Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 5 rychlých rad, jak udržet vodu v bazénu čistou

5 rychlých rad, jak udržet vodu v bazénu čistou

5 rychlých rad, jak udržet vodu v bazénu čistou

26. července 2020 od Eva Šarfová

26. července 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Šarfová

Mnozí z nás tráví letošní léto na zahradě u bazénu, ať už doma, nebo na chalupě. Abyste si koupání užili, je důležité mít křišťálově čistou vodu. To znamená správně o ni pečovat a dodržovat pár důležitých zásad.
Kromě krásných plavek a nafukovacího plameňáka bude do vaší letní „bazénové“ výbavy patřit ještě dalších pár důležitých věcí. Abyste měli průzračně čistou vodu v bazénu, bez několika chemických přísad a dalších pomůcek se neobejdete.

1. Mějte pod kontrolou pH

Tahle hodnota totiž určuje, zda je voda zásaditá, nebo kyselá, a také ovlivňuje rozpustnost a účinnost ostatních chemických přípravků. Ideální hodnota pH je pro bazény 6,8-7,2. Jak je na tom zrovna vaše voda, zjistíte pomocí pH testovacích pásků (koupit v e-shopu). Měřit byste měli pravidelně 1x týdně. Podle výsledku pak do vody přidávejte přípravek na snížení pH, například Savo do bazénu pH- (koupit v e-shopu), nebo naopak na jeho zvýšení. K tomuto účelu vyzkoušejte třeba Savo do bazénu pH+ (koupit v e-shopu).

2. Bez dezinfekce to nepůjde

Do vody se dostává mnoho nečistot, ať už jsou to zbytky opalovacích krémů, tráva nebo hmyz. Spolu s nimi pak tisíce mikroorganismů, které se rychle množí, vodu znečišťují a mohou způsobit i zdravotní problémy. Proto je nutné ji pravidelně dezinfikovat pomocí prostředků na bázi chlóru, jež likvidují bakterie, viry, plísně a částečně i řasy. Zvolit můžete například tablety MARIMEX Chlor Triplex Mini 3v1 (koupit v e-shopu), které poskytují i uživatelský komfort, protože nemusíte nic odměřovat.

TIP: Zjednodušte si nakupování a prodlužte si pohodu u bazénu! Sortiment bazénové chemie můžete objednávat i online na e-shopu Teta drogerie (pokračovat do e-shopu).

 

3. Stop množení řas  

Hlavně v letních parnech, kdy z bazénu prakticky nevylezeme, je potřeba zaměřit se na boj proti řasám. Když se přemnoží, voda je pak kalná a zelená. Proto do vody přidávejte algicidní přípravky, například MARIMEX Stop řasám (koupit v e-shopu). Tento přípravek je vhodný tehdy, když k dezinfekci vody použijete pouze základní chlorové prostředky.

4. Vločkování pro křišťálově čistou vodu

Když se do vody dostanou nečistoty, snadno ji zakalí. Tehdy přichází na řadu vločkovač, který je na sebe naváže a vytvoří tak jakési chuchvalce, jež pak zachytí filtrace nebo je odstraní bazénový vysavač. Zvolte například MARIMEX Projasňovač nebo KingPool Tekutý vločkovač a zjiskřovač (koupit v e-shopu). Tento přípravek slouží zároveň jako preventivní prostředek k udržení průzračné vody. Nemusíte ho již ale do vody přidávat, pokud jste v prvním kroku zvolili k dezinfekci MARIMEX Chlor Triplex Mini 3v1.

Dobré rady navíc

  • Pro každodenní údržbu bazénu si pořiďte vysavač a hladinovou síťku na sběr nečistot z hladiny vody (koupit v e-shopu).
  • Před koupáním se vždy osprchujte, minimálně si omyjte nohy, abyste je očistili od trávy a dalších nečistot.
  • Na kontrolu pH se zaměřte se zvýšenou pečlivostí hlavně tehdy, když máte bazén zastřešený. Čím vyšší teplotu voda má, tím rychleji se v ní množí mikroorganismy.
  • Kolem bazénu je vhodné umístit protiskluzové dlaždice, na kterých se nedrží dešťová voda a nečistoty z nich se dají spláchnout hadicí – buď do odpadního kanálku, nebo do vrstvy drenážního štěrku, který by měl pod dlaždicemi být. 
  • Přes noc se vyplatí bazén zakrýt. Nemáte-li zastřešení, pořiďte si solární či nafukovací plachtu. Voda se udrží déle teplá, a navíc zabráníte znečištění hmyzem apod.

Připravil/a pro vás Eva Šarfová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít