou pokožku před sluníčkem a spálením

20. června 2023 od Lenka Knápková

20. června 2023 2 minuty čtení
Připravil/a Lenka Knápková

Jemná, citlivá dětská pokožka se neumí sama chránit před silným slunečním zářením. Víte, jak ochránit na dovolené své děti před nepříjemnými a nebezpečnými spáleninami? Poradíme vám.

 Děti a sluníčko

Jemná, citlivá dětská pokožka se velmi odlišuje od kůže dospělých, až do 3 let se stále vyvíjí a pleť je až 5x tenčí než u dospělých, proto je riziko spálení a poškození pokožky velmi vysoké. Také potní žlázy a termoregulace u dětí nefungují naplno, takže zejména malá miminka se v teplém počasí nebo při nadměrném vystavení slunci mohou rychle přehřát.
Při pobytu dětí na slunci dodržujte tyto zásady
  • Opalovací přípravky nanášejte cca 30 minut před vystavením slunečnímu záření.
  • Děti do 1 roku není vhodné vystavovat slunci vůbec.
  • Pokud potřebujete pro miminko vybrat nějaký přípravek, volte ty s přírodním složením a účinnými minerálními filtry.
  • Nezapomínejte také na barvu oděvu a neoblékejte větší děti do černé barvy.
  • Barevné oblečení však chrání lépe než bílé.
  • Zamyslete se i nad materiály, syntetické materiály, které se využívají k výrobě UV oblečků, propustí méně UV paprsků než bavlna.
  • Mokré a zpocené oblečení chrání méně než suché.
  • Dohlédněte na pitný režim dětí.
  • Pokrývka hlavy a kvalitní sluneční brýle jsou nezbytné.

Děti do 3 let

Nejmenší děti by se měly přímému slunci zcela vyhnout, ideálně by měly být po celou dobu ve stínu. Batolata starší 1 roku mažte například Weleda Dětským krémem na opalování SPF 50 Sensitive (koupit v e-shopu), který je neparfémovaný a vhodný i pro tu nejcitlivější pokožku. Obsahuje minerální UV filtry bez nanočástic a poskytuje okamžitou ochranu ihned po nanesení. Nebo doporučujeme Garnier Ambre Solaire Nemo Dětský ochranný sprej SPF50 + (koupit v e-shopu), který se dětem bude nejen líbit díky veselému designu, ale má i velmi vysokou ochranu.

Děti od 3 let a starší

Větší děti by se měly vyhýbat zejména přímému slunci mezi 11. a 15. hodinou. U moře nebo u bazénu chraňte jejich tělo UV overalem a pokrývkou hlavy. Na pokožku aplikujte několikrát za den ochranný přípravek s vysokým faktorem minimálně OF 30. Také nezapomeňte obnovit vrstvu ochranného opalovacího mléka po hrátkách ve vodě či v moři. Zkuste Helios Herb Barevný dětský sprej na opalování OF 50 (koupit v e-shopu), který se dětem bude líbit, protože je při rovnoměrném roztírání hezky barevný. Zároveň je v praktickém velkém balení pro celou rodinu a obsahuje zklidňující D-panthenol. Nezapomínejte také na ochranu jemné pokožky rtů s Helios Herb Balzámem na rty sluneční ochrana OF 30 (koupit v e-shopu), který poskytuje vysokou ochranu a obsahuje včelí vosk.
Tip redakce:
Na výlety do kabelky nebo do batůžku přibalte praktické balení
Nivea Sun Sensitive Dětského mléka na opalování v kuličce OF 50+ (koupit v e-shopu), které se snadno aplikuje a je vhodné i pro pokožku trpící na ekzémy.

Doporučujeme:

Jak vybrat správný přípravek pro vaši ratolest:
  • Volte ten s obsahem co nejvíce přírodních složek.
  • Sledujte bezpečnost a certifikaci přípravku.
  • Zkontrolujte, zda přípravek chrání jak proti UVA, tak UVB paprskům.
  • Sledujte datum trvanlivosti.
  • Volte ty s minerálními filtry.
  • Sledujte, zda je přípravek voděodolný.

První pomoc, když se dítě spálí

Pokud i přes veškerou snahu dojde ke spálení dětské pokožky, můžete ji nejprve zchladit vlažnou sprchou. Poté pokožku ošetřete dětským hydratačním mlékem Nivea Baby Hydratační mléko (koupit v e-shopu), které pokožku zklidní a zvláční. Větší děti cca od 6 let můžete namazat Astrid Sun Hydratačním mlékem po opalování (koupit v e-shopu) se zklidňujícím komplexem. Při větších spáleninách použijte Panthenol Pěnu ve spreji po opalování (koupit v e-shopu), která přináší úlevu, má chladivý efekt a urychluje regeneraci pokožky. A ulevuje od bolesti díky ledovému efektu. Nevystavujte dítě slunci, dokud se spálená pokožka zcela nezhojí.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Lenka Knápková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít