Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Koupání v bazénu: Ohrožuje naše zuby?

Koupání v bazénu: Ohrožuje naše zuby?

Koupání v bazénu: Ohrožuje naše zuby?

10. července 2020 od Vanda Vízková

10. července 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Vanda Vízková ve spolupráci s expertem MDDr. Jakub Musil

Také jste slyšeli, že chlor a další chemikálie obsažené ve vodě se mohou neblaze podepsat na stavu vašich zubů? V létě, kdy v bazénech s chemicky upravenou vodou trávíte mnohem víc času než kdy jindy, je to znepokojující informace. Zeptali jsme se odborníka, jestli je nutné se o své zuby bát a jak o ně v tomto období pečovat.
Chlor je v našich bazénech nenahraditelný dezinfekční prostředek. Spolu s dalšími chemickými přísadami zamezuje vzniku řas a šíření bakterií, plísní a dalších problémů. Zejména ve veřejných bazénech, kde se koupe velké množství lidí, je riziko znečištění a šíření nemocí mnohem větší. A proto zde bývá i vyšší obsah chloru, aby se obojímu předešlo. Chlor ale zvyšuje pH vodního prostředí, v němž se koupete, což se může podepsat na kondici vašich zubů.
plavání

Jak se to projeví?

Na zubech můžou vznikat skvrny nebo se zuby mohou začít barvit dohněda. Špatná rovnováha pH v bazénu může také způsobit změkčení skloviny zubů, takže zuby jsou náchylnější k poškození a také obecně citlivější. Se zhoršenou kvalitou zubů a narušenou sklovinou se můžeme setkat u plavců, kteří se v bazénu pohybují denně a na jejichž sklovinu chlor působí dlouhodobě. Pro ty, kteří se koupou dva měsíce v roce, ale situace zdaleka tak dramatická není.

Potvrzuje to i námi oslovený expert MDDr. Jakub Musil: Z hlediska zdraví dutiny ústní bych se koupání v bazénech zbytečně neobával. Použití dezinfekčních prostředků, jež se do bazénových vod přidávají z všeobecně známých důvodů, by v ideálním případě mělo být takové, že voda, v které plavete, dosahuje pH tzv. neutrální, tedy 7 (vyhláška č. 238/2011 Sb., nakazuje udržovat hodnoty pH v rozmezí 6,8-7,3). V bazénu se pohybujeme se zavřenými ústy, a když už přes tuto bariéru část vody pronikne, tak i vlivem její nepříliš dobré chuti dojde k okamžitému vyplivnutí. Tím se vylučuje možnost chronického působení chloru a jeho roztoků na tvrdé zubní tkáně. O tom, že se chloru není třeba nadměrně obávat, může svědčit i fakt, že se hojně používá právě v zubním lékařství ve výplachových a dezinfekčních protokolech.

Zaměřte se na prevenci

Pokud byste i přesto chtěli riziko působení chloru na své zuby co nejvíce eliminovat, stačí dodržovat jednoduchá pravidla:
plavání v bazénu

1. Při plavání a koupání se snažte co nejvíce držet ústa zavřená

Zabránit vniknutí vody do úst je prakticky nemožné, ale nemusíte tomu jít naproti. Čím menší množství vody v bazénu se dostane do úst, tím lépe – a samozřejmě nejen kvůli vašim zubům. Polykání vody ve veřejném bazénu vám neprospěje v žádném ohledu
čištění zubů

2. Vyčistěte si zuby, jakmile se dostanete ven z bazénu

Není nutné, aby chlor ulpíval na vašich zubech déle, než je nutné. Dobrou zubní hygienu nic nenahradí, protože jakmile je sklovina jednou poškozená, nejde to už napravit. Proto si vždy, když jdete do veřejného bazénu, s sebou přibalte i zubní kartáček – třeba Curaprox Zubní kartáček 3960 extra jemný (koupit v e-shopu) a vyčistěte si po koupání zuby. Nemáte-li zubní kartáček, použijte alespoň ústní vodu, například DentaMax Ústní vodu bez alkoholu Extra Fresh (koupit v e-shopu).

3. Používejte zubní pastu s xylitolem

Pokud jste v bazénu jako doma, kupte si zubní pastu s obsahem xylitolu, vápníku a fosforu, protože pomáhají chránit a remineralizovat zubní sklovinu. Takže v tomto případě ochrání zuby lépe než běžná zubní pasta. Zkuste například Sensodyne Zubní pastu Repair & Protect (koupit v e-shopu).
návštěva zubaře

4. Navštivte zubaře

Pokud máte pocit, že se chlorovaná voda na stavu vašich zubů přeci jen podepisuje, navštivte dentální hygienu nebo svého zubaře. Ti zjistí případný rozsah poškození, zuby ošetří a doporučí další vhodnou péči přesně pro tento problém.
V případě, že i přes to všechno máte obavy, bych se řídil selským rozumem a při zvýšeném náznaku chloru ve vzduchu se v bazénu nekoupal, neboť tvrdé zubní tkáně a dutina ústní jsou při ponoření do bazénové vody vystaveny jejímu působení v porovnání například s kůží opravdu zanedbatelně,“ uzavírá téma MDDr. Jakub Musil. Až tedy příště půjdete do veřejného bazénu, podívejte se na stav obložení, schůdků nebo zábradlí. Pokud jsou ve špatném stavu, rozežrané nebo jinak vodou poškozené, zvažte návštěvu jiného bazénu. Případně si můžete zkontrolovat hladinu pH bazénu sami pomocí běžného pH proužku. Ideálně by se mělo pohybovat na stupnici od 6,8-7,3.

Připravil/a pro vás Vanda Vízková ve spolupráci s expertem MDDr. Jakub Musil

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MDDr. Jakub Musil
praktický zubní lékař
"Make your smile great again."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít