Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 5 tipů, jak udržet čistou vodu v bazénu či vířivce

5 tipů, jak udržet čistou vodu v bazénu či vířivce

5 tipů, jak udržet čistou vodu v bazénu či vířivce

25. července 2022 od Věra Exnerová

25. července 2022 5 minut čtení
Připravil/a Věra Exnerová

V parném letním počasí se rádi zchladíme v bazénu nebo vířivce, ale co když už za pár dní není voda uvnitř v nejlepší kondici? Víme, jak pečovat o vodu ve vířivce i bazénu, aby byla nejen čistá, ale také neškodná pro vaši pleť.

1. Čištění – aneb filtrujte každý den

Jak udržet vodu v bazénu či vířivce čistou? Bez správné výbavy to nepůjde. Záleží na velikosti vodní plochy. Na vířivku postačí písková filtrace, ale do velkých rodinných bazénů se vám bude hodit bazénový vysavač. Právě slabá nebo žádná filtrace je často důvodem zkažení vody, proto na tomto prvku nikdy nešetřete. Filtrovat vodu byste měli každý den!

2. Chemie – pomůže s celosezonní údržbou

Chlorové tablety Savo do bazénu (koupit v e-shopu) jsou ideálním pomocníkem pro celosezonní dezinfekci a údržbu bazénové vody. Pokud už se ale objeví řasy a bakterie, nelepší je šokové čištění KingPool Chlor šok (koupit v e-shopu). Tento prostředek pomůže z vody odstranit mikroorganismy, které si na běžné chlorování přivykly, a také částečně odstraní vázaný chlor.
Tip redakce:
Pokud chemii nefandíte, v dnešní době jsou na trhu produkty, jež vodu vyčistí bez chloru na principu nanotechnologií. Takovéto produkty si poradí nejen s řasami, plísněmi, ale i s bakteriemi.

3. pH vody – jaké je to správné

Za vznikem zápachu vody a tvorbou řas je často nesprávné pH vody. Ideální je rozpětí 6,8 až 7,4. Snadno ho změříte pomocí pH testovacích papírků (koupit v e-shopu).
Nízké pH
  • je důsledkem tvorby řas, ale i nevábného zápachu vody. Navíc voda dráždí pokožku a citlivějším jedincům může podráždit i oči.
Vysoké pH
  • je příčinou tvorby vodního kamene, který je nebezpečný pro bazénovou techniku. Vzniká také kal. S vodním kamenem si poradí KingPool Tekutý vločkovač a zjiskřovač (koupit v e-shopu), který vyvločkuje jemné částečky nečistot tvořících zákal vody. Jejich shluknutím vytváří vločky, které se pak už snadno zachytí ve filtraci nebo klesnou ke dnu bazénu, odkud je lehce odstraníte vysavačem nečistot.

4. Zakrytí – ušetřete si práci

Aby filtrace a celková péče o vodu nepřišla vniveč, nezapomínejte bazén či vířivku zakrýt v době, kdy je nepoužíváte. Napadaný pyl, drobný hmyz nebo listí dokážou nadělat během chvíle pěknou paseku.

5. Zazimujte – co dělat, když skončí sezona

Bazén
  • Ať už sítkem nebo vysavačem odstraňte nečistoty z vody.
  • Pokud máte filtraci s pískem, písek důkladně propláchněte a odstraňte veškeré nečistoty.
  • Upravte pH vody tak, aby se pohybovalo mezi 6,8 až 7,4. Jakmile bude hodnota pH bazénové vody v požadované hodnotě, můžete přidávat ostatní chemické přípravky, které jsou nutné k zazimovacímu procesu.
  • Odčerpejte vodu, aby byla její hladina zhruba 10 cm pod skimmerem. Vratnou trysku uzavřete zátkou (pokud zátku nepoužíváte, snižte hladinu vody 10 cm pod vratnou trysku).
  • Vhodné je očistit nečistoty na stěnách bazénu a vyčistit skimmer.
  • Hadice odpojte a uložte na suché místo chráněné před mrazem.
  • Odpojte filtraci, výpustnou zátkou z ní vypusťte vodu a uložte ji na suché místo chráněné před mrazem.
  • Do vody přidejte zazimovací prostředek KingPool Zazimovač  (koupit v e-shopu), který zamezuje růstu řas a vzniku minerálních zákalů a usazenin během zimní pauzy. Díky svým vlastnostem značně ulehčí jarní čištění bazénu. Poté přidejte MARIMEX Chlor Shock  (koupit v e-shopu), který zničí většinu řas, jež do bazénu přinesly vítr a déšť.
  • Pozor! Zmrzlá voda nabývá značně na objemu a rozpíná se, tudíž může zapříčinit poškození stěn vašeho bazénu. Chcete-li tomu zabránit, vložte do bazénu několik prázdných PET láhví.
  • Bazén zakryjte vhodnou plachtou, kterou pečlivě upevněte k podkladu.
Vířivka
  • Vířivku se doporučuje nevypouštět, upravit v ní chemickou rovnováhu vody a vyčistit její filtr. Dále je doporučeno stáhnout teplotu na protimrazovou úroveň a snížit filtraci na hodinu v cyklu.
  • Pokud máte nafukovací vířivku, většina modelů nevydrží teploty pod 4 °C, a tak je před zimou potřeba vyřešit, co s ní.
  • Jednou z možností je dát nafukovací vířivku do bytu nebo domu. Mít vířivou vanu uvnitř je skvělé řešení v případě, že na to máte dostatek místa. Je také nutné mít perfektně hladký a vyvážený povrch, podlaha musí mít dostatečnou nosnost a musíte počítat s tím, že se vám v místnosti zvýší vlhkost.
  • Pokud uvnitř prostor pro vířivku nemáte, pak je nutné ji na zimu sklidit.
  • Začněte tím, že vypustíte vodu. Ideálně ještě dřív, než klesnou teploty pod 10 stupňů Celsia.
  • Vyčistěte filtrační vložku a zbavte ji nečistot.
  • S vyfukováním začněte, jakmile je vířivka suchá a čistá. Ideálně ji skladujte na suchém místě v původním obalu. 
Tip redakce: Pečujte i sebe

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Věra Exnerová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít