Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 5 tipů, jak šetrně ošetřit opruzený zadeček u miminek

5 tipů, jak šetrně ošetřit opruzený zadeček u miminek

5 tipů, jak šetrně ošetřit opruzený zadeček u miminek

13. června 2023 od Lenka Knápková

13. června 2023 0 minut čtení
Připravil/a Lenka Knápková

Máte doma najednou zničehonic neklidné a uplakané miminko? Zkuste ho přebalit a zjistěte, zda ho netrápí třeba opruzený zadeček. Poradíme vám, jak tento problém co nejrychleji a nejšetrněji vyřešit a miminku ulevit.

Co jsou to opruzeniny?

Opruzenina je červená zánětlivá vyrážka na kůži - ve formě malých boláčků či skvrn, která může být horká na dotek. Je spojená s podrážděním, svěděním a pálením kůže. U neléčené opruzeniny může dojít až k infekci. Nejčastěji se objevuje u miminek a dětí nosících plenky, nejběžněji to je v kožních záhybech pod plenkou, na stehnech, zadečku a na genitáliích.
Příčiny opruzenin u miminek
Nejběžnější příčinou opruzení je kombinace znečištěných plenek, tření a zapaření pokožky. Jakmile je jemná pokožka miminka v kontaktu s dráždivými látkami obsaženými v moči a stolici, stává se přecitlivělou a rychle dojde k jejímu podráždění a zarudnutí.

5 tipů, jak předcházet opruzeninám?

1. Důsledné dodržování hygieny

Při přebalování jemně umyjte dětský zadeček a genitálie vlažnou čistou vodou a odstraňte zbytky nečistot. Pokožku pořádně osušte a ošetřete jí tenkou vrstvou Bepanthen Baby Mastí (koupit v e-shopu). Tuto mast můžete používat i na namáhané bradavky při kojení.

2. Nekoupejte příliš často

Miminko nekoupejte moc často, protože voda, jak známo, vysušuje a narušuje bariéru už tak suché dětské pokožky. Voda by také neměla být příliš horká. Pro optimální teplotu si pořiďte Canpol babies Koupací teploměr (koupit v e-shopu). A nezapomeňte miminku natřít po koupeli pokožku dětským výživným olejíčkem Johnson's Dětský olej s aloe vera (koupit v e-shopu).

3. Pravidelné přebalování je základ

Čistá a suchá plenka je základem spokojeného zadečku. Miminko by se mělo přebalovat až 8x za den. V suché plence totiž není prostředí vhodné pro vznik opruzenin.

Tip redakce:
Ujistěte se, že velikost plenek miminku vyhovuje, jsou-li příliš těsné, může to být důvod vzniku opruzenin. Zkuste
Pampers Premium Care  (koupit v e-shopu), které perfektně sedí i nejmenším miminkům a jsou vyrobeny z vybraných materiálů přizpůsobených pro tu nejjemnější pokožku.

4. Větrejte pokožku

Nechávejte pokožku miminka co nejvíce volně dýchat. Jednak je to skvělá prevence, a také to funguje na již vzniklé opruzeniny. Vhodná chvíle pro provětrání zadečku vašeho dítěte je třeba při přebalování.

5. Pořiďte si chytré pomocníky

Mějte vždy po ruce vhodné krémy a masti na opruzeniny pro vaše děťátko.

Tipy redakce:
Tip redakce:
Jako alternativu k mastičkám a krémům zkuste také hojivou, bylinnou
Weleda Měsíčkovou kojeneckou koupel (koupit v e-shopu), která ošetřuje a poskytuje přirozenou ochranu pokožky.
Nepodceňujte opruzeniny
Pokud se opruzeniny zhoršují a nelepší se, neváhejte a navštivte svého pediatra, který předepíše účinnější přípravky. Opruzeniny totiž miminko bolí a mohou narušovat jeho klidný spánek.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Lenka Knápková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít